Вторник, 20 Ноември 2018
Вторник, 23 Октомври 2018 17:09

Патриотите закрепиха Симеонов: Каракачанов не поиска оставката му, а Сидеров не присъства

Една оставка в момента означава да съборим правителството и да се върнат ДПС и БСП на власт, смята Каракачанов.

Над два часа продължи Коалиционният съвет на "Обединени патриоти", на който присъстваха  вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов и вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов.

"Атака"

На заседанието не присъства третият партньор в „Обединени патриоти“ – лидерът на „Атака” Волен Сидеров, който обясни отсъствието си във Фейсбук с думите, че няма логика да е там.

„Не присъствам на Коалиционен съвет. НФСБ преди 6 дни свали политическо доверие от мен като председател на ПГ на ОП. ВМРО не взе никаква позиция по този въпрос, а мълчанието е знак на съгласие с НФСБ. При това положение няма логика да бъда на тази среща”, написа Волен Сидеров минути след началото на КС.

Припомняме, че в понеделник „Атака” свали политическото си доверие от Валери Симеонов. Повод за реакцията на националистите е грубото и непремерено изказване на вицепремиера към майките на децата с увреждания. 

ВМРО

„Една оставка в момента означава да съборим правителството – за мен това не е решение”, каза Красимир Каракачанов след Коалиционния съвет.

Според него оставката означава ДПС и БСП да се върнат на власт, а това не е решение.

„Изразих моето становище пред г-н Симеонов. Той дълго и нашироко обясни какво е искал да каже и че не е имал предвид да обижда майките. Аз мисля, че подсказах днес на празника на тези, които бяха. Какво означава оставката на един вицепремиер –да падане на правителството. Вчера бях много впечатлен от факта, че г-жа Корнелия Нинова ме призова аз да бъда човекът, който да свали правителството, искайки оставката на Валери Симеонов", коментира той.

Според Каракачанов, ако НФСБ падне от управлението, трябва да се разчита на „Воля” на Марешки, а това не е алтернатива.

Каракачанов сподели, че е посъветвал Симеонов по-внимателно трябва да подбира думите, с които се изразява.

Лидерът на ВМРО напомни, че бюджетът за хората с увреждания се увеличава с 60% и увери, че правителството си е свършило работата и продължава да я върши.

НФСБ

„Надявам се отсъствието на Волен Сидеров от Коалиционен съвет да е засега, ще полагаме доброжелателни усилия да се събираме и да решаваме проблемите”, каза Валери Симеонов след Коалиционния съвет по повод отсъствието на Волен Сидеров.

По думите му лидерът на „Атака” пак ще бъде поканен на заседание, на което „да обсъдим имаме ли проблеми, нямаме ли и трябва да ги решим или трябва по този неособено хигиеничен начин да ги прекараме през медии и през големия партньор ГЕРБ, който няма вина за нашите отношения“.

На въпрос дали съществува малката коалиция, Симеонов отговори, че тя е съставена за общо участие в парламентарните избори за 44-ото НС. „Коалицията съществува, докато съществува това споразумение. То не е нарушено, въпреки че има много сериозни разминавания, на които сте свидетели напоследък“, каза Симеонов.

Напомняме, че по-рано днес в официално изявление от Министерския съвет вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че ще си подаде оставката, ако това решат коалиционните му партньори и Бойко Борисов. Той помоли организираният протест в негова подкрепа да не се провежда, тъй като се чувства достатъчно убеден в това, което върши, още един протест не бил нужен.

Тази вечер премиерът Бойко Борисов се прибира в България след визита в ОАЕ и Египет. В сряда предстои заседанието на правителствената коалиция ГЕРБ – Обединени патриоти.

Още по темата – в публикациите на BIG5 ТУК и ТУК.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 23 Октомври 2018 17:09
  Волен Сидеров: С премиера разговаряхме, за да изчистим някои теми, които бяха медийно замърсени

  "Категорично искам да кажа, че моята идея не е за оттегляне на патриотите от управляващата коалиция, както манипулативно внушават евродепутатът Джамбазки и негови колеги"

  С премиера разговаряхме, за да изчистим някои теми, които бяха медийно замърсени. Почувствах се отговорен да му обясня моето предложение към вицепремиера Красимир Каракачанов за неговата оставка. Това заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров пред nbox.

  Той допълни, че идеята му е за заздравяване, а не за разрушаване на управляващата коалиция.

  "Категорично искам да кажа, че моята идея не е за оттегляне на патриотите от управляващата коалиция, както манипулативно внушават евродепутатът Джамбазки и негови колеги. Целта е управлението да продължи с нови идеи и важни решения за българския народ, свързани със стандарт и доходи.

  Сидеров каза още, че той е за стабилност и добро управление. "Много е важно всеки от партньорите ми в Обединени патриоти да надмогне егото си!", добави още лидерът на "Атака".

  източник: nbox.bg

 • Вторник, 23 Октомври 2018 17:09
  Отново говорим не за национални, а за теснопартийни интереси и спасяване на Патриотите

  “Първо искам да кажа, че това е една закъсняла оставка. Ние поискахме тази оставка преди повече от три седмици, мисля че месец вече стана. Разбира се, че няма как да бъде решение на проблемите, тъй като хората, които вече са на улицата, не искат само неговата оставка. Те не поставят само проблема за циничното му отношение към майките на децата с увреждания. Виждате, че проблемите са за доходи, проблемите са за цени на горива – изобщо за целия живот, който са принудени да живеят“. Така коментира Георги Свиленски от БСП оставката на вицепремиера Симеонов в интервю за предаването “Неделя 150“ по програма "Хоризонт" на БНР и допълни в отговор на въпрос дали получената оставка от Валери Симеонов, може да бъде  решение на политическата криза:

  “Оставката е закъсняла и с цел спасяване на властта“, допълни той.

  Свиленски коментира и искането на Волен Сидеров и другият вицепремиер на “Обединените патриоти“ - Красимир Каракачанов, да подаде оставка като спасителен план на патриотичната коалиция:

  “Отново ставаме свидетели на едни теснопартийни интереси. Спасяване, в случая - на Патриотичния фронт. Тук не говорим за националните интереси и за интересите на българското общество“, каза той.

  “Ако си спомняте и самият премиер Борисов каза, че ако Симеонов подаде оставка, рухва конструкцията на правителството. Той си мисли за правителството, затова да бъде премиер. Не го интересува държавата, че ще рухне“, допълни още по темата той и разясни още, че:

  “Патриотите пък ги интересува, вече виждат, че потъват и че губят имидж и рейтинг и искат пък те да се спасят“.

  Свиленски коментира и признанието на Волен Сидеров, че “Атака“ е била за запазване на данъка върху старите коли, такъв какъвто е до момента така:

  “Не съм учуден от позицията на колегите от “Атака“. Аз съм водил разговор с народни представители от “Атака“ и наистина те са против този данък, те са против повишаването на данъка за автомобили и това са го заявявали открито“, каза той и коментира възможността, ако “Атака“ реши да бъде принципна и да не подкрепи законопроекта, той да не мине ли в пленарна зала:

  “Мисля, че с 12-те гласа на “Воля“, които подкрепят правителството безпрекословно във всичките му предложения и идеи, с 2-та гласа на независимите депутати, разбира се, ако всички се явят на работа и от ГЕРБ и от останалата част от Патриотите, може би, ще бъде преодоляно ветото“, предположи той.

  “За да бъде преодоляно ветото на президента, са необходими 121 гласа. Тук е важно отговорността на всеки един народен представител пред избирателите, които са го изпратили в парламента, защото всеки един от тях, неподкрепяйки ветото, ще трябва да обясни след това, когато си отиде в избирателния район, защо е постъпил така и защо е вдигнал на неговите избиратели данъците. Казусът е много ясен и въпрос на политическа отговорност за всеки един народен представител", допълни още той.

  Общините са били настоятелни от години за въвеждането на увеличението върху данъка за старите автомобили, в Националното сдружение на общините има и доста червени кметове, дали те са за увеличението на данъка върху старите автомобили:

  “Ние направихме среща с кметове, избрани от БСП. И единодушно беше възприето мнението, че трябва, ако бъде приет и влезе в сила този закон, те да предложат на общинските съвети да се гласуват минималните граници по този закон. Тъй като в закона са заложени минимални и максимални граници и общинските съвети решават с какъв размер да се обложат автомобилите“, поясни той.

  Той отговори и на въпрос дали ще направят опит да бойкотират кворума в парламента, така че Законът за корпоративно подоходно облагане и по точно промените в него, да не бъдат приети:

  “Вероятно ме питате дали ще продължим да не се регистрираме. Решението да не се регистрираме беше взето от цялата парламентарна група. Решението дали ще се регистрираме и дали ще бойкотираме заседанието, ще бъде взето отново от цялата парламентарна група“, каза той.

 • Вторник, 23 Октомври 2018 17:09
  Ще подаде ли и Каракачанов оставка?

  Сидеров и Каракачанов обиколиха сутрешните блокове на всички медии, но поотделно.

  Волен Сидеров поиска оставката и на вицепремиера Красимир Каракачанов – само два дни след като коалиционния партньор на патриотите Валери Симеонов подаде оставка, за да потуши напрежението в държавата.

  Предлагам оставката на Каракачанов като спасителна акция, за да не последваме съдбата на Реформаторите, които сега ги няма на политическата сцена, заяви лидерът на „Атака” пред bTV.

  „Доверието в нас е спаднало и се опасявам да не последваме съдбата на Реформаторите – тях сега ги няма на политическата сцена. Тази оставка я предлагам като спасителна акция, а не като нападка към Каракачанов – да покажем, че можем да подкрепяме управлението и без да заемаме постове“, каза още Сидеров и посочи, че това ще бъде добър пример. 

  В задочен отговор Красимир Каракачанов нарече призива на Сидеров за оставка „творческо предложение”.

Оставете коментар