Събота, 15 Декември 2018
Понеделник, 19 Ноември 2018 14:00

Пътищата в Северозападна България са най-смъртоностните в ЕС

Най-бедният регион в Европейския съюз (ЕС) – Северозападна България, е начело и в друга негативна класация. Това е районът с най-смъртоносни пътища в целия ЕС, показват данни на Евростат за броя на загиналите, преизчислен спрямо 1 милион души. През 2016 г. по шосетата на Северозападна България са загинали 153-има души на 1 милион население. Това е над 15 пъти повече от „отличника“ в тази класация – австрийския регион Виена, където жертвите при пътни инциденти са 10 на един милион население, пише в. "Сега".

Сред най-опасните за шофиране региони попада още един български. Това е Северен Централен, който е на пето място със 132 жертви на 1 милион души население.

След Северозапада в смъртоносната класация се нарежда южният португалски регион Алентежо със 142-ма загинали на 1 милион население. Трети е белгийският регион Люксембург – 138 загинали, а четвърти е южният район на Гърция, с голям брой острови – 134 жертви на пътя на 1 милион.

България отдавна води негативната статистика за жертви при пътнотранспортни произшествия спрямо броя на населението, като си „оспорва“ първенството единствено с Румъния и в отделни години си разменя първото и второто място със северната ни съседка, припомня „Сега“. Това се случва въпреки непрекъснато внушаваните мантри за засилени проверки и нова техника за контрол и въпреки непрекъснатите промени в Закона за движение по пътищата и вдигането на размера на глобите.

Северозападният район включват областите Враца, Монтана, Видин, Плевен, Ловеч, а Северният Централен – Велико Търново, Габрово, Силистра, Разград и Русе. Това са регионите, в които няма изградена нито една магистрала, а голяма част от републиканските и особено общинските пътища са в отчайващо състояние.

Данни на Евростат наскоро показаха, че българските региони Северозападен, Югозападен и Северен Централен са провинциите и с най-ниска продължителност на живота в ЕС. Със средна продължителност на живота от 74.9 години България е с най-нисък показател и сред съседните балкански страни.

Най-кратка е продължителността на живота в ЕС в Северозападен регион на България – 73.3 години. В Югозападен регион хората живея средно 74.4 години. Толкова е продължителността на живота и в Северен Централен регион. Данните на Евростат показват, че средната продължителност на живота в ЕС е била 81 години.

В национален мащаб средната продължителност на живота в България през 2016 година е била 74.9 години, което отново я поставя в дъното по продължителност на живота в ЕС.

Източник: segabg.com

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 19 Ноември 2018 14:00
  Шестима са обвинени за инцидента в тунел „Ечемишка”, при който загина жена

  Сред тях са двама бивши шефове на Пътната агенция

 • Понеделник, 19 Ноември 2018 14:00
  Тече проверка за липсата на 8000 тона павета

  Йорданка Фандъкова обяснява разликата заради различните мерки, с които се отчитали през годините

 • Понеделник, 19 Ноември 2018 14:00
  Инж. Илиян Терзиев: Президентът не е коректен – каза, че строим безкрайно скъпо и некачествено

  Президентът каза нещо, което не е коректно – че ние строим безкрайно скъпо и безкрайно некачествено, всъщност ние строим най-евтино в цяла Европа. Това каза пред журналисти в парламента председателят на УС на Камарата на строителите в България инж. Илиян Терзиев, предаде „Фокус“.

   „Днес ще се срещнем отново с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, очакваме да представим отново нашите желания и да обсъдим бъдещето на бранша. Тя и депутатите трябва да ни съдействат, за да подредим бранша и да се спре с политическото говорене, защото това би довело до ситуацията, която в момента се развива – до ситуацията „Брекзит“, до намаляване на европейските фондове, а най-лесно ще стане, като бъдат отрязани от нас“, заяви инж. Терзиев.

  Попитан кой има предвид, когато споменава „политическо говорене“, той отговори, че визира БСП.

  „Търговете, които се организират за строителството, са много сложен процес в целия им срок за изпълнение. И всички тези говорения, че се дават на определени фирми и се изпълняват от едни и същи хора и има 40% корупция, са безпочвени. Нещата са много, много трудни и по време на търга, и по време на изпълнението, и след това в гаранционните срокове“, заяви той.

  Инж. Терзиев обясни, че ще искат промени в Закона за обществените поръчки и в Закона за устройство на територията. „Най-важното, което е в момента, да се опираме на най-ниската цена. Защото до преди 3 години цените бяха страшно ниски и когато те се определяш цената на минал период, това да неправдива цена. Искаме да подредим бранша така, че да има правдива цена за периода, в който се изпълняват“, каза още той.

  „Президентът каза едно нещо, което не бих казал, че е коректно – каза, че ние строим безкрайно скъпо и безкрайно некачествено, цитирам по памет. Отговорно мога да кажа, че строим най-евтино в цяла Европа. Не сме казали, че строим най-качествено, но не строим и по-лошо“, заяви инж. Терзиев. Той обясни, че днес предстои КСБ да се срещне и с министър-председателя Бойко Борисов и с президента Румен Радев.

  "Внасяме подписката в подкрепа на брашна. Искаме да спре политическото говорене, да спре използването ни за евтини политически трикове", каза инж. Илиян Терзиев след среща с председателя на парламента Цвета Караянчева.

   „С тези трикове някой по някакъв начин иска да си направи лесен пиар“, коментира той. „Искаме да подредим бранша, да имаме последователност на задачите, които ни предстоят“, посочи инж. Терзиев.

   „Апелираме да спрем да даваме лоши послания към Европа. С това много лесно ще намалеят финансовите средства към нас, когато вече дойде време за усвояване на средства, няма да има с кого да работим“, обяви председателят на УС на КСБ. „Искам да помоля да не се говори без факти за бизнеса ни“, каза още той.

Оставете коментар