Вторник, 19 Февруари 2019
Четвъртък, 11 Октомври 2018 09:12

БСП срещу БСП: Има ли връзка „дупката” за 43 млн. на Гергов и подписката за „Дума”?

Правителството даде 43 млн. лева от парите на всички българи на един - Георги Гергов за "дупката" във Варна. И съвсем "случайно" се появи подписка, начело с Гергов заради в. "Дума", пише във Корнелия Нинова в социалната мрежа.

Ето целия текст на лидера на БСП, който е публикуван и на официалната страница на партията:

„Равносметката за днес:

ГЕРБ отхвърлиха предложението ни да гласуваме закона за личната помощ. Внесохме го отдавна в Народното събрание.

Майките на деца с увреждания го чакат в палатките повече от пет месеца. За тях няма пари.

Но правителството на Борисов не изчака и пет дни от решението на ГЕРБ Варна и днес даде 43 млн. лева от парите на всички българи на един - Георги Гергов за "дупката" във Варна (казват, че оценката била 10 млн). И съвсем "случайно" се появи подписка, начело с Гергов, срещу Изпълнителното бюро на БСП заради смяната на изпълняващия длъжността главен редактор на в. "Дума".

Интересна подписка от претендиращи да бъдат крайни левичари, кандидати за постове и тежки олигарси.

Изводите са за вас. За нас остава волята да продължаваме напред.”

Пиарът на БСП Бояна Бозаджиева също коментира във Фейсбук поредното разцепление в партията:

„Подло е да използват “Дума” за разчистване на сметки. Вестникът за голяма част от подписалите се беше бреме, с което те не искаха да се занимават. Оставиха го на течението... с дългове от близо половин милион. Това завари Нинова. Фактите са ясни, мотивите на подписалите се - също. И нека гастролът по телевизионните студиа започне сега... Предполагам, че с 43 милиона могат да се направят доста подписки...”

Напомняме, че т.нар. „вътрешна опозиция” в БСП излезе с позиция срещу ръководството на партията си. Поводът е начинът, по който беше назначен новият главен редактор на "Дума" Йордан Мичев. Подписалите се настояват Изпълнителното бюро на БСП да отмени решението си за рокадата.

Позицията е подписана от 50 депутати и партийни членове и 12 бивши и настоящи журналисти от вестника. Сред тях са Георги Гергов, Румен Гечев, Михаил Миков, Дора Янкова, Атанас Мерджанов, Ангел Найденов, Георги Търновалийски, Румен Овчаров, Красимир Янков, Георги Пирински, Велислава Дърева и други. Отделно от тези подписи е и списъкът с левите журналисти, подкрепящи позицията. Сред тях са проф. Андрей Пантев и Анжел Вагенщайн.

Рокадата породи скандал на последния пленум, като водещи на атаката срещу Нинова тогава бяха журналистът Велислава Дърева и евродепутатът Георги Пирински, които дори поискаха нарочен пленум по казуса. Те упрекнаха соцлидерката, че погазва устава, който изисква Националният съвет да избира главния редактор на "Дума".

Напомняме също така, че Корнелия Нинова отдавна изразява своето недоволство по отношение резултатите и редакционната политика на вестника, както и от изключително слабите продажби на вестника. Според нея вестникът не звучи достатъчно опозиционно към управляващите и няма достатъчно репортажи и разследвания.

Днес в. „Дума” излезе с Позицията (на пета стр. хартиен вариант, на първа – електронен), озаглавена „На вниманието на Изпълнителното бюро на БСП”, към която са приложени подписите на 50-те партийни членове и настоящи и бивши журналисти на вестника (виж тук).

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 11 Октомври 2018 09:12
 • Четвъртък, 11 Октомври 2018 09:12
  Станишев: БСП трябва винаги да има едно на ум, когато става въпрос за АБВ!

  При създаването си АБВ дръпна гласове от БСП, а 3 месеца по-късно влезе в коалиция с ГЕРБ

 • Четвъртък, 11 Октомври 2018 09:12
  Корнелия Нинова предлага на БСП да напусне парламента

  Г-н Борисов, или сте премиер и поемате отговорността за всичко, или просто заявете, че сте изморен и отстъпете пътя за предсрочни избори, призова председателят на БСП Корнелия Нинова и предложи парламентарната групата на „БСП за България” да напусне парламента. Това стана по време на провеждащия се днес Национален съвет на партията. Решението трябва да вземе пленумът.

  Мотивите на Нинова:

  Предлагам ПГ на "БСП за България"да напусне българското Народно събрание със следните аргументи: Законодателният орган, върховният орган в държавата се ползва с 8 % доверие. Вместо там да се правят и коват истинските закони, които да подобряват живота на българските граждани се прави тежък лобизъм в интерес на фирми и олигарси и се правят задкулисни партийни договорки. Ние нямаме място в тези договорки и в този тип законодателство. Предложихме своята алтернатива, с алтернативен бюджет. Нищо от това не се приема. Парламентът не е превърнат в място, където се водят спорове за политики, а място, където се водят жълти спорове, обидни дебати", обоснова се Нинова и предложи Пленумът на БСП да обсъди този въпрос.

  Условията пред управляващото мнозинство - ГЕРБ, Патриоти, ДПС и "Воля"

Оставете коментар