Вторник, 26 Май 2020

Събота, 27 Октомври 2018 21:35

След срещата на върха: Конституционната комисия за Сирия ще се създаде до края на годината

Конфликтът в Сирия няма военно решение според четиримата лидери. Русия си запазва правото да помогне на турските сили за ликвидацията на терористите в Идлиб.

Четиристранната среща на върха с участието на турския президент Реджеп Таийп Ердоган, германския канцлер Ангела Меркел, президента на Русия Владимир Путин и президента на Франция Еманюел Макрон за разрешаване на конфликта в Сирия завърши, след като продължи близо три часа.

Час и половина след началото й, специалният посланик на ООН за Сирия Стефан де Мистура нарече дискусиите на форума много полезни и конструктивни.

Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган определи преговорите като плодотворни и заяви, че причината за разрастването на конфликта в Сирия е била пренебрежителното отношение на международната общност.

По неговите думи, няма военно разрешение на конфликта в Сирия.

Участниците са се догоровили до края на годината да бъде създадена комисията за Конституцията на Сирия. Решението за създаване на комисията за създаване на нова конституция на Сирия с представители на правителството и опозицията бе взето през януари. Въпреки това тя все още не формирана.

„Нашата цел е да осигурим прекратяване на огъня. Имахме възможност да обсъдим и политическото регулиране на кризата в Сирия, която се превърна в международен въпрос. Астана се превърна в модел за нас, тук продължихме усилията си и потвърдихме мнението си, че по военен път не трябва да решаваме сирийския проблем. Всички трябва да се борим да се приключи тази трагедия в Сирия. Мисля, че на тази среща на върха дадохме нужния конкретен импулс за това. Призовавам и другите държави да подкрепят нашите усилия“, каза Ердоган на пресконференцията след края на срещата в Истанбул.

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че Кремъл си запазва правото да помогне на турските сили за ликвидирането на терористите в северозападната сирийска провинция Идлиб. Руският държавен глава направи това изявление на съвместната пресконференция. Освен това Путин отбеляза, че преговорите между лидерите са преминали в делова атмосфера и те са успели да свършат сериозна работа за съгласуване на подходите по разрешаването на сирийската криза.

Президентът на Франция Еманюел Макрон също заяви, че не е възможно в Идлиб да се проведе военна операция, тъй като тя може да предизвика нова бежанска вълна. Според него комитетът, който ще подготви новата конституция на Сирия, трябва да започне работа до края на тази година.

Той призова Русия като „главен съюзник на сирийския режим, да упражни съвсем ясен натиск“ върху Дамаск.

Според канцлера на Германия Ангела Меркел лидерите на Турция, Германия, Русия и Франция трябва да запазят спирането на огъня в Идлиб в дългосрочен план.

"Ние сме задължени да направим всичко възможно, за да не се стига до нови хуманитарни катастрофи. Добрата новина е, че след 17 септември Турция и Русия успешно съгласуват усилията си за прекъсване на огъня в Идлиб. Днес всички заедно поехме отговорността то да прерасне в постоянно и дългосрочно примирие“, каза Ангела Меркел.

ВИДЕО - съвместна пресконференция на Ердоган, Путин, Меркел и Макрон

С какви очаквания отидоха Русия, Турция, Германия и Франция на срещата на върха за Сирия - ТУК

BIG5

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар