Сряда, 21 Август 2019
Четвъртък, 29 Ноември 2018 15:38

Обществените медии без увеличение на бюджета – не са реформирани

Управляващи и опозиция на противоположни мнения за фалшивите новини и финансирането на трите обществени медии, но всички искат дебат за реформата им

 

Време е за дебат за реформа в обществените медии, обяви от парламентарната трибуна председателят на Комисията по култура Вежди Рашидов. Според него първо трябва да се проведе дебат по темата и едва след това може да се мисли за увеличаване на субсидиите на трите обществени медии: БНТ, БНР и БТА.

Апелът му прозвуча по време на дебатите за бюджета на обществените медии и поисканото от БСП увеличение на парите им с по пет милиона лева. Предложението е направено от Стефан Данаилов, а в залата го защитиха Александър Симов и Иван Ченчев.

Според Александър Симов именно обществените телевизия и радио са тепихът, на който се преборват успешно фалшивите новини. Той мотивира искането си: "С добре финансирани обществени медии опасността от фалшиви новини най-малкото ще бъде намалена. Когато имаме добре функциониращи обществени медии, фалшивите новини няма да бъдат чак такъв проблем, защото ще имаме нормален коректив в журналистиката".

Веднага се включи Тома Биков от ГЕРБ, който заяви че по-голямото финансиране няма да реши проблема с фалшивите новини. Той дори ги определи като елемент, застрашаващ националната сигурност: "Те се правят целенасочено, за да създадат хаос и да провокират напрежение".

Депутатът от ГЕРБ все пак обобщи, че в момента обществените медии, с всичките критики към тях, изпълняват задачите си. И дори посочи, че БНР са едни от най-критичните към властта.

Иван Ченчев от БСП похвали БТА, че засега се запазвали като „един оазис на липсата на фалшиви новини”.

Председателят на ресорнат комисия Вежди Рашидов не се съгласи за увеличаване на бюджета, като сложи на първо място реформата и даде пример с БНТ:

"Зад една новина в БНТ седят 7 журналисти! Три обществени медии с по един генерален директор, с по трима заместници. Време е да обсъдим каква реформа да се направи в тях", категоричен е Рашидов.

Той констатира, че в БНТ, БНР и БТА много отдавна реформа не е правена. И отбеляза, че "парите невинаги служат на обществото". Финансират се и отвън, изрази недоволство от ситуацията с днешна дата в обществените медии депутатът от ГЕРБ.

Антон Кутев от БСП напомни, че редица парламенти от десетина години насам не спазват медийния закон, който предвижда създаване на Фонд за радио и телевизия. Според представителя на левицата управляващите се притесняват от предвидените в него такси, които ще стреснат хората с нов данък.

Кутев отбеляза, че от този фонд трябва да се подкрепят не само държавните медии, но и частните, които изпълняват обществени функции. "Надявам се, че когато заработи този фонд, той би трябвало да се грижи и за обществените функции на частните медии", каза Кутев, като изтъкна, че това трябва да се насърчи от държавата.

След реплики и дуплики мнозинството отказа да увеличи парите за обществените медии и гласува миналогодишните им бюджети: за БНТ – близо 68 милиона лева, за БНР – 44 млн. лв., за БТА – 5 млн. лв.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 29 Ноември 2018 15:38
  Летищата в София, Варна, Пловдив и няколко медии с бомбени заплахи (допълнена)

  В рамките на няколко часа днес са подадени сигнали за бомба в сградата на БНТ и на Терминал 1 на Летище София. Сигналът за летището е подаден в 9.20 часа, а този за БНТ – в 11.30 часа. 

  Незабавно са предприети необходимите действия за обезопасяване на района на телевизията, изведени са всички служители. Преди минути е приключила щателната проверка, при която е установено, че сигналът е фалшив.

  Анонимен мейл за поставено взривно устройство е бил получен около 9:20 ч. тази сутрин и на Летище София. На място веднага са пристигнали екипи на Гранична полиция и Жандармерията. Следови кучета са претърсили района на Терминал 1. Взривно устройство не е намерено, не се е наложила евакуация на хора. Всички полети излизат и кацат по разписание.

 • Четвъртък, 29 Ноември 2018 15:38
  Мая Манолова: Близки до властта медии пускат фалшиви новини, пропагандната машина се опитва да ме сплаши

  Омбудсманът Мая Манолова и днес отказа да каже дали ще се кандидатира за кмет на София, но този път не отхвърли директно въпроса, а атакува управляващите, като заяви, че се опитват да я сплашат и дискредитират, защото очевидно някой се страхува дали тя ще го направи.

  Запитана какво би наклонило везните към едно такова решение, Манолова заяви пред БНТ: "Моята работа е да бъда посредник между тях и властите, когато обаче едната страна я няма, когато няма с кого да преговарям, очевидно, че моята посредническа роля няма как да бъде свършена. Все по-трудно ми е и да защитавам правата хората, виждате - хората са мачкани, уволнявани, властта продължава да ги лъже. Има опити да бъде блокирана моята работа като омбудсман, да ми се пречи да си върша работата. От друга страна впрягането на цялата пропагандна машина на властта, на всички приближени медии срещу това, което правя, показва страх, огромно притеснение, паника, някой е много притеснен дали аз няма да се кандидатирам за кмет на София. Опитът да ме вкарат във всякакви некадърни сценарии, да говорят от мое име, да разпространяват фейк новини медии и хора, близки до властта, това няма как да ме сплаши и притесни. Показала съм, че решенията ги вземам аз, не под натиск и ги вземам в интерес на гражданите, така че моето решението ще бъде изцяло продиктувано от интересите и очакванията на гражданите. Но след като в една държава омбудсманът, който трябва да защитава хората, е препятстван, атакуван, има опити да бъде сплашен, да бъде дискредитиран, какво остава за останалите граждани".

 • Четвъртък, 29 Ноември 2018 15:38
  Кеворк Кеворкян с писмо до Кошлуков

  Преди малко прочетох дописката на Васил Петев  „Кой ограби БНТ?“ – NBOX.BG. Ако още не си я прочел – направи го. И след това се обади на главните редактори на  по-известните медии – и ги помоли да препечатат дописката. Ако откажат, значи и те са в кюпа, така сами ще си го признаят.

Оставете коментар