Четвъртък, 28 Май 2020

Четвъртък, 18 Октомври 2018 11:54

Увеличаване с 30% на данъка за старите коли е „умерена стъпка” според Менда Стоянова

С между 20 и 30% ще се увеличат данъците за собствениците на стари автомобили, които и не отговарят на европейския екологичен стандарт - Евро 3. БСП: Хората ще обеднеят още повече

Парламентът прие на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане с 95 гласа „за“, 3 гласа „против“ и с 31 въздържали се.

С новите промени се предлага промяна на данъка върху леките и товарните автомобили до 3,5 т., като той ще се определя по формула, която включва два компонента – имуществен и екологичен. Имущественият отчита мощността и годината на производство, а екологичният – екологичната категория на автомобила. По този начин размерът на данъка ще зависи от замърсяването, което превозното средство причинява.

Със законопроекта се предвижда и да не се прилага данъчно облекчение за основно жилище и данъка върху недвижимите имоти да се определя в пълен размер за всички жилища на данъчно задълженото лице, когато повече от едно жилище е декларирано като основно.

Депутатът Иван Иванов от БСП обясни своя отрицателен вот с мотива, че с промените в Закона най-уязвимите слоеве от населението се подлагат на сериозно изпитание. Иванов коментира изменението в преходните и заключителните разпоредби на Закона за местните и данъци и такси, където се увеличава данъка на автомобилите над 15 години. Той уточни, че от БСП подкрепят екологията, но текстовете касаят тези български граждани, които карат автомобили над 15 години. Иванов обърна внимание, че не е имало дискусия по промените и обвини управляващите, че са накарали хората да обеднеят още повече.

В отговор на обяснението на отрицателен вот председателката на Бюджетната комисия Менда Стоянова отговори, че ръстът на данъка на старите автомобили ще бъде не повече от 20-30 %, което според нея било доста умерена стъпка.

„Чухме от трибуната на Народното събрание преди малко отрицателен вот от един народен представител от БСП, който каза, че ще съсипем бедните хора, които притежават тези стари автомобили. Първо искам да кажа, че стъпката е доста умерена и не повече от 20-30 % ще бъде ръстът на данъка на тези автомобили, като се има предвид, че те по-принцип са с по-нисък данък. Това като сума няма да е голяма, която да утежни хората. От друга страна мисля, че като общество е крайно време да решим дали искаме да продължаваме да се трови с този въздух, който дишаме ние и нашите деца, дали да даваме пари за здраве повече и повече в резултат на това и дали ще продължим да се превръщаме втора употреба пазар за старите коли в Европа“, заяви още Стоянова.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар