Сряда, 17 Юли 2019
Понеделник, 05 Ноември 2018 11:56

Нинова: Бюджетът на правителството е предизборен: вдигат се данъците на най-бедните, за да се даде на администрацията, която гарантира гласове за изборите

През 2018 г. ГЕРБ изпълниха алтернативния бюджет на БСП за 2017 г., който преди това отхвърлиха, заяви лидерът на БСП.

Левицата няма да се регистрира в парламента при гласуване на бюджета.

Бюджетът на правителството е предизборен и цели оцеляването му догодина. Няма да се регистрираме при гласуването в парламента, каза пред журналисти Корнелия Нинова преди представянето на алтернативния бюджет на БСП за 2019.

Лидерът на левицата каза, че са поканени за широко обсъждане представители на хора с увреждания, синдикати, учени, лекари, учители, земеделски производители, пенсионерски организации, организации на млади хора – организации, на които БСП предлага политики в бюджета си.

„Предложеният бюджет от правителството има алтернатива – той представлява лош начин за оцеляване на правителството. Защото се увеличават данъците на най-уязвимите и най-бедните хора – онези, които поради това, че са бедни, карат стари коли, носят дрехи втора употреба. И вдигайки данъците на най-бедните, пари се дават на администрацията, за да се гарантират гласове за изборите“, каза Нинова. Тя отбеляза, че това е предизборен бюджет с цел оцеляване на правителството догодина.

Корнелия Нинова заяви, че в алтернативния бюджет на БСП се предлагат дългосрочни политики, които представляват гарантиран икономически растеж с акцент през регионите и общините и българска икономика и българско производство. На второ място – мерки за преодоляване на бедността, на неравенствата.

„Ако трябва да обобщя с една дума, бих го нарекла демографски бюджет. Защото чрез това, което предлагаме, се гарантира подобряване на здравния статус, на образованието, на икономиката, на доходите и най-вече грижата за младите хора и за децата. Тоест, чрез един бюджет, в който има много конкретни и секторни политики, си поставяме голямата цел – демографската катастрофа, която може да се преодолее чрез множество мерки“, коментира лидерът на БСП.

На въпрос дали парламентарната група на „БСП за България“ ще се регистрира в парламента при гласуването на бюджета на първо четене, Нинова отговори: „Не, няма да се регистрираме. Кворумът е задължение на мнозинството, по думите на премира Борисов. Ако те си го осигурят, ще участваме в дебатите с нашия алтернативен бюджет. Но няма нашите гласове да гарантират политика, която ние отричаме – политика, насочена към най-слабите и уязвими групи в полза на малко множество, струпано около управлението, за да си даде то спокойствие през следващата година“.

Нинова посочи, че единственото положително в предложения от правителството бюджет е увеличаването на заплатите. „Но прави впечатление, че не се повишават на най-слабите и уязвимите, които имат нужда. Ние например предлагаме преизчисляване на всички пенсии и мерки по отношение на младите семейства – държим на семейното подоходно облагане, на данъчни облекчения за младите семейства. И за първи път сега предлагаме една мярка, която когато управляваме, задължително ще въведем – помощ на работещи млади семейства и които се осигуряват – при раждане на второ дете да получат еднократна помощ в размер на 6400 лв. Има такива практики по света като Унгария“, каза още тя и посочи, че в тази демографска катастрофа е изключително нужно да се вземат мерки по отношение на раждаемостта.

„Искам да обърна внимание на нещо: много често, когато предлагаме алтернативен бюджет, управляващите много агресивно го отхвърлят, но какво стана през 2018 г. – приехме бюджета на ГЕРБ за 2017 г., но тогава предложихме алтернативен, който беше отхвърлен. Обърнете внимание, че ако проследим каква политика изпълняваше правителството през 2018 г., ще се види, че то изпълняваше алтернативния бюджет на БСП. Разликата между нашия бюджет и това, което те свършиха, е около 50 млн. лв. Тоест, те не си изпълниха техния, а изпълниха алтернативния. Следователно такава политика има бъдеще“, каза още Нинова.

Попитана как ще коментира предложените промени в застраховането, които бяха предложени от депутата от ГЕРБ Менда Стоянова и които премиерът Борисов разпореди да не се гласуват, докато не бъдат обществено обсъдени, Нинова отговори: „Това нещо нито е обявявано, нито е обсъждано и обществено, и политически, и експертно със застрахователите и изведнъж премиерът излиза и си отхвърля собствения законопроект, внесен от Менда Стоянова. Какво очаквате от нас да кажем, освен, че така не се прави. Първо се обсъжда. Знаем, че има проблем в застраховането, но така не се прави, както те го правят. Един депутат го внася, а премиерът излиза и го отрича. А това не е маловажен проблем“.

По отношение искането на ДПС за оставка на министрите от „Обединени патриоти“ Нинова заяви, че нещата стават сериозни и потвърди позицията си за оставка на цялото правителство. „Мисля, че правителството на Борисов ни нанесе пред Европа такъв тежък удар, какъвто нито едно друго правителство не е правило, въпреки че всички сме правили грешки. Такъв тежък удар пред лицето на Европа не сме имали. С това, което направиха с паспортите и с българското гражданство, ни върнаха 10 години назад. Защото докато Борисов разхождаше премиери на други държави по границите с Турция, за да показва как ние с оградата пазим европейската граница от нелегални емигранти, през цялото време легално през държавните институции и през държавната политика са се осигурявали паспорти на хора, които нямат право да бъдат български и с това европейски граждани. Ето това е големият удар върху най-ценното – върху българската национална идентичност“, каза още Нинова и посочи, че така се удря и върху европейските ценности.

„Борисов в силните си години винаги е казвал, че носи отговорност. Сега прави впечатление, че се снишава зад коалиционните си партньори и се оправдава с тях. Но той носи отговорност. Но това правителство продава българската национална идентичност ни нанася сериозен шамар пред Европа и пред бъдещето ни в Шенген. Нещо повече – Цветанов беше избран за член на УС на Европол. Много ми е интересно дали той ще запознае колегите си от Европол какво се случва в България, защото Европол отговаря за цялата сигурност в Европа“, каза още Нинова и посочи, че българското правителство е допуснало пробив в сигурността в Европа.

ВИДЕО – изявлението на Корнелия Нинова пред журналисти в НС

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар