Вторник, 17 Септември 2019
Четвъртък, 22 Ноември 2018 16:07

Депутатите от мнозинството отхвърлиха ветото на президента върху повишаването на данъците за автомобили

БСП и ДПС гласуваха "против", от "Атака" не подкрепят увеличението на данъците, но гласуваха "за" закона

Народните представители от ГЕРБ, ОП и „Воля” преодоляха президентското вето върху последните промени в Закона за корпоративното подоходно облагане. Те приеха повторно Закона за корпоративното подоходно облагане и преодоляха президентското вето.

"За" закона гласуваха повторно 130 народни представители от управляващата коалиция ГЕРБ-ОП, „Воля” и независими, "против" – 46 от БСП и ДПС, "въздържали се" нямаше.

От БСП поискаха ГЕРБ да поеме увеличението на данъците на гражданите. От ДПС обявиха, че ще подкрепят ветото на държавния глава, тъй като страната не е готова за такъв закон, тъй като доходите на хората са ниски. От "Атака" обявиха, че не подкрепят увеличението на данъците, но няма как да подкрепят ветото, защото било политическа игра и гласуваха „За”.

Съгласно правилника за организацията и дейността на Народното събрание законът се счита за повторно приет, ако за него е гласувало мнозинство повече от половината от всички народни представители - 121.

В мотивите си държавният глава посочва, че не е съгласен с данъка върху моторните превозни средства, отлагането на реформата за таксата върху битовите отпадъци. Според държавния глава не е справедливо сроковете за гражданите и бизнеса винаги да са задължителни, независимо от тяхната готовност, а сроковете за държавата немотивирано да могат да се отлагат.

Румен Радев изтъква, че това е особено неприемливо, когато се удължава прилагането на конституционно нетърпима уредба - таксата за битови отпадъци да продължава да е според данъчната оценка на имота, а не според количеството отпадъци.

Президентът оспорва и въвеждането на по-високи данъчни ставки за имоти в населени места от Списъка на курортите в България, в зависимост от използването на имота.

Румен Радев не е съгласен и с промените в Закона за митниците, с които те се преобразуват в териториални дирекции.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 22 Ноември 2018 16:07
  Сидеров: Каракачанов да подаде оставка, ако правителството иска да оцелее

  За някой нов бате Харо ли ВМРО променя цял закон?

 • Четвъртък, 22 Ноември 2018 16:07
  Управляващото мнозинство отхвърли президентското вето върху закона за военното разузнаване

  Държавният глава наложи вето заради несъгласие с текста, че цивилно лице може да оглави Служба „Военна информация“

  С 134 „за“, 57 „против“ и 6-ма въздържали се народните представители отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за военното разузнаване.

  До новото обсъждане се стигна след като на 5 август държавният глава наложи вето заради несъгласие с текста, че цивилно лице може да оглави Служба „Военна информация“.

  Според държавния глава това не съответства на мястото, което заема службата като неразделна част от въоръжените сили на Република България.

  „Военното разузнаване е неразделна част от въоръжените сили съгласно чл. 50, ал. 1, т. 3 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ). То е сред стълбовете на националната сигурност и е част от структурите, които формират системата за нейната защита“, уточнява в мотивите си Румен Радев.

 • Четвъртък, 22 Ноември 2018 16:07
  Готвят глоби за собствениците на автомобили, които сами ги ремонтират

  Властите готвят солени глоби за собствениците на автомобили, които ремонтират колите си сами

Оставете коментар