Събота, 20 Юли 2019
Събота, 03 Ноември 2018 15:19

Порошенко и Вартоломей подписаха споразумение за създаването на украинска църква

Според Руската православна църква този договор още не означава автокефална църква в Украйна.

Президентът на Украйна Петро Порошенко и Константинополският патриарх Вартоломей подписаха споразумение за създаването на украинска църква на церемония в резиденцията на патриарха в Истанбул, съобщи ТАСС.

"Днес е исторически ден. Украинците се молеха Господ да им изпрати единна православна автокефална църква", заяви след подписването Порошенко.

По думите на украинския президент, "процесът приключва, създадени са всички условия за подготовка за Вселенски събор, за да бъде предоставен според каноните томосът (документът) на автокефалната църква".

Патриарх Вартоломей от своя страна отново заяви, че правото за предоставяне на автокефалия влиза в пълномощията му, а също така изрази мнение, че подобни действия "ще спомогнат за преодоляване на разкола, съществуващ в Украйна вече от 30 години".

С това се поставя началото на подготовка за признаване на независима Украинска православна църква. Преди това трябва двете православни църкви в Украйна да се съберат на общ събор и да намерят начин да се обединят.

Напомняме, че темата за каноничността на украинската православна църква доведе до сериозно напрежение в православния свят. Руската православна църква реши да прекрати отношенията си с Вселенската патриаршия, след като Светият синод на Вселенската патриаршия в Истанбул обяви за канонични смятаните досега за самопровъзгласили се две украински православни църкви. И да отмени върховенството на Московската патриаршия над Киевската митрополия.

Веднага след подписването в Истанбул, Владимир Легойда - завеждащ синодалния отдел за връзки с обществеността на РПЦ, заяви: „Документът, който подписаха в събота константинополският патриарх Вартоломей и президентът на Украйна Петро Порошенко, не означава създаване на автокефална църква в Украйна. Всички тези "конкордати" (конкордат - договор между Римския папа с която и да е държава) на украинските власти с Константинопол нищо не променят за милионите вярващи в Украйна.”

Русия настоя да получи подкрепа от другите поместни православни църкви и призова да се разкритикуват официално действията на Константинополския патриарх. Иска се и свикване на всеправославен събор по темата. Зад позицията на Русия застанаха православните църкви на Чехия, Словакия, Сърбия и Антиохийската патриаршия (православните църкви от Близкия Изток). Българската православна църква засега пази дистанция и няма решение.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар