Понеделник, 09 Декември 2019
Четвъртък, 29 Ноември 2018 15:38

Обществените медии без увеличение на бюджета – не са реформирани

Управляващи и опозиция на противоположни мнения за фалшивите новини и финансирането на трите обществени медии, но всички искат дебат за реформата им

 

Време е за дебат за реформа в обществените медии, обяви от парламентарната трибуна председателят на Комисията по култура Вежди Рашидов. Според него първо трябва да се проведе дебат по темата и едва след това може да се мисли за увеличаване на субсидиите на трите обществени медии: БНТ, БНР и БТА.

Апелът му прозвуча по време на дебатите за бюджета на обществените медии и поисканото от БСП увеличение на парите им с по пет милиона лева. Предложението е направено от Стефан Данаилов, а в залата го защитиха Александър Симов и Иван Ченчев.

Според Александър Симов именно обществените телевизия и радио са тепихът, на който се преборват успешно фалшивите новини. Той мотивира искането си: "С добре финансирани обществени медии опасността от фалшиви новини най-малкото ще бъде намалена. Когато имаме добре функциониращи обществени медии, фалшивите новини няма да бъдат чак такъв проблем, защото ще имаме нормален коректив в журналистиката".

Веднага се включи Тома Биков от ГЕРБ, който заяви че по-голямото финансиране няма да реши проблема с фалшивите новини. Той дори ги определи като елемент, застрашаващ националната сигурност: "Те се правят целенасочено, за да създадат хаос и да провокират напрежение".

Депутатът от ГЕРБ все пак обобщи, че в момента обществените медии, с всичките критики към тях, изпълняват задачите си. И дори посочи, че БНР са едни от най-критичните към властта.

Иван Ченчев от БСП похвали БТА, че засега се запазвали като „един оазис на липсата на фалшиви новини”.

Председателят на ресорнат комисия Вежди Рашидов не се съгласи за увеличаване на бюджета, като сложи на първо място реформата и даде пример с БНТ:

"Зад една новина в БНТ седят 7 журналисти! Три обществени медии с по един генерален директор, с по трима заместници. Време е да обсъдим каква реформа да се направи в тях", категоричен е Рашидов.

Той констатира, че в БНТ, БНР и БТА много отдавна реформа не е правена. И отбеляза, че "парите невинаги служат на обществото". Финансират се и отвън, изрази недоволство от ситуацията с днешна дата в обществените медии депутатът от ГЕРБ.

Антон Кутев от БСП напомни, че редица парламенти от десетина години насам не спазват медийния закон, който предвижда създаване на Фонд за радио и телевизия. Според представителя на левицата управляващите се притесняват от предвидените в него такси, които ще стреснат хората с нов данък.

Кутев отбеляза, че от този фонд трябва да се подкрепят не само държавните медии, но и частните, които изпълняват обществени функции. "Надявам се, че когато заработи този фонд, той би трябвало да се грижи и за обществените функции на частните медии", каза Кутев, като изтъкна, че това трябва да се насърчи от държавата.

След реплики и дуплики мнозинството отказа да увеличи парите за обществените медии и гласува миналогодишните им бюджети: за БНТ – близо 68 милиона лева, за БНР – 44 млн. лв., за БТА – 5 млн. лв.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар