Понеделник, 27 Май 2019
Понеделник, 19 Ноември 2018 11:21

Около 60% от пътищата ще станат платени

Освен от тол-такси, пари ще се събират и от преминаване през мостове и тунели

Вероятно 55-60% от пътната мрежа ще бъде включена в тол-таксата и с времето този обхват ще се разширява, коментира пред БНР Ясен Ишев, председател на УС на Научно-техническия съюз по транспорт.

С времето този обхват вероятно ще се разширява, смята той и обясни: „Основната цел на по-разширения обхват е това да не се допусне тежкотоварни автомобили да използват второкласна и третокласна пътна мрежа, която не е пригодена за тези тежки товари и много по-бързо ще се разрушава“.

„Миналата седмица на сайта на МРРБ бяха публикувани наредба, изменение и допълнение на правилника за прилагане на Закона за пътищата и текст за таксите, които се събират. Всички те са с цел да приведат тази подзаконова нормативна уредба в съответствие със Закона за пътищата. Струва ми се, че има неразбиране от страна на ползвателите на пътната мрежа. И в момента на „Дунав мост“ се събират такси“, обясни Ишев и подчерта, че такива такси съществуват и в Европа. Той даде пример с Австрия, където освен за винетка се плаща и отделно за определени съоръжения, например някои тунели. Според него е нормално да се събира отделна такса например за тунелите на Шипка и Петрохан.

„Не бих казал, че съоръженията са несигурни. Мисля, че се взимат достатъчно сериозни и адекватни мерки в последно време за тяхното привеждане в нормално експлоатационно състояние“, коментира още Ясен Ишев.

За отделни съоръжения по републиканските пътища – мостове, тунели или планински проходи, посочени в приет с решение на правителството списък, също ще се събира такса. Това предвижда предложеният за обществено обсъждане проект на Наредбата за условията и реда за събиране на таксите по републиканската пътна мрежа.

Напомняме, че преди две седмици превозвачи алармираха, че с въвеждането на тол-такса от средата на следващата година ще вдигне цените на основни храни с 3 до 5% по техни изчисления. Заради новите тарифи камионите с доставки ще плащат близо 10 пъти повече. Увеличението на цените ще засегне стоки като хляб, масло, сирене, колбаси, месо, които се транспортират всеки ден, предупредиха превозвачите. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар