Вторник, 11 Декември 2018
Събота, 13 Октомври 2018 14:27

"Репортери без граници": Имал ли е заподозреният съучастници? Реакцията ни не беше прибързана

Международната журналистическа организация "Репортери без граници" настоява да се провери дали заподозреният за убийството на Виктория Маринова е действал сам или има и други замесени. Това заяви в интервю за БНТ Полин Адес-Мевел, ръководител на бюрото на "Репортери без граници" за регион Балкани.

Адес-Мевел каза, че е рано да се правят заключения дали убийството на телевизионната водеща е свързано с работата ѝ. Според нея правителството трябва да гарантира сигурността на колегите на убитата журналистка.

"Ние се чудим защо няма отговор на нашите призиви. Не смятаме, че българските власти положиха усилия да защитят журналистите от сайта "Биволъ". Също така в неделя призовахме да се осигури защита на колегите на Виктория Маринова, независимо дали убийството ѝ е свързано с работата ѝ, или не", добави тя.

По думите на Адес-Мевел, реакцията на обществото и на правозащитните организации е била изключително силна.

"От "Репортери без граници" считаме, че е нормално да има толкова силна реакция, защото имаме трети случай на убит журналист за по-малко от година в Европа. Ние отчитаме, че тя беше журналист, който заяви намерение да продължи да следи историята с корупцията и че на живота ѝ бе посегнато няколко дни след излъчването на предаването ѝ. Не мисля, че реакцията ни беше прибързана. Като организация ние сме напълно съгласни с факта, че трябва да се следят много внимателно резултатите от разследването, провеждано от българските власти", каза Полин Адес-Мевел.

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 13 Октомври 2018 14:27
  Злото е нашата памет

  Бруталното убийство на самотната възрастна жена на Никулден е нашето истинско лице

 • Събота, 13 Октомври 2018 14:27
  Убиха по брутален начин 70-годишна жена в Бяла Черква

  Извършителят е задържан за 72 часа. Престъплението се наказва с лишаване от свобода от 10 до 20 години

 • Събота, 13 Октомври 2018 14:27
  Обвиненият за убийството на Виктория Маринова отива в психиатрично отделение

  Северин Красимиров, обвинен за изнасилване и за убийство по особено мъчителен начин и с особена жестокост на телевизионната водеща Виктория Маринова, ще бъде настанен за изследване за срок от 30 дни в психиатричното отделение на болницата за лечение на лишени от свобода към затвора в Ловеч. Това определи днес Окръжният съд в Русе, като искането бе отправено от Окръжната прокуратура, съобщи Нова телевизия.

  Окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев обясни, че по всяко едно дело се назначават съдебно-психиатрични експертизи, които дават становище за вменяемостта на обвиняемите лица. "Това дело не е изключение и по него също сме назначили такава експертиза", каза Георгиев.

Оставете коментар