Сряда, 21 Ноември 2018
Сряда, 31 Октомври 2018 13:44

Румен Радев за скандала в ДАБЧ: Акции много – присъди малко

Жизнено „важните цифри” не са в полза на управляващите – самодоволството на фона на милионите бедни и унизени не е уместно

В Президентската институция са постъпвали сигнали за ДАБЧ, имал съм разговори и с ДАНС, и с Прокуратурата по този въпрос. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев в отговор на въпрос за скандала с ДАБЧ и подозренията, че там се е търгувало с българско гражданство, съобщава „Фокус“.

 „Акции много, но присъди малко в България. Рано е да давам оценки. Това може да направим, след като обвинението бъде успешно защитено в съда. При всички положения разследването и пресичането на злоупотреби в изпълнителната власт, която разпределя и харчи публичния ресурс, е задължително условие за оздравяване на държавността“, заяви Румен Радев.

Попитан дали в президентската институция са постъпвали сигнали за ДАБЧ, той отговори, че са постъпвали и ги е предал веднага, където трябва в прокуратурата. „Въпрос на следствието е какви са сигналите. Не мога да коментирам. Всички сигнали са предадени на прокуратурата, имал съм разговори и с ДАНС, и с прокуратурата по този въпрос“, посочи той.

Във връзка с думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, че ГЕРБ е „хвърлил на кучетата малкия си коалиционен партньор“ и това дали според него се прави опит политически да се изведат на преден план патриотите и Красимир Каракачанов като виновни за назначаването на Петър Харалампиев на този пост, президентът коментира: „Не влизам в кухнята на коалицията и на която и да било партия“.

Според мен, за да имаме успешна борба с олигархията, трябва да имаме правоохранителни органи, които да не се влияят от политическата конюнктура, каза още президентът Румен Радев.

 „Да бъдат подвластни единствено на закона и да навлизат и в икономическия, и политическия периметър на управляващите“, коментира Румен Радев.

Жизнено „важните цифри” за българските граждани не са в полза на управляващите – самодоволството на фона на милионите бедни и унизени не е уместно, каза още президентът Румен Радев. Той коментира така призива на премиера Бойко Борисов към опонентите на властта да критикуват с конкретни данни и цифри.

„Преди да развие своя оптимизъм, нека правителството прочете демографските статистики, криминалните хроники, да се запознае с цифрите, които измерват стандарта и качеството на живот в най-изостаналите държави от ЕС, които са далеч преди нас“, посъветва президентът Румен Радев.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 31 Октомври 2018 13:44
  Бояна Бозаджиева: Шоуто на Слави мина няколко граници, най-вече собствената си - тази на прокламираната от него принципност и морал

  Оказа се, че Слави не е нищо по различно от сайта и автора, когото съди и на когото праща рози, написа ПР-ът на лидера на БСП Корнелия Нинова

 • Сряда, 31 Октомври 2018 13:44
  Ще бяга ли Борисов като Груевски и Санадер? На Балканите има реваншизъм

  Борисов ще има съдбата на Иво Санадер (два мандата премиер на Хърватия).

  Ще го арестуват, обвинят и ще се измъкне в болница със сърдечна и хипертонична криза.

  После ще го пуснат под гаранция от 2,2 млн. долара (за Санадер беше толкова, за нашия ще е 500 хил. лева - 1 млн.).

  И ще го осъдят като Санадер по няколко обвинения на 10 години, ще излежи половината, ще го съдят и за нови обвинения после, както Санадер.

  Много хора ме мислят за мечтател, като ги приказвам тия неща. Аз съм реалист, на Балканите има реваншизъм.

  Балканите са пълни с партийни лидери и премиери с криминално минало, или крали на едро като станали премиери.

  Някои от тях изпопадаха, арестуваха ги, осъдиха ги.

  Сега Груевски, два мандата премиер като Санадер, бяга от затвора. Защото купил бронирана лимузина.

  Борисов от първия си мандат досега е купил поне 2 бронирани лимузини - да се пази, че бил застрашен. И се заканваше да поръча на Путин да му направи бронирана Лада Нива (ама не го направи).

  Има и свидетели какво точно си е поръчал, един ден ще излязат и ще се разприказват. А то неговото само лимузини да е...

  Само се чудя дали ще бяга като Груевски и Санадер или ще заеме театрална поза на несправедливо обвинен спасител на България. И сълзи ще пророни пред камерата.

  Предполагам втория вариант.

  Иван Бакалов, фейсбук

 • Сряда, 31 Октомври 2018 13:44
  Спецпрокуратурата иззе 427 000 лв. от банкова касета на главния секретар на ДАБЧ

  Красимир Томов е декларирал единствено 25 350 лв. спестени средства, както и 36 000 лв. от заплати.

  На 13 ноември 2018 г. Специализираната прокуратура е извършила с разрешение на Специализирания наказателен съд претърсване и изземване на банкова касета, наета от главния секретар на Държавната агенция за българите в чужбина Красимир Томов - обвиняем по досъдебното производство за участие в организирана престъпна група, длъжностни престъпления и корупция. Това съобщиха от пресцентъра на Специализираната прокуратура. 

  В касетата са намерени и иззети значително количество недекларирани (по чл. 35, ал.1, т. 2 от Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество) пари в различни купюри и валути - евро, долари, британски паундове и левове. Левовата равностойност на намерената сума надхвърля четиристотин двадесет и седем хиляди лева. 

  Съгласно закона той е декларирал единствено 25 350 лв. спестени средства, както и 36 000 лв. от заплати. 

  Иззетите парични средства са били държани в касета на банков офис в столицата, като достъп до нея е имал единствено обвиняемият главен секретар на ДАБЧ. 

  Както претърсването и изземването на парите от банковата касета, така и последващия им оглед като веществено доказателство (осъществен на 19 ноември 2018 г.) са извършени след производството по мярката за неотклонение на Красимир Томов в СпНС заради декларирана служебна ангажираност на неговите защитници. 

  Адвокатите, които присъстват на такива процесуално-следствени действия, заявиха свободни дати за участие в тях едва след делото по мярката. На самото дело, в защита на клиента си, те изтъкнаха като аргумент липсата на намерени парични средства, доказващи престъпна дейност на Томов и другите обвинени по досъдебното производство.

   

Оставете коментар