Вторник, 19 Февруари 2019
Вторник, 20 Ноември 2018 09:54

Контра: Райчев предвижда предсрочни избори! Според Харизанов обществото виждало само в ГЕРБ стабилно управление и заплаши с 1944 г.

Андрей Райчев: Протестът става хроничен! Не мисля, че нещата ще се разминат без нови избори;

Георги Харизанов: През 1944 година народът взе властта в ръцете си и изби елита

"Не виждам голяма многочисленост на този протест. Не разбирам за какво се борят тези хора. Всичко започва да става все по-объркано. Според мен недоволството предизвиква все по-негативни настроения в обществото. Хората все повече се дразнят от тези, които блокират пътищата", коментира пред Нова ТВ Георги Харизанов от Института за дясна политика. 

Харизанов отправи предупреждение, правейки паралел с 1944 година, когато народът взел властта в ръцете си и избил елита. Според него, последствията усещаме и до днес.

"Дума не може да става за сравнение с 1944 година”, категоричен е социологът Андрей Райчев. Според него по-удачно е сравнението с 2001 година, когато след масово недоволство дойде Симеон Сакскобургготски. Разликата е, че засега този протест няма лидер, каза социологът Андрей Райчев.

Според него протестът се унифицира, става хроничен и това може много дълго да продължи. „Хората зад телевизорите са "за". Очевидно е, че зад протестиращите не стои голяма политическа сила. Протестът е срещу всички. Това не са бедни хора – протестиращите могат да си платят парното и тока. Те казват – не ви искаме повече. Лозунгите на протеста са отчайващи – забрана на партиите и смяна на системата. Това прави протеста по-опасен, защото може да доведе до политическа глупост”, посочи Райчев.

Харизанов е на мнение, че обществото виждало, че няма друг вариант за сериозно и качествено управление. Според него исканията на протестиращите няма как да са насочени директно към политиците, особено тези, които касаят увеличението на заплатите в частния сектор. 

В отговор Андрей Райчев заяви, че хората не могат да търпят три неща – монополите, корупцията и паразитите. „Трябва да се мисли за съвсем нова формула на управление, която да върне народното доверие. Не мисля, че без нови избори може да се мине изобщо, подчерта Андрей Райчев.

Георги Харизанов продължи отново с обратната теза: Никой от основните политически играчи не иска предсрочни избори. Гражданите също не ги искат. Всичко е в ръцете на ГЕРБ. Начинът, по който води управлението си Борисов оттук нататък, е единственото важно. Мисля, че с оглед настроенията в партията, този път предсрочните избори не са на дневен ред, заяви анализаторът.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 20 Ноември 2018 09:54
  Корнелия Нинова предлага на БСП да напусне парламента

  Г-н Борисов, или сте премиер и поемате отговорността за всичко, или просто заявете, че сте изморен и отстъпете пътя за предсрочни избори, призова председателят на БСП Корнелия Нинова и предложи парламентарната групата на „БСП за България” да напусне парламента. Това стана по време на провеждащия се днес Национален съвет на партията. Решението трябва да вземе пленумът.

  Мотивите на Нинова:

  Предлагам ПГ на "БСП за България"да напусне българското Народно събрание със следните аргументи: Законодателният орган, върховният орган в държавата се ползва с 8 % доверие. Вместо там да се правят и коват истинските закони, които да подобряват живота на българските граждани се прави тежък лобизъм в интерес на фирми и олигарси и се правят задкулисни партийни договорки. Ние нямаме място в тези договорки и в този тип законодателство. Предложихме своята алтернатива, с алтернативен бюджет. Нищо от това не се приема. Парламентът не е превърнат в място, където се водят спорове за политики, а място, където се водят жълти спорове, обидни дебати", обоснова се Нинова и предложи Пленумът на БСП да обсъди този въпрос.

  Условията пред управляващото мнозинство - ГЕРБ, Патриоти, ДПС и "Воля"

 • Вторник, 20 Ноември 2018 09:54
  Лаура Кьовеши е обвинена в злоупотреби със служебно положение, вземане на подкуп и лъжесвидетелстване

  Пред румънската главна прокуратура се провежда протест в подкрепа на Кьовеши

 • Вторник, 20 Ноември 2018 09:54
  Обезсилването на преференцията е симптом на самозабравяне

  Най-големите политически грешки стават тъкмо от подценяване, пише социологът Първан Симеонов в социалната мрежа

Оставете коментар