Събота, 15 Декември 2018
Понеделник, 03 Декември 2018 13:34

Рязък скок на цената на петрола

Суровината поскъпна с повече от 5% за часове

 

Рязък скок на цената на петрола. След месеци на понижение, суровината поскъпна с повече от 2 долара за барел само за няколко часа. Причината е обявеното на срещата на Г-20 споразумение между САЩ и Китай.

Двете най-големи икономики в света временно прекратяват налагането на мита и контрамита, което предвещава мащабна търговска война в световен мащаб.

11 водещи държави-производителки на петрол решиха да се споразумеят с картела Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) за намаляване на продукцията. В отговор на това петролът поскъпна рязко тази сутрин на азиатските пазари. Цената на сорт „Брент“ скочи от 54 до 57 долара за барел. Барелът американския лек суров петрол наближи 54 долара.

Допълнителна подкрепа за рязкото поскъпване на черното злато оказва и информация, че Русия и Саудитска Арабия са се споразумели да продължат и през следващата година сътрудничеството в рамките на т.нар. "ОПЕК+", което се възприема като знак, че ще има ново намаляване на добивите на петрол на предстоящата по-късно тази седмица среща на петролния картел.

В същото време Катар обяви, че напуска ОПЕК. От Доха уточниха, че ще се съсредоточат върху производството на газ.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 03 Декември 2018 13:34
  Месото и хлябът поскъпват след Нова година

  Производителите очакват тежка година, пълна с предизвикателства

 • Понеделник, 03 Декември 2018 13:34
  Производители предупреждават за шоково поскъпване на храната заради по-високите цени на тока за бизнеса

  "В енергетиката има тежък държавен картел. ДАНС да направят проверки и да арестуват спекулантите", заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

  Шоково поскъпване на основните стоки и храни заради по-високите цени на тока за бизнеса, прогнозират производители. През последните дни енергията за индустрията поскъпна с пъти. Всяка стотинка отгоре върху цената на промишления ток, ще е удар за бизнеса, категорични са преработватели и производители, показа репортаж на Нова ТВ.

  Колко ще поскъпнат основните продукти, които купувамe?

  Още в началото на годината бизнесът предупреди за драстичен скок в цената на тока, който използва,  с между 30 и 65%. Прогнозира се шоково поскъпване на основните храни и стоки, които купуваме с между 5 и 10% при крайния продукт.

  Най-сериозно ударът ще усети от производителите на хляб. Всеки процент отгоре в цената на тока веднага се усеща по веригата в пекарните. От забъркването на тестото, през втасването, до изпичането на хляба.

 • Понеделник, 03 Декември 2018 13:34
  Протести срещу високите цени на горивата затрудниха движението в някои градове страната

  Събират касовите бележки, за да се внесе колективна жалба в комисиите за защита на конкуренцията и на потребителя.

  Протести срещу поскъпването на горивата започнаха в 15 ч. различни градове на България, съобщава  Българското национално радио.

  В демонстрацията в Бургас се включиха близо 150 шофьори. Те се движат в автошествие от изхода на града към квартал "Ветрен". Въпреки предупрежденията на полицията, че блокирането на пътя е недопустимо, протестиращите блокираха за около 10-15 минути движението по магистрала "Тракия".  До сблъсъци не се стигна, а още преди началото на протеста движението по магистралата беше отбивано по обходен маршрут в района на град Българово. Колоната от автомобили е била над 3 км и в момента се движи в центъра на града.  От дни фейсбук група отправя призиви за бойкот на монополна верига бензиностанции в града заради поредното повишение на цените на горивата.

  „Цените на горивата в последния месец буквално са полудели. Най-масовият бензин А95 е поскъпнал с около 11 стотинки, а дизелът с около 13 стотинки само за месец. Сравнението от началото на годината е още по-шокиращо. От януари бензинът и дизелът са нагоре  средно с 30 стотинки“, обясни Росинка Бъчварова от организаторите на протеста. За последните 3 години това е вторият протест в областния град срещу високите цени на горивата. Според шофьорите, те трябва да са с около 20% по-ниски.

  Не много шофьори от Варна се включиха протестите. Те се събраха на паркинга на една от големите търговски вериги и поискаха премахване на монопола в търговията с горива.  Бяха категорични, че няма да се откажат от автомобилите си, но цената става непосилна за тях.

  "Просто е недопустимо такава цена на такова гориво - дизелът стана 2,50, а може би преди 5 месеца беше под 2 лева. Eдно каране на децата до училище и обратно ми коства 20 лева на ден. Всичко е включено в цените на стоките, на хляба. Държавата трябва да премахне монопола".

  Полицията в Пазарджик попречи на протестиращите да блокират улици и бензиностанции. Над 200 души се събраха около стадион „Георги Бенковски“. На повечето от тях бяха снети личните данни с предупреждение, че ако се стигне до блокади, ще им бъдат съставени актове за нарушаване на обществения ред. Въпреки предупрежденията, протестното шествие тръгна, но не по централните булеварди, а по обходните маршрути на града. От полицията са категорични, че днешният протест е незаконен, но хората планират нов идната седмица. Най-популярният бензин в района - А-95 се продава за 2,44 лв./л, а дизелът - за 2,50 лв./л.

  В Стара Загора над 100 души се събраха на паркинг пред един от магазините на популярна верига хипермаркети. "Това е прекалено висока цена за бензин", коментираха присъстващите. В Стара Загора най-масовото гориво - бензин А95 се продава на цени от 2,14 до 2,44 за литър. Според хората разликата от 30 стотинки между различните бензиностанции също е прекалено висока. 

  Блокади на пътища се очакват и в Пловдив

  В Хасково протестиращите се събират в 17 часа на площад „Свобода“. Предварително  участие в социалните мрежи са заявили 1000 души.

  Организаторите на протеста призовават да се носят касовите бележки от последното зареждане в съответния град, за да се внесе колективна жалба в комисиите за защита на конкуренцията и на потребителя.

Оставете коментар