Вторник, 18 Декември 2018
Понеделник, 19 Ноември 2018 11:21

Около 60% от пътищата ще станат платени

Освен от тол-такси, пари ще се събират и от преминаване през мостове и тунели

Вероятно 55-60% от пътната мрежа ще бъде включена в тол-таксата и с времето този обхват ще се разширява, коментира пред БНР Ясен Ишев, председател на УС на Научно-техническия съюз по транспорт.

С времето този обхват вероятно ще се разширява, смята той и обясни: „Основната цел на по-разширения обхват е това да не се допусне тежкотоварни автомобили да използват второкласна и третокласна пътна мрежа, която не е пригодена за тези тежки товари и много по-бързо ще се разрушава“.

„Миналата седмица на сайта на МРРБ бяха публикувани наредба, изменение и допълнение на правилника за прилагане на Закона за пътищата и текст за таксите, които се събират. Всички те са с цел да приведат тази подзаконова нормативна уредба в съответствие със Закона за пътищата. Струва ми се, че има неразбиране от страна на ползвателите на пътната мрежа. И в момента на „Дунав мост“ се събират такси“, обясни Ишев и подчерта, че такива такси съществуват и в Европа. Той даде пример с Австрия, където освен за винетка се плаща и отделно за определени съоръжения, например някои тунели. Според него е нормално да се събира отделна такса например за тунелите на Шипка и Петрохан.

„Не бих казал, че съоръженията са несигурни. Мисля, че се взимат достатъчно сериозни и адекватни мерки в последно време за тяхното привеждане в нормално експлоатационно състояние“, коментира още Ясен Ишев.

За отделни съоръжения по републиканските пътища – мостове, тунели или планински проходи, посочени в приет с решение на правителството списък, също ще се събира такса. Това предвижда предложеният за обществено обсъждане проект на Наредбата за условията и реда за събиране на таксите по републиканската пътна мрежа.

Напомняме, че преди две седмици превозвачи алармираха, че с въвеждането на тол-такса от средата на следващата година ще вдигне цените на основни храни с 3 до 5% по техни изчисления. Заради новите тарифи камионите с доставки ще плащат близо 10 пъти повече. Увеличението на цените ще засегне стоки като хляб, масло, сирене, колбаси, месо, които се транспортират всеки ден, предупредиха превозвачите. 

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 19 Ноември 2018 11:21
  Кирил Добрев: Предлагам всички снегорини да се съберат в София и да стачкуват срещу БСП!

  Десислава Атанасова да не пита кой чисти пътищата, а как са проведени търговете – тези, които строят пътища, са същите, които ги почистват, заяви зам.-председателят на левицата.

  Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова пусна в неделя пост във фейсбук заради липсващото снегопочистване и два часа по-късно го свали. "Г-жо Атанасова, не питайте кой чисти пътищата, а как са проведени търговете – тези, които строят пътища, са същите, които ги почистват, а как са проведени търговете”, каза на извънредна пресконференция на "Позитано" 20 зам.-председателят на БСП Кирил Добрев.

  Изказването на Добрев е по повод публикация на депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова във "Фейсбук": "Три часа от Благоевград до София. АПИ, кой почиства тази магистрала? Имена? Писна ми Борисов и ГЕРБ да са виновни!".

  „Тези са същите, на които дадохте 1,3 млрд. лв, за да си приберат техниката. Не питайте кой чисти, а как са проведени търговете, защото ако бяха проведени нормално в една нормална държава, щеше да спечелят най-добрите и пътищата щяха да са качествени и почистването нямаше да е на това ниво“, подчерта Добрев.

 • Понеделник, 19 Ноември 2018 11:21
  Поредно асфалтиране върху сняг!

  Неделно асфалтиране в снега почти докара до бой шофьори и строители. Отговорният инженер се оправдава, че на фирмата не ѝ стигнало времето да завърши участъка преди валежа

 • Понеделник, 19 Ноември 2018 11:21
  Шестима са обвинени за инцидента в тунел „Ечемишка”, при който загина жена

  Сред тях са двама бивши шефове на Пътната агенция

Оставете коментар