Вторник, 20 Август 2019
Четвъртък, 29 Ноември 2018 08:48

Осъдиха двама българи за тероризъм в Австрия

Единият е обвинен като вербовчик на ИДИЛ, другият имал в себе си инструкции за бомбен атентат

Австрийски съд осъди на 8 г. затвор 38-годишен австриец с българо-турски корени, а 24-годишен български гражданин – на 7 г. Двамата бяха обвинени в терористични действия, съобщава bTV, позовавайки се на австрийската ORF. 

Според магистратите в Грац те са вкарали в страната планове за бомбено нападение и освен това са се занимавали с вербуване на джихадисти за „Ислямска държава”. 

По-възрастният подсъдим е имал „определена идеологическа роля” в религиозна неправителствена организация, като според прокурора по делото мъжът е убедил две семейства с общо 9 деца „да отидат директно в Ада”. След завръщането си в Грац, пълнолетните членове на семействата също са били съдени. 

38-годишният категорично е отказал да коментира действията си с мотива, че не признава съда и че е бил принуден да прави признания по време на разпитите. 

По-младият подсъдим се е върнал от Сирия през 2015 г. В жилището му е открита флашка с текстове, свързани с изработката на самоделни взривни устройства, биологичните оръжия и т.н. Според държавното обвинение става дума за „курс за терористи”, докато позицията на защитата беше, че става дума просто за съдържание от интернет, свалено от любопитство. 

В жилището са открити и следи от тротил. 

Двамата могат да обжалват присъдите си.

източник: btvnovinite.bg

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 29 Ноември 2018 08:48
  Антон Кутев: Ако МВР се бори с тероризма, как изтичат данни към медиите?

  „Нямат ли други победи в борбата с престъпността? По-редно беше да кажат, че родителите са го предотвратили. Може да ги помолят да помогнат и за други случаи“, каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България"

 • Четвъртък, 29 Ноември 2018 08:48
  Спецпрокуратурата: Бомбите в Пловдив – най-големите в новата история на България

  Държавното обвинение ще иска задържане под стража на младежа, вербуван от ИДИЛ

  „Непроменено е мнението на прокуратурата, че в настоящия казус се касае за дете, жертва на радикализация”. Това заяви говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева във връзка с радикализирания 16-годишен младеж от Пловдив.

  Според държавното обвинение продължава да има реална опасност за сигурността на голям брой български граждани. Тя допълни, че са намерени взривни вещества и устройство, по обем и брой, несъпоставими с нито един друг казус от новата история на България.

 • Четвъртък, 29 Ноември 2018 08:48
  Борисов: Откритите в Пловдив бомби са чудовищни, в пъти по-силни от тази в Сарафово

  Дали сме решение за субсидиите на партиите, иначе аз мога да предложа да асфалтираме пътя до Луната, заяви премиерът на връчване на ключовете на нови автомобили за МВР

Оставете коментар