Четвъртък, 02 Юли 2020

Неделя, 28 Октомври 2018 12:24

Стрелецът от Питсбърг е обвинявал евреите за мигрантския керван от Централна Америка

11 убити и 6 ранени при стрелбата в синагогата "Дървото на живота".

Стрелецът от Питсбърг е обвинявал евреите за мигрантския керван от Централна Америка, съобщава американският канал CNN.

Федералните прокурори предявиха и обвинения в омраза срещу мъжа от Пенсилвания, който според властите нахлу в синагогата в Питсбърг и откри огън, като уби 11 души. Сред тях няма деца, уточни ръководителят на управлението на обществена сигурност на града Уендъл Хисрич пред „Фокс нюз“. Броят на ранените остава непроменен – шестима души, включително четирима полицаи.

Робърт Бауърс, 46-годишен, от близкия до Питсбърг град Болдуин, се предаде на властите след стрелба в събота сутринта в синагогата "Дървото на живота".

Той е направил антисемитски изявления по време на стрелбата и е обвинявал евреи в публикации в социалните медии, които са в центъра на разследването, според федерален служител на правоохранителните органи. В един пост в социална мрежа Бауърс твърди, че евреите помагат за транспортирането на членове на керваните от мигранти. Той вярва, че хората от керваните са склонни към насилие, защото бягат от страни, в които имат насилие. Боуърс многократно нарича мигрантите "нашественици".

Американският президент Доналд Тръмп определи трагедията като акт на антисемитизъм. „Това определено изглежда като антисемитско престъпление. Трудно е да се повярва, че подобни неща се случват отново“, каза той, обръщайки внимание на факта, че в резултат на инцидента са загинали много хора. "Умът ни е безсилен да разбере жестоката омраза и извратената злина, която може да накара едно лице да извърши такова ужасно престъпление по време на церемония. Отровата, наречена антисемитизъм, трябва да бъде заклеймявана и пресичана навсякъде, където изниква!", заяви Тръмп и призова за втвърдяване на законите за смъртното наказание.

Нападателят е действал сам и не е бил регистриран по-рано в полицията. Това съобщи на пресконференция представителят на клона на ФБР в Питсбърг Боб Джоунс. „За момента нямаме данни, че заподозряният е бил известен преди на органите на реда“, каза той.

Световните реакции

Израелският премиер Бенямин Нетаняху осъди нападението срещу синагога в американския град Питсбърг и изрази своята солидарност с еврейската общност в града.

Стрелбата в Питсбърг беше осъдена от президентите на Турция и Франция, които поднесоха своите съболезнования.

„Турция категорично осъжда всички форми на тероризъм навсякъде по света, независимо от целите на терористите“, написа в Туитър турският президент Реджеп Ердоган. 

Съболезнования поднесе и френският президент Еманюел Макрон: „Искам да изразя солидарност със САЩ по повод на нападението срещу синагогата в Питсбърг. В този момент ние сме с американския народ“. 

В изявление на върховния представител по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини се казва, че ЕС категорично осъжда антисемитизма, както и всяка подбуда към омраза и насилие. 

Мислите и молитвите ни са със загиналите и техните близки, написа в Туитър председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.

Българското външно министерство също остро осъди нападението над синагогата „Дървото на живота”. „Тази трагедия показва, че антисемитизмът и ксенофобията, омразата и насилието спрямо другия, трябва да бъдат окончателно изкоренени”, се казва в съобщение на МВнР.

В същото време министърът на вътрешните работи на Франция разпореди засилване на охраната на синагогите в страната.

"Наредих на префектите да увеличат бдителността си в районите, в които се намират синагогите, като се започне от неделя, включително защитата на събитията, планирани за този ден", каза Кристоф Кастанър на страницата си в социалната мрежа „Туитър“. Той също така изрази съболезнования и подкрепа на американския народ.

(по информации на CNN, Fox News, AFP, Туитър и МВнР)

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар