Вторник, 26 Март 2019
Сряда, 07 Ноември 2018 11:21

БАБХ: Отглеждането на животни в задния двор за лични нужди няма да се криминализира

„Говорим само за стопанствата, които развъждат и отглеждат животни и продават с търговска цел”, заяви експерт от агенцията

Личните стопанства, чиято продукция е само за лична употреба, са изключени от предложението на Агенцията по храните за криминализиране на отглеждането на животни в нерегистриран обект. Това увери пред bTV д-р Александра Митева, експерт от БАБХ. Идеята беше оповестена като мярка срещу разпространението на птичи грип. 

„Говорим само за стопанствата, които развъждат и отглеждат животни и продават с търговска цел”, категорична беше тя. По думите ѝ има изключително много примери, в които малки лични стопанства са с по 500-600 птици. А например при кокошките в лично стопанство за собствени нужди могат да се отглеждат до 50.  

Когато едно стопанство продава продукция, то трябва да бъде регламентирано и под официален контрол, защото това е риск от разпространението на заболявания, категорична беше д-р Митева.

Тя изтъкна, че идеята е на ниво обсъждане, но определено има нужда от по-строги мерки предвид епизоотичната ситуация, в която се намираме. „Имаме много огнища в тип заден двор с 500-600 кокошки”, отбеляза Митева.

С тази мярка бихме искали да създадем нормална атмосфера на бизнеса с животни, допълни експертът.

В хасковското с. Малево Надежда Михайлова отглежда кокошки за лична консумация. „Според мен не е имало и няма птичи грип в цялата страната. Целта е да се унищожат дребните производители и това е политика за регулиране на пазара”, смята тя. Според нея хората на село с 200 лв. не могат да преживяват, ако не си отглеждаме животни и зеленчуци в градината. „Аз продължавам да храня моите деца и внуци с екологично чисти неща. Против съм отровите, които се продават в търговската мрежа”, категорична е Надежда Михайлова. Тя допълни, че не вярва на лабораториите в България.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 07 Ноември 2018 11:21
  Заради чумата: Стопани от Болярово съдят успешно БАБХ

  Елховският районен съд отмени глобата от 1900 лв., задето не позволиха на ветеринари да влязат във фермата им

 • Сряда, 07 Ноември 2018 11:21
  Фермата на Ана Петрова в Болярово е заличена юридически! След съмнителните проби за чума стадото се увеличава, а на Ана Петрова още не са ѝ изплатени субсидиите нито на глава животно, нито за пасищата

  Заплита се казусът с животните от фермата на Ана Петрова от Болярово, в която през юли бяха установени две съмнителни проби за наличие на вируса на чума по дребните преживни животни. Шест месеца по-късно стадото е увеличено с нови 70 агнета. Въпреки че забрана за придвижване вече отпадна, животните от това стопанство остават на при затворен режим. А собственичката им е получила уведомление, че фермата е заличена юридически, съобщава БНТ.

  Информация за заличаването на фермата на Ана Петрова получила след като отправила заявление до Агенцията по безопасност на храните за премаракиране на част от животните ѝ заради паднали ушни марки. По думите на стопанката, шест месеца след констатираните съмнителни проби за чума, няма умрели животни от заболяването.

  „Вчера получих писмо от ОДБХ-Ямбол, въпреки че в момента водим дела, вътре в писмото пише, че аз трябва да осигуря достъп до обекта ми да бъдат евтаназирани животните ми... Не са ми изплатени субсидиите до момента нито за на глава животно, нито за пасищата”, споделя Ана Петрова.

 • Сряда, 07 Ноември 2018 11:21
  Птицевъди излизат на протест пред Агенцията за безопасност на храните

  От бранша смятат, че действията на Агенцията срещу птичия грип, ще стигнат до затваряне на голяма част от стопанства в страната.

  Стопани на птицевъдни ферми ще излязат на протест пред БАБХ в София. Недоволството е заради мерките, които Агенцията предприема за ограничаване на разпространението на птичия грип у нас. Част от рестрикциите е забраната за настаняване на малки патета във фермите за отглеждане.

  От бранша смятат, че действията на Агенцията срещу птичия грип, ще стигнат до затваряне на голяма част от стопанства в страната, в които работят над 2000 души. Десетки хиляди птици вече бяха унищожени заради две нови огнища на птичи грип в областите Пловдив и Хасково.

  От БАБХ ще проведат днес работна среща с фермерите, на която отново ще разяснят наложените предпазни мерки.

Оставете коментар