Сряда, 24 Юли 2019
Сряда, 31 Октомври 2018 13:44

Румен Радев за скандала в ДАБЧ: Акции много – присъди малко

Жизнено „важните цифри” не са в полза на управляващите – самодоволството на фона на милионите бедни и унизени не е уместно

В Президентската институция са постъпвали сигнали за ДАБЧ, имал съм разговори и с ДАНС, и с Прокуратурата по този въпрос. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев в отговор на въпрос за скандала с ДАБЧ и подозренията, че там се е търгувало с българско гражданство, съобщава „Фокус“.

 „Акции много, но присъди малко в България. Рано е да давам оценки. Това може да направим, след като обвинението бъде успешно защитено в съда. При всички положения разследването и пресичането на злоупотреби в изпълнителната власт, която разпределя и харчи публичния ресурс, е задължително условие за оздравяване на държавността“, заяви Румен Радев.

Попитан дали в президентската институция са постъпвали сигнали за ДАБЧ, той отговори, че са постъпвали и ги е предал веднага, където трябва в прокуратурата. „Въпрос на следствието е какви са сигналите. Не мога да коментирам. Всички сигнали са предадени на прокуратурата, имал съм разговори и с ДАНС, и с прокуратурата по този въпрос“, посочи той.

Във връзка с думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, че ГЕРБ е „хвърлил на кучетата малкия си коалиционен партньор“ и това дали според него се прави опит политически да се изведат на преден план патриотите и Красимир Каракачанов като виновни за назначаването на Петър Харалампиев на този пост, президентът коментира: „Не влизам в кухнята на коалицията и на която и да било партия“.

Според мен, за да имаме успешна борба с олигархията, трябва да имаме правоохранителни органи, които да не се влияят от политическата конюнктура, каза още президентът Румен Радев.

 „Да бъдат подвластни единствено на закона и да навлизат и в икономическия, и политическия периметър на управляващите“, коментира Румен Радев.

Жизнено „важните цифри” за българските граждани не са в полза на управляващите – самодоволството на фона на милионите бедни и унизени не е уместно, каза още президентът Румен Радев. Той коментира така призива на премиера Бойко Борисов към опонентите на властта да критикуват с конкретни данни и цифри.

„Преди да развие своя оптимизъм, нека правителството прочете демографските статистики, криминалните хроники, да се запознае с цифрите, които измерват стандарта и качеството на живот в най-изостаналите държави от ЕС, които са далеч преди нас“, посъветва президентът Румен Радев.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 31 Октомври 2018 13:44
  Президентът наложи вето върху закона за F-16

  Държавният глава Румен Радев наложи вето върху Закона за ратифициране на международен договор (LOA) BU-D-SAB "Самолети F-16 Block 70 и свързаните с тях поддръжка и боеприпаси, материали и услуги. Както и за съвместната тактическа радиосистема и поддръжката й, които бяха приети от 44-то Народно събрание на 19 юли 2019 г.

 • Сряда, 31 Октомври 2018 13:44
  Иван Гешев: Аз съм несистемен играч

  Номинацията на прокурорската колегия означава доверие, не толкова за мене, колкото за колегите, с които работим заедно. Срещу това доверие стои отговорност, аз не съм човек, който бяга от отговорност.

 • Сряда, 31 Октомври 2018 13:44
  Томислав Дончев: Кибератаката над НАП цели да клати държавата

  Ако е организирано в страната, целта е да се клати правителството, а ако е организирано отвън - да се дестабилизира държавата, смята вицепремиерът

Оставете коментар