Събота, 23 Февруари 2019
Вторник, 13 Ноември 2018 07:54

Поредна вечер с протести. Напрежението в Перник и Варна ескалира

Протестът е безсрочен. Днес отново се планират пътни блокади.

Поредна вечер на протести в различни градове на страната. Гневът ескалира заради високите цени на горивата, но недоволството се подклажда и от още поводи. Организатори на протестните демонстрации изтъкват също корупцията, размeра на данъците, проблемите на хората с увреждания и промените в закона за вероизповеданията.

Перничани, недоволни от поскъпването на горивата и автомобилните застраховки, преградиха с живи вериги автомагистралите „Люлин“ и „Струма“ в района на пътен възел „Даскалово“.

Полицията и жандармерията не можаха да попречат на стотиците протестиращи, които скандираха „Оставка!“ и „Българи - юнаци!“. В миньорския град се стигна до сблъсъци, след като служителите на реда са се опитали да не позволят на протестиращите да блокират магистралата в час-пик.

В района се извиха огромни опашки от автомобили. Пътната блокада бе вдигната малко след 21 ч.

Протестите срещу високите цени на горивата продължиха и днес в Стара Загора, Варна и Добрич

Сблъсък между протестиращи беляза недоволството във Варна снощи. Варненци блокираха за половин час привечер кръстовището пред общината. Пътят за Варна бе блокиран по-късно вечерта на изхода на Добрич от протестиращи, които поискаха оставка на правителството.

Симпатизанти на партия „Възраждане” са нападнати от мъже с качулки. До тежък инцидент не се е стигнало заради бързата намеса на полицията.

Около 50 протестиращи се събраха и в Сливен. Протестът им започна от централния площад "Хаджи Димитър", премина по главната улица, кръговото кръстовище на "Розова градина" и отново се върна на изходната си точка, без да спира движението. 

Сред протестиращите се чуха искания от запълване на дупките по пътищата в града, недоволство срещу синята зона до оставка на правителството и  подобряване на жизнения стандарт. За това и организаторът на неделния протест Веселин Бонев заяви, че ще търси връщане към основните идеи на протеста:

"Всеки си иска негова революция. Не става така. За мен, за това, което тръгнахме преди почти месец, бяха основно горивата, обаче видимо в цялата страна нещата не са само свързани с горивата. Затова господата трябва или да направят нещо с тяхното управление, или да си ходят."

Протестиращите решиха, че всяка вечер ще се събират на централния площад в 18.00 часа, а в неделя се заканиха отново да затворят автомагистрала "Тракия".

В София протестното шествие започна от Министерски съвет, премина през централата на НФСБ и се върна обратно. В него участват, както майките на деца с увреждания, така и симпатизанти на партия "Възраждане". Tе настояват за оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

Протестът е безсрочен, а недоволните планират отново пътни блокади и днес.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 13 Ноември 2018 07:54
  Мария Пиргова: Ако от БСП не се радикализират и не искат избори, става неясно защо стоят извън парламента

  Данаил Кирилов и Цветан Цветанов предизвикаха абсолютно ненужна буря за ГЕРБ и се обърнаха към търсенето на служебна победа. Интелигенцията в много отношения е в служба на чужди интереси, българският народ няма водач, а с политика се занимават хора, които нямат никакви умения и парламентът е на 8% доверие, коментира  политологът Мария Пиргова в обзора на деня на радио „Фокус“ „Това е България“.

 • Вторник, 13 Ноември 2018 07:54
  ДПС: Страната е в политическа криза! ГЕРБ се провали

  Карадайъ: Популистко-националистическото управление на страната е пълен провал, ГЕРБ генерира напрежение, несигурност и нестабилност. Нашата оценка е, че 10 години България не се управлява, а върви по инерция

 • Вторник, 13 Ноември 2018 07:54
  Нинова: Уважаеми управляващи, намалете и замразете депутатските заплати!

  Искаме да се реши принципно въпроса за депутатските заплати. Те растат на всеки три месеца автоматично с ръста на средната работна заплата. Това е несправедливо, икономически необосновано и морално укоримо, написа лидерът на БСП във Фейсбук

Оставете коментар