Неделя, 31 Май 2020

Събота, 13 Октомври 2018 14:27

"Репортери без граници": Имал ли е заподозреният съучастници? Реакцията ни не беше прибързана

Международната журналистическа организация "Репортери без граници" настоява да се провери дали заподозреният за убийството на Виктория Маринова е действал сам или има и други замесени. Това заяви в интервю за БНТ Полин Адес-Мевел, ръководител на бюрото на "Репортери без граници" за регион Балкани.

Адес-Мевел каза, че е рано да се правят заключения дали убийството на телевизионната водеща е свързано с работата ѝ. Според нея правителството трябва да гарантира сигурността на колегите на убитата журналистка.

"Ние се чудим защо няма отговор на нашите призиви. Не смятаме, че българските власти положиха усилия да защитят журналистите от сайта "Биволъ". Също така в неделя призовахме да се осигури защита на колегите на Виктория Маринова, независимо дали убийството ѝ е свързано с работата ѝ, или не", добави тя.

По думите на Адес-Мевел, реакцията на обществото и на правозащитните организации е била изключително силна.

"От "Репортери без граници" считаме, че е нормално да има толкова силна реакция, защото имаме трети случай на убит журналист за по-малко от година в Европа. Ние отчитаме, че тя беше журналист, който заяви намерение да продължи да следи историята с корупцията и че на живота ѝ бе посегнато няколко дни след излъчването на предаването ѝ. Не мисля, че реакцията ни беше прибързана. Като организация ние сме напълно съгласни с факта, че трябва да се следят много внимателно резултатите от разследването, провеждано от българските власти", каза Полин Адес-Мевел.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар