Сряда, 22 Януари 2020
Четвъртък, 12 Ноември 2015 16:38

Забранено за хора със слаби сърца (СНИМКИ)

За пет години фондация „Вземи ме вкъщи“ е осигурила дом на около 250 котки и кучета

На минус 20 градуса, на плюс 35, в сняг, виелици, киша, жега… Ту търсещи слънчице, ту бягащи от него. Винаги гладни. В постоянна битка за живот. Винаги навън…

Бездомните животни са все там, независимо дали ги виждаме. Вече сме свикнали да отвръщаме поглед и да не ги чуваме, оправдавайки се пред самите нас с думите „Нищо не мога да направя“. Често те са мърляви, недохранени, куцащи, болни и по-скоро отблъскващи. Мнозина не могат дори да допуснат мисълта, че това същество може да се докосва до мебелите, дрехите, децата ни вкъщи. НО не всички. Още има добри хора, които не са затворили очите и сърцата си за тези бедни души, които няма как да си кажат колко са изстрадали, колко ги боли, колко са гладни. Група от млади ентусиасти е намерила начин да разбира всяко тяхно страдание без думи. И да не остава безразлична.

Петима-шестима души активно търсят дом на бездомните котки и кучета от София и региона от 2010 г. През февруари миналата година те дори си основаха фондация „Вземи ме вкъщи“. Изцяло на доброволчески начала, инвестирайки собствени средства и време.

Днес се запознахме с една от тях –Таня Кирова. Млада чаровна дама, която въпреки нелеката си работа, през последните пет годинивсеки ден отделя от времето си, за да помага на хора, които временно са приютили куче или котка, да води животинките на ветеринар, да открива постоянни семейства, да се среща с тях по минимум два пъти преди да им повери бъдещия член на семейството им. 

„Преди да стана доброволец на каузата на бездомните животни, бях просто още един от многото хора, приютили котки от улицата. След това вече виждах във всеки бездомен четирикрак моите спасени момчета – представях си ги навън в студа, под колите, гладни или болни. И да помагам стана емоционална потребност. Щастлива съм, че не съм сама в това, ставаме все повече“, разказва Таня за BIG5.

Срещнахме се с нея след работа във ветеринарната клиника „Добро хрумване“.

В нея бездомните животинки биват ваксинирани и лекувани абсолютно безплатно. За сметка на благородните доктори. Там беше и вече познатия на всички ни д-р Димитър Иванов, който ни гледа от рекламни пана из цяла София именно като представител на фондацията.

Таня носеше малката Ема – намерено коте на два месеца за първата му ваксинация, което съчетахме и със срещата с кандидат-осиновителите й. Съдбата на Ема е претърпяла голям обрат, който ще завърши с хепиенд. Таня я е намерила наскоро под една кола в Лозенец и я е прибрала вкъщи до момента, в който не й намери приемен дом. Още преди да пусне снимки на интернетстраницата на фондацията http://www.vzemime.org/с нея се свързва младо семейство, което вече е спасило един прекрасен котарак преди около две години.

Те вече са решили – ще запазят името на малката котарана Ема – така по щастлива случайност се казва и прекрасната им малка дъщеря.

„Около 75% от всички осиновени животинки са котки“, уточнява Таня докато гледаме как само за две минути двете Еми си станаха първи приятелки. Не можах да не попитам родителите й не се ли притесняват за дъщеря защото малкото коте още няма изградени хигиенни навици. Те обаче махнаха с ръка, обяснявайки, че бабините деветини – че не трябва да държиш под един покрив котка с малко дете, не са верни. „Животинчето с нищо не застрашава здравето на стопаните си, стига някой от тях да няма алергия“, категорични са те. Таня е на същото мнение и допълва, че действително все повече се осиновяват малки и пострадали четириноги от семейства с бебета или малки деца.

Остава най-висок дяла на интелигентни и работещи жени, които отварят сърцата си за животните в беда и ги приютяват за постоянно у дома. „Всички ние – хората от фондацията, тези, които приютяват временно, както и самите осиновители – станахме едно голямо семейство. Когато един път усетиш какво е да помогнеш и видиш благодарността в очите на животното, ти просто не можеш да спреш. Това е извън човешкия разум“, категорична е Таня.

За съжаление ентусиастите още не са достатъчно и не може да се помогне на всяко животинче в нужда. С приоритет са малките и болните. Затова ако искате да помогнете, макар и да нямате възможност да гледате животно за постоянно – приемете го в дома си, свържете се с фондацията „Вземи ме вкъщи“ и го обичайте, докато не се намери приемно семейство.

Защото животът е прекалено кратък, за да затваряме сърцата си за доброто, което може да направим. То винаги се връща.

Радина Василева, Снимки: Калоян Сомлев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар