Четвъртък, 14 Ноември 2019
Сряда, 28 Ноември 2018 17:14

Горанов: Фирми, свързани с Иван Сариев, никога не са получавали обществени поръчки

Синът на Сариев е работил в Министерството на финансите

 

Фирми, свързани с Иван Сариев, никога не са получавали обществени поръчки или субсидии. Това каза пред журналисти в парламента министърът на финансите Владислав Горанов във връзка с назначената от прокуратурата проверка на жилището му, съобщава агенция „Фокус“.

„В петък дадох всички фактически обяснения и повече факти не мога да добавя“, заяви финансовият министър. 

Попитан дали фирма, свързана с неговия кръстник, е получавала обществени поръчки, Горанов отговори, че това никога не е ставало. „Никога фирми, свързани с вече публично известния Иван Сариев, не са получавали обществени поръчки или субсидии“, заяви той. 

Горанов посочи още, че синът на Сариев е работил в Министерството на финансите. 

„Написал съм в моята декларация, която има за цел да разкрие всички факти и обстоятелства, че преценката ми е, че няма конфликт на интереси със Сариев“, заяви той. 

"Всичко, което имахме като ангажимент за хората с увреждания, е изпълнено, но ще анализираме откъде идва новото неудовлетворение", каза още министърът. 

„Не искам да има конфронтация по темата за парите за хора с увреждания, защото всичко, което поехме като ангажимент, според нашите разбирания – 150 млн. лв. повече за хора с увреждания, е изпълнено. Не съм участвал пряко в дебата в социалната комисия. Разбирам, че окончателните текстове, които са одобрили депутатите, по някакъв начин не удовлетворяват омбудсмана и част от майките на деца с увреждания. Тепърва анализираме откъде точно идва неразбирането, защото всички разговори, които съм имал с омбудсмана по повод Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ, се свеждаха до това, че през 2019 г. освен тези 150 млн. лв., обещани от премиера, няма да се налагат други разходи. Иначе ако се направят различни допускания, Законът за личната помощ може да струва и 1 млрд. лв. – някога обществото може да достигне и до тази сметка. Но най-важното, за което инструктирах моите експерти в работната група, е да направим така законодателството, че средствата в Бюджет 2019 г. да стигнат“, каза още Горанов. 

Попитан защо средствата за лична помощ са прехвърлени от бюджета на социалното министерство в централния бюджет, финансовият министър отговори, че се чака окончателно решение за технологията. 

„Няма никаква пречка от централния бюджет средствата да бъдат прехвърлени по бюджетите на общините или на министерството. Чакаме окончателни законодателни решения относно технологията на предоставяне на тази помощ. Ако ги бяхме предоставили по бюджета на социалното министерство, щеше да е по-сложно“, заяви Горанов. 

Късно снощи майките на деца с увреждания от "Системата ни убива" публикуваха отворено писмо, в което заявяват, че отново са излъгани, а след вчерашното заседание на комисията по труда, социалната и демографската политика е станало ясно, че Законът за личната помощ е "осакатен до степен на 100% инвалидизация". 

Майките заявяват, че е извършена подмяна на текстове и законът ще влезе в сила без да има финансов ресурс за неговото прилагане. 

В обръщение към премиера Бойко Борисов и министър Владислав Горанов, майките заявяват: "Освен, че ни излъгахте отново, Вие ни се подигравате!". Писмото завършва с думите: "Ясно показахте, че нямате капацитет да взимате управленски решения! Време ви е да си ходите, господа! Завинаги, в мир!"

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар