Понеделник, 17 Юни 2019
Четвъртък, 08 Ноември 2018 10:23

Парламентът отхвърли предложението на БСП дружествата от забранителния списък за приватизация да не се отдават на концесия (обновена)

Нинова декларира, че когато дойде времето да се взимат решения, БСП ще отмени концесията на Летище София

Парламентът отхвърли промените в Закона за концесиите, внесени от ПГ на БСП, с 88 гласа „за”, 73 „против“ и 40 „въздържали се “.

От БСП настояха да не се отдават на концесия търговските дружества с повече от 50% държавно участие в капитала. Тези дружества са включени в т.нар. забранителен списък по Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

Според БСП отдаването на тези дружества на концесия за 35 години или повече създава предпоставки за компрометиране на целите, заради които те са в забранителния списък.

Дебатът се проведе ден след като Прокуратурата отхвърли сигнала на БСП, с който народни представители от левицата поискаха от държавното обвинение да протестира пред съда решението за концесия на Летище София.

Според БСП отдаването на концесия на летището е риск за националната сигурност. БСП внесоха сигнал и в Прокуратурата с настояване решението на МС за концесията да бъде отменено. Прокуратурата обаче прие, че не са налице основания да се намесва, защото решенията на МС по Закона за концесиите не подлежат на обжалване.

Председател на правната комисия Данаил Кирилов, обаче, смята, че БСП са „объркали правната норма”. От трибуната на Народното събрание той заяви, че не вижда връзка между забранителния списък за приватизация и Закона за концесиите. „Трудно ми беше да го разчета и търсих неговото систематично обяснение и връзка със законодателството“, заяви още Кирилов.

Крум Зарков от БСП коментира, че водещата правна комисия не е намерила време да разгледа промените в Закона за концесиите на първо четене, затова сега се гледат направо в зала. „Това е жалко. За щастие икономическата комисия е свършила работата си и са постъпили различни становища. Те са ценни с разсъжденията си“, посочи Крум Зарков. Според него ключовият момент е дали вярваме, че концесията е единственият начин за развитие на определени обекти, или считаме, че държавата ни има капацитет да развива тези обекти.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова декларира по този повод, че когато дойде времето да се взимат решения, БСП ще отмени концесията на Летище София: „Декларирам от името на "БСП за България“, че в момента, в който дойде да взимаме решения за бъдещето, ще отменим концесията на летище „София“, колкото и да струва това и каквото и да изисква от българската държавност. Тази отмяна ще бъде защита на българския национален интерес“.

В отговор на въпрос от Йордан Цонев дали БСП ще бъде последователна в защитата на националния суверенитет и в Закона за БНБ, Нинова отговори: „Националният суверенитет е национален суверенитет и дали той минава през закони за банки, за летище или за концесии, е едно и също. Когато кажем, че ще го пазим, значи, че ще го пазим в различните варианти при опит за неговото посегателство“, заяви Нинова.

 

Брюксел ни скастри за Закона за концесиите

снимка: Банкеръ, от м. май 2017

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар