Сряда, 17 Юли 2019
Сряда, 07 Ноември 2018 11:21

БАБХ: Отглеждането на животни в задния двор за лични нужди няма да се криминализира

„Говорим само за стопанствата, които развъждат и отглеждат животни и продават с търговска цел”, заяви експерт от агенцията

Личните стопанства, чиято продукция е само за лична употреба, са изключени от предложението на Агенцията по храните за криминализиране на отглеждането на животни в нерегистриран обект. Това увери пред bTV д-р Александра Митева, експерт от БАБХ. Идеята беше оповестена като мярка срещу разпространението на птичи грип. 

„Говорим само за стопанствата, които развъждат и отглеждат животни и продават с търговска цел”, категорична беше тя. По думите ѝ има изключително много примери, в които малки лични стопанства са с по 500-600 птици. А например при кокошките в лично стопанство за собствени нужди могат да се отглеждат до 50.  

Когато едно стопанство продава продукция, то трябва да бъде регламентирано и под официален контрол, защото това е риск от разпространението на заболявания, категорична беше д-р Митева.

Тя изтъкна, че идеята е на ниво обсъждане, но определено има нужда от по-строги мерки предвид епизоотичната ситуация, в която се намираме. „Имаме много огнища в тип заден двор с 500-600 кокошки”, отбеляза Митева.

С тази мярка бихме искали да създадем нормална атмосфера на бизнеса с животни, допълни експертът.

В хасковското с. Малево Надежда Михайлова отглежда кокошки за лична консумация. „Според мен не е имало и няма птичи грип в цялата страната. Целта е да се унищожат дребните производители и това е политика за регулиране на пазара”, смята тя. Според нея хората на село с 200 лв. не могат да преживяват, ако не си отглеждаме животни и зеленчуци в градината. „Аз продължавам да храня моите деца и внуци с екологично чисти неща. Против съм отровите, които се продават в търговската мрежа”, категорична е Надежда Михайлова. Тя допълни, че не вярва на лабораториите в България.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 07 Ноември 2018 11:21
  Армия, полиция и жандармерия се включват в борбата с африканската чума

  Армия, полиция и жандармерия се включват в борбата с африканската чума по свинете, стана ясно след среща между министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева, ръководството на Българската агенция по безопасност на храните, и заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

 • Сряда, 07 Ноември 2018 11:21
  Собственици на прасета в сблъсък с инспектори

  Открит вирус на африканска чума по свинете налага унижощаването на прасетата в засегнатия район.

  Собственици на прасета влязоха в сблъсък със здравни инспектори край Созопол.

  БАБХ потвърди огнище на Африканска чума при домашни свине в животновъден обект в село Зидарово, община Созопол, област Бургас. Касае се отново за нерегистрирано лично стопанство, в което са отглеждани 14 свине. При посещението на екипа от експерти от ОДБХ – Бургас в личното стопанство са намерени само 6 броя живи прасета. Взети са проби, които са потвърдени като положителни за вируса на африканска чума по свинете (АЧС) от Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

  Това е първият случай на домашни свине с положителни проби в областта, съобщават от агенцията. Откритият вирус на африканска чума по свинете в Зидарово налага унищожаването на прасетата в засегнатия район. Въпреки, че държавата плаща компенсации, стопаните на животните отказаха да допуснат екипите на Агенцията по храните.

  Инспекторите на БАБХ срещнаха отпор при опита да влязат във фермата на Вълчо Димитров. Срещу акцията по евтаназирането на свинете скочи семейството на стопанина, негодуваха и съседи му.

 • Сряда, 07 Ноември 2018 11:21
  Правителството отпуска 3,7 млн. лв. за справяне с разпространението на африканска чума по свинете

  Правителството отпуска 3,7 млн. лв. за справяне с разпространението на африканска чума по свинете. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание, предаде Агенция „Фокус“

Оставете коментар