Понеделник, 21 Януари 2019
Четвъртък, 08 Ноември 2018 10:23

Парламентът отхвърли предложението на БСП дружествата от забранителния списък за приватизация да не се отдават на концесия (обновена)

Нинова декларира, че когато дойде времето да се взимат решения, БСП ще отмени концесията на Летище София

Парламентът отхвърли промените в Закона за концесиите, внесени от ПГ на БСП, с 88 гласа „за”, 73 „против“ и 40 „въздържали се “.

От БСП настояха да не се отдават на концесия търговските дружества с повече от 50% държавно участие в капитала. Тези дружества са включени в т.нар. забранителен списък по Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

Според БСП отдаването на тези дружества на концесия за 35 години или повече създава предпоставки за компрометиране на целите, заради които те са в забранителния списък.

Дебатът се проведе ден след като Прокуратурата отхвърли сигнала на БСП, с който народни представители от левицата поискаха от държавното обвинение да протестира пред съда решението за концесия на Летище София.

Според БСП отдаването на концесия на летището е риск за националната сигурност. БСП внесоха сигнал и в Прокуратурата с настояване решението на МС за концесията да бъде отменено. Прокуратурата обаче прие, че не са налице основания да се намесва, защото решенията на МС по Закона за концесиите не подлежат на обжалване.

Председател на правната комисия Данаил Кирилов, обаче, смята, че БСП са „объркали правната норма”. От трибуната на Народното събрание той заяви, че не вижда връзка между забранителния списък за приватизация и Закона за концесиите. „Трудно ми беше да го разчета и търсих неговото систематично обяснение и връзка със законодателството“, заяви още Кирилов.

Крум Зарков от БСП коментира, че водещата правна комисия не е намерила време да разгледа промените в Закона за концесиите на първо четене, затова сега се гледат направо в зала. „Това е жалко. За щастие икономическата комисия е свършила работата си и са постъпили различни становища. Те са ценни с разсъжденията си“, посочи Крум Зарков. Според него ключовият момент е дали вярваме, че концесията е единственият начин за развитие на определени обекти, или считаме, че държавата ни има капацитет да развива тези обекти.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова декларира по този повод, че когато дойде времето да се взимат решения, БСП ще отмени концесията на Летище София: „Декларирам от името на "БСП за България“, че в момента, в който дойде да взимаме решения за бъдещето, ще отменим концесията на летище „София“, колкото и да струва това и каквото и да изисква от българската държавност. Тази отмяна ще бъде защита на българския национален интерес“.

В отговор на въпрос от Йордан Цонев дали БСП ще бъде последователна в защитата на националния суверенитет и в Закона за БНБ, Нинова отговори: „Националният суверенитет е национален суверенитет и дали той минава през закони за банки, за летище или за концесии, е едно и също. Когато кажем, че ще го пазим, значи, че ще го пазим в различните варианти при опит за неговото посегателство“, заяви Нинова.

 

Брюксел ни скастри за Закона за концесиите

снимка: Банкеръ, от м. май 2017

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 08 Ноември 2018 10:23
  Летище "София" може да носи още по-сериозни печалби при добър мениджмънт

  Ако ДПС не подкрепя ГЕРБ, правителството ще падне, смята зам.-председателят на ПГ на БСП Христо Проданов

 • Четвъртък, 08 Ноември 2018 10:23
  Любомир Коларов: Девизът на БСТВ е "Бъди свободен!"

  Предоставихме безплатно на кабелните оператори да ни излъчват. Надявам се на успешния старт на Българска свободна телевизия на 24 януари, казва управителят на медията в интервю пред в. "Дума"

 • Четвъртък, 08 Ноември 2018 10:23
  Корнелия Нинова: ГЕРБ и „Обединени патриоти“ претърпяха провал в интеграцията на ромите

  Дългосрочно проблемът с интеграцията на ромите трябва да се реши с образование, смята лидерът на БСП

   

  ГЕРБ и „Обединени патриоти“ претърпяха провал в интеграцията на ромите, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание.

  „Последните седмици имаше случаи на криминални прояви, които отново поставиха на дневен ред въпроса за интеграцията на ромите. Очевидно е, че правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ претърпяха провал“, каза Корнелия  Нинова, цитирана от "Фокус". По думите ѝ през последните седмици по темата много се говори от всички, но не се прави нищо конкретно.

  Дългосрочно проблемът с интеграцията на ромите трябва да се реши с образование. Ето защо предлагаме да се преразгледа политиката на делегираните бюджети, каза лидерът на БСП.

  „Време е да спрем да говорим и да пристъпим към действия, които са конкретни. Без излишни емоции, без натягане на напрежение, което може да прерасне в етнически конфликт. Призоваваме и другите парламентарни групи, ние като законодатели да си свършим работата, а изпълнителната власт да пристъпи към прилагането на закона в цялата му сила“, допълни Нинова.

  Лидерът на БСП посочи, че партията предлага няколко решения. „Първата изходна точка, от която тръгваме, е, че законът в България е еднакво задължителен за всички български граждани и той трябва да се прилага с пълна сила еднакво за всички. Ако искаме дългосрочно да решим този проблем, според нас има няколко действия, които трябва да предприемем. Дългосрочно този проблем може да се реши с образование, образование и пак образование“, подчерта лидерът на БСП.

  По думите ѝ начинът, по който ГЕРБ подхождат - да се издирват децата и да се водят принудително на училище, очевидно не работи. „Това е борба с последствията. Искаме да се занимаваме с причината за това състояние. Ето защо предлагаме да отпадне принципът парите да следват ученика и да се преразгледа политиката на делегираните бюджети“, заяви лидерът на БСП.

  Корнелия Нинова посочи, че проблемът е свързан и с политиката по социални помощи и семейни помощи за деца. „По начина, по който действа в момента, стимулира всички тези процеси. Предлагаме да се спират всички помощи на семейства, чиито деца не ходят на училище до 16-годишна възраст“, каза още Корнелия Нинова.

  източник: focus-news.net

Оставете коментар