Петък, 16 Ноември 2018
Сряда, 07 Ноември 2018 11:21

БАБХ: Отглеждането на животни в задния двор за лични нужди няма да се криминализира

„Говорим само за стопанствата, които развъждат и отглеждат животни и продават с търговска цел”, заяви експерт от агенцията

Личните стопанства, чиято продукция е само за лична употреба, са изключени от предложението на Агенцията по храните за криминализиране на отглеждането на животни в нерегистриран обект. Това увери пред bTV д-р Александра Митева, експерт от БАБХ. Идеята беше оповестена като мярка срещу разпространението на птичи грип. 

„Говорим само за стопанствата, които развъждат и отглеждат животни и продават с търговска цел”, категорична беше тя. По думите ѝ има изключително много примери, в които малки лични стопанства са с по 500-600 птици. А например при кокошките в лично стопанство за собствени нужди могат да се отглеждат до 50.  

Когато едно стопанство продава продукция, то трябва да бъде регламентирано и под официален контрол, защото това е риск от разпространението на заболявания, категорична беше д-р Митева.

Тя изтъкна, че идеята е на ниво обсъждане, но определено има нужда от по-строги мерки предвид епизоотичната ситуация, в която се намираме. „Имаме много огнища в тип заден двор с 500-600 кокошки”, отбеляза Митева.

С тази мярка бихме искали да създадем нормална атмосфера на бизнеса с животни, допълни експертът.

В хасковското с. Малево Надежда Михайлова отглежда кокошки за лична консумация. „Според мен не е имало и няма птичи грип в цялата страната. Целта е да се унищожат дребните производители и това е политика за регулиране на пазара”, смята тя. Според нея хората на село с 200 лв. не могат да преживяват, ако не си отглеждаме животни и зеленчуци в градината. „Аз продължавам да храня моите деца и внуци с екологично чисти неща. Против съм отровите, които се продават в търговската мрежа”, категорична е Надежда Михайлова. Тя допълни, че не вярва на лабораториите в България.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 07 Ноември 2018 11:21
  Птицевъди излизат на протест пред Агенцията за безопасност на храните

  От бранша смятат, че действията на Агенцията срещу птичия грип, ще стигнат до затваряне на голяма част от стопанства в страната.

  Стопани на птицевъдни ферми ще излязат на протест пред БАБХ в София. Недоволството е заради мерките, които Агенцията предприема за ограничаване на разпространението на птичия грип у нас. Част от рестрикциите е забраната за настаняване на малки патета във фермите за отглеждане.

  От бранша смятат, че действията на Агенцията срещу птичия грип, ще стигнат до затваряне на голяма част от стопанства в страната, в които работят над 2000 души. Десетки хиляди птици вече бяха унищожени заради две нови огнища на птичи грип в областите Пловдив и Хасково.

  От БАБХ ще проведат днес работна среща с фермерите, на която отново ще разяснят наложените предпазни мерки.

 • Сряда, 07 Ноември 2018 11:21
  Нелегалното производство на акцизни стоки се криминализира

  Народните представители приеха на първо четене промените в Наказателния кодекс за нелегалното производство на акцизни стоки. „За“ гласуваха 117 депутати, а един беше „против“.

  Предложенията бяха направени от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ в отговор на дългогодишна празнота в законодателството. Пръв за промените заговори главният прокурор Сотир Цацаров в края на септември по време на заседание на Комисията за борба със сивата икономика и контрабандата. Тогава той се обяви за въвеждане на наказателна отговорност за производство на стоки без бандерол, както и за приготовлението за производство. Предложенията му бяха на фона на масови проверки на производители на акцизни стоки.

  Промените предвиждат лицата, които произвеждат или държат с цел разпространение алкохол, алкохолни напитки или тютюневи изделия без лиценз, да се наказват с „лишаване от свобода“ от 1 до 10 години и глоба от 20 до 100 хил. лева.

  Наказанието за лица, които държат или укриват предмети, предназначени за производството на алкохол или цигари, ще бъде „лишаване от свобода“ до 3 години.

  През Наказателния кодекс се изменя и Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия.

  Предвижда се създаването на регистър на лицата, които внасят, произвеждат, продават и предлагат за рециклиране машини за производство на тютюневи изделия. Регистърът ще се води от Министерството на икономиката. В него ще се вписват и придобилите такива машини.

Оставете коментар