Понеделник, 18 Февруари 2019
Понеделник, 03 Декември 2018 12:39

Подсъдимият за ваксините Москов се готви за патерица на ГЕРБ, съюзявайки се с Валери Симеонов

Най-верният на Борисов от реформаторите отново заявява подкрепа. Цената може би трябва да търсим в изхода на делата срещу него.

 

Странен нов политически проект се пече на "Раковски" 134 -  стяга го бившият здравен министър от кабинета “Борисов 2” Петър Москов. Партията ще се учреди още след Нова година, пише “24 часа”.

Първо идеята била новата политическа формация трябвало да се конфигурира и едва след това да се търсят съюзи. Сред възможните партньори обаче със сигурност се пъчи лидерът на НФСБ Валери Симеонов, с когото Москов дели един адрес в момента - знаковата сграда на СДС на “Раковски” 134.

Макар че в края на 2016 г. ДСБ го изключи от редиците си, понеже остана сред най-верните министри на Борисов при излизането на малкия партньор от управлението, Москов остана в Реформаторския блок като индивидуален член и негов говорител. По същото време бившите му съпартийци спряха да идват на сбирките в централата на СДС.

Както е печално известно към днешна дата РБ въобще не съществува. Междувременно 2 етажа от “Раковски” 134 получи за централа фронтът на доскорошния вицепремиер Валери Симеонов.

Сред евентуалните бъдещи партньори на Москов се српягат вечните коалиционери за власт и изгода - Красимир Каракачанов и неговата ВМРО.

Бъдещата партия няма да иска предсрочни избори, защото след тях има риск управлението да поемат БСП и ДПС.

“Демократична България” (ДСБ, “Да, България” и Зелените) според Петър Москов била “още от същото”, тоест безперспективен десен уж субект, при когото обаче либералните идеи са взели връх. Москов дори заговори за край на либералната приказка и мултикултурния модел в Европа за сметка на ясно отстоявани национални ценности.

Според бившия министър обаче държавата не може да се намесва по предлагания от Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов начин - като сваля данъците. Макроикономическата стабилност, както и външнополитическата ориентация на България са две достижения на ГЕРБ, които той много уважава, затова и нямало да тръгне срещу правителството.

Сред съмишлениците в бъдещата партия според запознати е Ивайло Цветков - Нойзи, който бе сред лицата на “Нова република” на Радан Кънев. Той обаче намирал повече допирни точки не с екслидера на ДСБ, а с изключения оттам д-р Москов.

Извън готвения политически проект остава единствено „Атака”. Не бива обаче да забравяме, че Волен Сидеров досега точно е усещал „откъде духа вятърът” и е успявал да оттегли партията си в точния момент от губещи каузи. В последните дни името на „Атака” се спрага само като партньор на партията на евродепутата Николай Бареков с общата им идея – консервативния алианс на ЕС.

Напомняме, че срещу Петър Москов се води дело по три обвинения. По първото той е обвинен за това, че през 2015 г. в качеството си министър на здравеопазването не е изпълнил служебните си задължения. Обвинението е, че Москов е приел дарение от Министерство на здравеопазването на Турция под формата на 100 хил. дози ваксина за деца "Пентаксим" - 0.5 мл." и 100 хил. дози ваксина за "Хепатит Б" - "Еувакс Б", като обаче ваксините не са разрешени за употреба на територията на България. Поради това не биха могли да отговорят на нуждите на имунизационния календар в страната.

Заради действията на Москов според прокуратурата здравното ведомство е ощетено с 325 233,87 лв.

Второто обвинение срещу бившия здравен министър е, че на 27 ноември 2015 г. като помагач умишлено е улеснил сключване на неизгодна сделка с "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД за дарение на 5 000 000 дози ваксини "БЦЖ".

Третото обвинение на Москов е за в периода 20 юни 2016 г. - 1 юли 2016 г., като министър на здравеопазването и принципал на "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД, не е упражнил нужния контрол върху работа на лица, на които е възложено управлението на обществено имущество.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар