Вторник, 19 Февруари 2019
Събота, 01 Декември 2018 16:10

Кръв по улиците на Париж! "Жълтите жилетки" в сблъсък с полицията

Еманюел Макрон заяви, че властите разбират загрижеността на хората, но няма да променят курса. Арестувани са над 100 души

 

Избухнаха сблъсъци в Париж по време на протестите срещу политиката на президента Еманюел Макрон. Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите, опитвайки се да събори барикадите на "Шанз-Елизе" в Париж в събота, когато стотици се събраха в града за нови демонстрации, като гневът срещу данъците върху горивата се превърна в широко антиправителствено движение, съобщава „Фокус”, позовавайки се на информация на Франс прес.
На снимки, разпространени в социалните мрежи, се виждат окървавени демостранти след сблъсъците с полицията. 

ВИДЕО/RTnews

Сблъсъци между полицията и демонстрантите, носещи жълти жилетки, символ на протеста срещу президента Еманюел Макрон, избухнаха скоро след като демонстрантите започнаха да се събират близо до Триумфалната арка на известния булевард „Шанз-Елизе“. 

Самият „Шанз-Елизе“ е блокиран, и блестящите коледни украси са в ярък контраст с покритите витрини и разположените полицейски части и водни оръдия. 
Някои офицери, носещи защитно оборудване и каски, бяха опръскани с ярка жълта боя от протестиращите, хвърлящи камъни или строителни материали от импровизирани барикади. 

Министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер заяви, че има 200 "мирни" демонстранти на Шанз-Елизе, докато "1500 радикални лица извън периметъра на сигурността дойдоха да се бият". 

Тридесет и девет души са арестувани досега, написа той в социалната мрежа „Туитър“. 

Френските медии съобщават за десетки ранени и над сто арестувани демонстранти.

Банки, магазини за вино и кафенета по околните улици са покрили прозорците в събота, тъй като въздуха се изпълни с остър мирис на сълзотворен газ и изгорени контейнери за боклук.

Масовите протести на движението "жълти жилетки" започнаха в страната на 17 ноември. Миналата събота в тях участваха повече от 100 хиляди души. В Париж демонстрациите бяха придружени от размирици по "Шанз-Елизе". 

Поради протестите в Париж са закрити седем централни метростанции. Сигурността в районите на протеста се осигурява от около шест хиляди полицаи и жандармеристи. 

Френският президент Еманюел Макрон заяви по-рано, че властите разбират загрижеността на хората, но няма да променят курса. Френският лидер говори по-специално за плановете за увеличаване на разходите за възобновяема енергия и намаляване на дела на атома в енергийния сектор с 50% до 2035 г.

3rd weekend of mayhem: Paris turns into battlefield amid fresh Yellow Vest rallies (WATCH LIVE)

(източник: агенция "Фокус", снимки и видео - RT и Туитър)

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар