Неделя, 08 Декември 2019
Четвъртък, 01 Ноември 2018 10:35

Честваме Деня на народните будители

По повод празника с официална церемония националният флаг се издигна пред президентството. Борисов и Нинова поздравиха във Фейсбук

На 1 ноември България чества Деня на народните будители. На този празник се отдава почит на просветителите, книжовниците и революционерите, изградили и съхранили духовните ценности и националното самосъзнание на българите.

За първи път Денят на народните будители – 1 ноември, е отпразнуван в Пловдив през 1909 година. Преди това по стар стил на тази дата се е празнувал денят на Свети Иван Рилски – небесен закрилник и покровител на българския народ, патрон на българските будители. През 1922 година Народното събрание обявява този ден за празник на всички "заслужили българи", както са се изразявали тогава. Решението е по предложение на Стоян Омарчевски, министър на народното просвещение.

Денят на народните будители се чества далеч преди официалното му обявяване със закон. За първи път е честван в Пловдив през 1909 г., а от 1922 до 1945 г. е общонационален празник.

За отбелязване е фактът, че първият закон на новоосвободената българска държава е законът за задължителното всеобщо начално образование и че още преди Освобождението на България през 1869 г. се създава книжовното дружество, което слага началото на Българската академия на науките.

На този ден България отдава своето признание на дейността на безброй народни будители, които създадоха Българското Възраждане.

От 1945 година празникът е отменен. След дълго прекъсване той се възобновява през 1992 година.

Днес в цялата страна Денят на народните будители се празнично с различни мероприятия.

По повод празника в 10 часа националният флаг се издигна пред президентството.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на Националната гвардейска част по повод Деня на народните будители.

По програма след церемонията държавният глава Румен Радев ще се срещне с ръководители на институции в областта на науката, образованието, културата и изкуството.

Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" няма да работи с читатели. По повод празника институцията открива две изложби. Първата е юбилейна изложба "Пътешественик във времето", посветена на 85-ата годишнина от рождението на проф. Александър Фол. "Втората - "Пространства за будители", е с начален час 17.00 ч. и е посветена на периодичния печат между 1888 - 2018.

Лидерите на двете най-големи политически партии поздравиха през социалните мрежи:

„Честит Ден на народните будители! Поздравявам всички достойни българи, които се грижат за духовността и знанието. Нека си спомним и за великите наши сънародници, отдали живота си за съхраняването на нашия дух и култура”, написа премиерът Бойко Борисов във Фейсбук профила си.

„Почит и признание към нашите просветители, книжовници и революционери. Техните дела ни завещаха свободна и богата на духовност и култура България“, написа също във Фейсбук председателят на БСП Корнелия Нинова. „Уважение и благодарност към личностите, които днес с ум и сърце даряват знание и възпитават в родолюбие. Честит празник!“, допълва Нинова.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар