Петък, 26 Април 2019
Понеделник, 03 Декември 2018 13:34

Рязък скок на цената на петрола

Суровината поскъпна с повече от 5% за часове

 

Рязък скок на цената на петрола. След месеци на понижение, суровината поскъпна с повече от 2 долара за барел само за няколко часа. Причината е обявеното на срещата на Г-20 споразумение между САЩ и Китай.

Двете най-големи икономики в света временно прекратяват налагането на мита и контрамита, което предвещава мащабна търговска война в световен мащаб.

11 водещи държави-производителки на петрол решиха да се споразумеят с картела Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) за намаляване на продукцията. В отговор на това петролът поскъпна рязко тази сутрин на азиатските пазари. Цената на сорт „Брент“ скочи от 54 до 57 долара за барел. Барелът американския лек суров петрол наближи 54 долара.

Допълнителна подкрепа за рязкото поскъпване на черното злато оказва и информация, че Русия и Саудитска Арабия са се споразумели да продължат и през следващата година сътрудничеството в рамките на т.нар. "ОПЕК+", което се възприема като знак, че ще има ново намаляване на добивите на петрол на предстоящата по-късно тази седмица среща на петролния картел.

В същото време Катар обяви, че напуска ОПЕК. От Доха уточниха, че ще се съсредоточат върху производството на газ.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар