Събота, 21 Септември 2019
Събота, 27 Октомври 2018 18:48

Протести срещу високите цени на горивата затрудниха движението в някои градове страната

Събират касовите бележки, за да се внесе колективна жалба в комисиите за защита на конкуренцията и на потребителя.

Протести срещу поскъпването на горивата започнаха в 15 ч. различни градове на България, съобщава  Българското национално радио.

В демонстрацията в Бургас се включиха близо 150 шофьори. Те се движат в автошествие от изхода на града към квартал "Ветрен". Въпреки предупрежденията на полицията, че блокирането на пътя е недопустимо, протестиращите блокираха за около 10-15 минути движението по магистрала "Тракия".  До сблъсъци не се стигна, а още преди началото на протеста движението по магистралата беше отбивано по обходен маршрут в района на град Българово. Колоната от автомобили е била над 3 км и в момента се движи в центъра на града.  От дни фейсбук група отправя призиви за бойкот на монополна верига бензиностанции в града заради поредното повишение на цените на горивата.

„Цените на горивата в последния месец буквално са полудели. Най-масовият бензин А95 е поскъпнал с около 11 стотинки, а дизелът с около 13 стотинки само за месец. Сравнението от началото на годината е още по-шокиращо. От януари бензинът и дизелът са нагоре  средно с 30 стотинки“, обясни Росинка Бъчварова от организаторите на протеста. За последните 3 години това е вторият протест в областния град срещу високите цени на горивата. Според шофьорите, те трябва да са с около 20% по-ниски.

Не много шофьори от Варна се включиха протестите. Те се събраха на паркинга на една от големите търговски вериги и поискаха премахване на монопола в търговията с горива.  Бяха категорични, че няма да се откажат от автомобилите си, но цената става непосилна за тях.

"Просто е недопустимо такава цена на такова гориво - дизелът стана 2,50, а може би преди 5 месеца беше под 2 лева. Eдно каране на децата до училище и обратно ми коства 20 лева на ден. Всичко е включено в цените на стоките, на хляба. Държавата трябва да премахне монопола".

Полицията в Пазарджик попречи на протестиращите да блокират улици и бензиностанции. Над 200 души се събраха около стадион „Георги Бенковски“. На повечето от тях бяха снети личните данни с предупреждение, че ако се стигне до блокади, ще им бъдат съставени актове за нарушаване на обществения ред. Въпреки предупрежденията, протестното шествие тръгна, но не по централните булеварди, а по обходните маршрути на града. От полицията са категорични, че днешният протест е незаконен, но хората планират нов идната седмица. Най-популярният бензин в района - А-95 се продава за 2,44 лв./л, а дизелът - за 2,50 лв./л.

В Стара Загора над 100 души се събраха на паркинг пред един от магазините на популярна верига хипермаркети. "Това е прекалено висока цена за бензин", коментираха присъстващите. В Стара Загора най-масовото гориво - бензин А95 се продава на цени от 2,14 до 2,44 за литър. Според хората разликата от 30 стотинки между различните бензиностанции също е прекалено висока. 

Блокади на пътища се очакват и в Пловдив

В Хасково протестиращите се събират в 17 часа на площад „Свобода“. Предварително  участие в социалните мрежи са заявили 1000 души.

Организаторите на протеста призовават да се носят касовите бележки от последното зареждане в съответния град, за да се внесе колективна жалба в комисиите за защита на конкуренцията и на потребителя.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар