Понеделник, 27 Май 2019
Неделя, 18 Ноември 2018 14:43

Иво Христов: Готовността на президента за разговор с Борисов не е покана за среща

Изразената от президента Румен Радев готовност за разговор с премиера Бойко Борисов не бива да се тълкува като покана за среща. Това заяви пред БНР началникът на президентския кабинет Иво Христов.

„Президентът реторично заяви, че би изслушал и премиерът Борисов по теми като борбата с корупцията, преодоляването на срива на чуждестранните инвестиции, които гонят  исторически минимум, но премиерът Борисов скочи тутакси върху тази възможност и откликна, че е готов за среща и го направи по начин, който показва, че не е разбрал посланието“, каза той в предаването „Неделя 150“ на „Хоризонт“. 

По думите на Иво Христов, има явно ценностно  разминаване между разбирането на президента Румен Радев за демокрация, държавност и антикорупция, и това, което практикува правителството.

“Онова, от което има нужда обществото е програма от ясни мерки за борба с корупцията. Такава не съществува. И мерки за възвръщане на международното доверие към България, като една урегулирана, предвидима държава, в която може да се инвестира. Както виждаме ефектът е по-скоро отрицателен, тъй като сривът на инвестициите е факт. Не изглежда премиерът да прави критичен прочит на своята 4-годишна програма за управление“, поясни той.

“Не виждам кое в програмата на сегашното правителство показва воля за борба с корупцията и за възвръщането на доверието в България сред световните инвеститори“, допълни още той.

Той коментира и въпроса за оплакването от страна на министър-председателя, че държавният глава приема Корнелия Нинова да му представя проекта “Визия за България“ на БСП, но отхвърля срещи с изпратените от него самия депутати, министри и прочие, да му обясняват защо искат една или друга мярка, да бъде приета, като тази за данъка върху старите над 15-годишни автомобили, искана от кметовете, а не от ГЕРБ или от министри:

“Първо трябва да надживеем тази практика министър-председателя да праща някого при президента. Той кореспондира с президента и би трябвало да е наясно с тези нива на институционалното общуване. Той праща свои заместници, свои подизпълнители, свои секунданти, както се праща пехотата през мините, защото не иска да общува лично и де се яви лично“, коментира той.

Христов отговори на въпрос на водещата, произтичащ от думи на министър-председателя и  гласящ - защо Радев критикува ежедневно и целенасочено само ГЕРБ-сектора в управлението, а  не критикува другите управляващи и собствената си партия:

“Това също издава едно странно разбиране за демокрацията, в която има една група хора, която се именуват управляващи и те си управляват, с тях не бива да се занимаваме, а нека другите да се карат по между си. Естествено, че фокус на критиките на президента ще бъдат управляващите.

Напомняме, че в петък президентът Радев каза, че е готов да приеме лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и да изслуша „неговата визия за справяне с корупцията по високите етажи на властта, за прекратяването на катастрофалния срив на инвестициите, за икономическото догонване на държавите от Централна и Източна Европа, които се откъснаха далече напред по темпове на икономически растеж и качество на живот”.

Чрез поканата си президентът отговори на критиката на Бойко Борисов,  че е приел лидера на БСП Корнелия Нинова, която му представила "Визия за България” на БСП, а не приемал Менда Стоянова и Владислав Горанов, които да му представят вижданията си за промените в данъчните закони.

В отговор, от Солун Борисов прие поканата, с настояване преди това президентът Радев да се запознае с програмата на ГЕРБ за 4-годишно управление.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар