Неделя, 27 Септември 2020

Четвъртък, 29 Ноември 2018 08:48

Осъдиха двама българи за тероризъм в Австрия

Единият е обвинен като вербовчик на ИДИЛ, другият имал в себе си инструкции за бомбен атентат

Австрийски съд осъди на 8 г. затвор 38-годишен австриец с българо-турски корени, а 24-годишен български гражданин – на 7 г. Двамата бяха обвинени в терористични действия, съобщава bTV, позовавайки се на австрийската ORF. 

Според магистратите в Грац те са вкарали в страната планове за бомбено нападение и освен това са се занимавали с вербуване на джихадисти за „Ислямска държава”. 

По-възрастният подсъдим е имал „определена идеологическа роля” в религиозна неправителствена организация, като според прокурора по делото мъжът е убедил две семейства с общо 9 деца „да отидат директно в Ада”. След завръщането си в Грац, пълнолетните членове на семействата също са били съдени. 

38-годишният категорично е отказал да коментира действията си с мотива, че не признава съда и че е бил принуден да прави признания по време на разпитите. 

По-младият подсъдим се е върнал от Сирия през 2015 г. В жилището му е открита флашка с текстове, свързани с изработката на самоделни взривни устройства, биологичните оръжия и т.н. Според държавното обвинение става дума за „курс за терористи”, докато позицията на защитата беше, че става дума просто за съдържание от интернет, свалено от любопитство. 

В жилището са открити и следи от тротил. 

Двамата могат да обжалват присъдите си.

източник: btvnovinite.bg

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар