Вторник, 20 Ноември 2018
Четвъртък, 18 Октомври 2018 17:28

КЗК отново отряза "Инерком" на Гинка Върбакова за ЧЕЗ

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отказва да образува ново производство по сделката на "Инерком" на Гинка Върбакова с чешкото електроразпределително дружество ЧЕЗ. Това се казва в съобщение на КЗК.

Върбакова предприе този ход, след като през август формално напусна бордовете на компаниите, които управляват фотоволтаичните й паркове. При първото производство за концентрация КЗК реши, че при евентуално придобиване на чешките активи от страна на "Инерком" има възможност за засилване на господстващото положение на обединената група. Това решение на антимонополистите бе обжалвано пред Върховния административен съд както от компанията на Върбакова, така и от чешкото дружество.

Сега в мотивите си КЗК се посочва, че Комисията вече е била нотифицирана за същата сделка между същите страни, със същите предмет и цел и се е произнесла. Решението й не е влязло в сила, точно защото по него има обжалвания пред съда.

„Наличието на висящо административно производство със същия предмет и с участието на същата страна, във фазата на съдебно оспорване, е абсолютна отрицателна процесуална предпоставка за образуване на ново производство пред административния орган по аргумент от чл. 27, ал. 2, т. 2 от АПК”, се посочва в решението.

От КЗК защитават решението си, позовавайки се на чл. 130, ал. 2 от АПК, съгласно който „никой друг орган няма право да приеме за разглеждане дело, което вече се разглежда от съда. В противен случай административният орган ще изземе за решаване въпрос, който вече е предоставен на преценката на съда”.

Според Комисията преструктурирането в бизнеса на „Интерком” на Гинка Върбакова има значение за разрешаване на спора, повдигнат пред съда, доколкото представляват факти, взети предвид от антимонополния орган при извършване на икономическия и правен анализ в обжалваното решение, чиято проверка за законосъобразност е предмет на образуваното и неприключило пред ВАС съдебно производство.

Разпореждането подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 18 Октомври 2018 17:28
  Елена Йончева: Скандално е, че Гинка Върбакова и екипът й влизат в управлението на ЧЕЗ

  През 2009 г. по предложение на правителството в управлението на ЧЕЗ влиза Митко – Каратиста. Тогава на журналистически въпрос защо, говорителят на дружеството отговаря: „Български гражданин, който добре познава социалната и политическа среда в България“

  „Стана известно, че Гинка Върбакова и част от нейния екип влизат в управлението на "ЧЕЗ България". Това може да стане на извънредно общо събрание на "ЧЕЗ България", което се предвижда на 27 ноември. Това е скандално“, заяви говорителят на ПГ на БСП Елена Йончева пред журналисти.

  Тя припомни, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отказала на Гинка Върбакова придобиването на ЧЕЗ.

  „Премиерът Бойко Борисов още в края на месец март ни уверяваше, че държавата е поискала да участва в сделката. Самата г-жа Върбакова каза: „Премиерът желае да има пълен контрол върху сделката“. За това питам Гинка Върбакова ли е държавата в този случай? Кой предложи на ЧЕЗ г-жа Гинка Върбакова, както и нейният екип? Бойко Борисов ли препоръча Гинка Върбакова и нейният екип да влязат в ръководството на ЧЕЗ?“, попита Йончева.

 • Четвъртък, 18 Октомври 2018 17:28
  Врътки: Гинка Върбакова влиза в надзора на ЧЕЗ, но под условие

  "Инерком" трябва да придобие 67 на сто от дружеството; чехите предлагат Върбакова и близки до нея хора да влязат в ръководството на българските дружества

  Чешката енергийна компания ЧЕЗ предприе странни маневри, предлагайки на кандидат-купувача на бизнеса си в България Гинка Върбакова да влязe в надзора на "ЧЕЗ Електро", снабдяващо с ток Западна България. За да стане това, обаче, има условие: "Инерком" на Връбкова да придобие 67 на сто от дружеството.

  Макар сделката за продажбата на българските дружества на ЧЕЗ да е блокирана от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), явно чехите и купувачът "Инерком България" продължават да действат според подписания през февруари предварителен договор за сделката, който се води тайна.

  На 27 ноември ще се проведе извънредно общо събрание на акционерите на "ЧЕЗ Електро България" и "ЧЕЗ Разпределение България", на което е предвидено да бъдат отстранени настоящите членове на надзорните съвети на дружествата и на тяхно място да влязат Гинка Върбакова и свързани с нея хора.

  Рокадата ще стане факт само под условие, че сделката бъде разрешена и фирмата на Върбакова "Инерком България" заплати договорената сума от около 320 млн. евро.

  Напомняме, че през август в групата на "Инерком" беше извършено преструктуриране, след като КЗК обяви, че соларните паркове в портфолиото й са проблем за придобиването на дружествата на ЧЕЗ в България. След тези промени КЗК отказа да образува ново производство по случая. Върбакова, обаче, може да използва отказа пред ЧЕЗ като забавяне не по нейна вина.

 • Четвъртък, 18 Октомври 2018 17:28
  Протести срещу високите цени на горивата затрудниха движението в някои градове страната

  Събират касовите бележки, за да се внесе колективна жалба в комисиите за защита на конкуренцията и на потребителя.

  Протести срещу поскъпването на горивата започнаха в 15 ч. различни градове на България, съобщава  Българското национално радио.

  В демонстрацията в Бургас се включиха близо 150 шофьори. Те се движат в автошествие от изхода на града към квартал "Ветрен". Въпреки предупрежденията на полицията, че блокирането на пътя е недопустимо, протестиращите блокираха за около 10-15 минути движението по магистрала "Тракия".  До сблъсъци не се стигна, а още преди началото на протеста движението по магистралата беше отбивано по обходен маршрут в района на град Българово. Колоната от автомобили е била над 3 км и в момента се движи в центъра на града.  От дни фейсбук група отправя призиви за бойкот на монополна верига бензиностанции в града заради поредното повишение на цените на горивата.

  „Цените на горивата в последния месец буквално са полудели. Най-масовият бензин А95 е поскъпнал с около 11 стотинки, а дизелът с около 13 стотинки само за месец. Сравнението от началото на годината е още по-шокиращо. От януари бензинът и дизелът са нагоре  средно с 30 стотинки“, обясни Росинка Бъчварова от организаторите на протеста. За последните 3 години това е вторият протест в областния град срещу високите цени на горивата. Според шофьорите, те трябва да са с около 20% по-ниски.

  Не много шофьори от Варна се включиха протестите. Те се събраха на паркинга на една от големите търговски вериги и поискаха премахване на монопола в търговията с горива.  Бяха категорични, че няма да се откажат от автомобилите си, но цената става непосилна за тях.

  "Просто е недопустимо такава цена на такова гориво - дизелът стана 2,50, а може би преди 5 месеца беше под 2 лева. Eдно каране на децата до училище и обратно ми коства 20 лева на ден. Всичко е включено в цените на стоките, на хляба. Държавата трябва да премахне монопола".

  Полицията в Пазарджик попречи на протестиращите да блокират улици и бензиностанции. Над 200 души се събраха около стадион „Георги Бенковски“. На повечето от тях бяха снети личните данни с предупреждение, че ако се стигне до блокади, ще им бъдат съставени актове за нарушаване на обществения ред. Въпреки предупрежденията, протестното шествие тръгна, но не по централните булеварди, а по обходните маршрути на града. От полицията са категорични, че днешният протест е незаконен, но хората планират нов идната седмица. Най-популярният бензин в района - А-95 се продава за 2,44 лв./л, а дизелът - за 2,50 лв./л.

  В Стара Загора над 100 души се събраха на паркинг пред един от магазините на популярна верига хипермаркети. "Това е прекалено висока цена за бензин", коментираха присъстващите. В Стара Загора най-масовото гориво - бензин А95 се продава на цени от 2,14 до 2,44 за литър. Според хората разликата от 30 стотинки между различните бензиностанции също е прекалено висока. 

  Блокади на пътища се очакват и в Пловдив

  В Хасково протестиращите се събират в 17 часа на площад „Свобода“. Предварително  участие в социалните мрежи са заявили 1000 души.

  Организаторите на протеста призовават да се носят касовите бележки от последното зареждане в съответния град, за да се внесе колективна жалба в комисиите за защита на конкуренцията и на потребителя.

Оставете коментар