Понеделник, 27 Май 2019
Вторник, 20 Ноември 2018 09:54

Контра: Райчев предвижда предсрочни избори! Според Харизанов обществото виждало само в ГЕРБ стабилно управление и заплаши с 1944 г.

Андрей Райчев: Протестът става хроничен! Не мисля, че нещата ще се разминат без нови избори;

Георги Харизанов: През 1944 година народът взе властта в ръцете си и изби елита

"Не виждам голяма многочисленост на този протест. Не разбирам за какво се борят тези хора. Всичко започва да става все по-объркано. Според мен недоволството предизвиква все по-негативни настроения в обществото. Хората все повече се дразнят от тези, които блокират пътищата", коментира пред Нова ТВ Георги Харизанов от Института за дясна политика. 

Харизанов отправи предупреждение, правейки паралел с 1944 година, когато народът взел властта в ръцете си и избил елита. Според него, последствията усещаме и до днес.

"Дума не може да става за сравнение с 1944 година”, категоричен е социологът Андрей Райчев. Според него по-удачно е сравнението с 2001 година, когато след масово недоволство дойде Симеон Сакскобургготски. Разликата е, че засега този протест няма лидер, каза социологът Андрей Райчев.

Според него протестът се унифицира, става хроничен и това може много дълго да продължи. „Хората зад телевизорите са "за". Очевидно е, че зад протестиращите не стои голяма политическа сила. Протестът е срещу всички. Това не са бедни хора – протестиращите могат да си платят парното и тока. Те казват – не ви искаме повече. Лозунгите на протеста са отчайващи – забрана на партиите и смяна на системата. Това прави протеста по-опасен, защото може да доведе до политическа глупост”, посочи Райчев.

Харизанов е на мнение, че обществото виждало, че няма друг вариант за сериозно и качествено управление. Според него исканията на протестиращите няма как да са насочени директно към политиците, особено тези, които касаят увеличението на заплатите в частния сектор. 

В отговор Андрей Райчев заяви, че хората не могат да търпят три неща – монополите, корупцията и паразитите. „Трябва да се мисли за съвсем нова формула на управление, която да върне народното доверие. Не мисля, че без нови избори може да се мине изобщо, подчерта Андрей Райчев.

Георги Харизанов продължи отново с обратната теза: Никой от основните политически играчи не иска предсрочни избори. Гражданите също не ги искат. Всичко е в ръцете на ГЕРБ. Начинът, по който води управлението си Борисов оттук нататък, е единственото важно. Мисля, че с оглед настроенията в партията, този път предсрочните избори не са на дневен ред, заяви анализаторът.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар