Събота, 15 Декември 2018
Вторник, 04 Декември 2018 13:49

Предизборен Евробарометър: „ЕС е на върха на своята популярност”

Допитване е отчело най-високата подкрепа за ЕС от 25 години насам

 

„Европейският съюз явно се справя твърде добре, защото иначе няма как да си обясним подобен резултат: цели 62 процента от европейските граждани гледат положително на членството в общността. Това е най-високата измерена подкрепа за ЕС от 25 години насам. В Германия одобрението е особено високо: 81 процента от анкетираните са изразили положителното си отношение към ЕС, а 3/4 са на мнение, че Германия извлича ползи от членството си в общността.”

Цитатът е от публикация на "Дойче веле" , а данните – от актуално допитване на Евробарометър.

Авторите възкликват: „Накратко: доверието в Обединена Европа расте. Въпросът е как да си го обясним на фона на толкова много кризи в общността?”

Следва и обяснението: „Звучи парадоксално, но обяснението е просто: ЕС стана по-популярен в очите на гражданите, защото многото кризи (от Украйна до Брекзита) им показаха по-ясно какво притежават. "Гражданите сякаш проумяха колко ценна е Обединена Европа, чак когато разбраха, че има опасност да я загубят", казва пред "Ди Цайт" Томас Петерсен от Института за социологически изследвания в Аленсбах.”

Второто обяснение, пише „Дойче веле”, е „свързано с това, че общността се справя добре - не с всичко, но с повечето предизвикателства напоследък - и в най-решаващите конфликти все по-често залага на истинската си сила. Това се видя както в търговския конфликт с Тръмп, така и по време на преговорите за Брекзита. Дълго време британското правителство вярваше, че ще успее да настрои една срещу друга оставащите в общността 27 страни-членки. Но ЕС остана единен. Нещо повече: Лондон с изненада регистрира решителността, с която 26 страни - от Португалия до Полша - се бориха сплотено за интересите на една малка страна като Република Ирландия, която на всичкото отгоре е бивша британска колония.”

Медията сочи Полша като пример за популизъм: „А какво става с популистите, които не пропускат възможност да нападнат Брюксел? Нека погледнем към Полша. Нейното национално-консервативно правителство от над две години води изтощителна война срещу Европейската комисия. Но по един от най-спорните въпроси то капитулира пред Брюксел - за оспорваното предсрочно пенсиониране на неудобни за правителството съдии. Засега мярката е отменена. Вярно, с това полската правова държава все още не е спасена, но пък и вече никой не може да твърди, че ЕС е безсилен.”

„Ако Жан-Клод Юнкер беше като Доналд Тръмп – навярно нямаше да смогва да разпраща хвалебствени туитове, пише още „Дойче веле” с уточнението, че „ЕС никога не е имал склонност към самодоволно изтъкване, колкото и неразбираемо да изглежда това в очите на мнозина. Съюзът залага на друго – на компромиса и баланса на интересите”.

Заключението много напомня някои документи от недалечното минало на Източния блок: „Брюксел никога не се хвали шумно с победите си, а загубите гледа да „опакова“ някак по-приемливо. Затова и често пъти остава незабелязана истинската мощ на ЕС, както и неговите успехи. Европейската политика е по-добра от репутацията си. И много от европейските граждани го чувстват. Дори във Великобритания одобрението към ЕС напоследък нарасна”.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 04 Декември 2018 13:49
  След ислямистки атентат ЕП осъжда Русия като агресор

  „Докато в Страсбург – седалище на Европарламента, се извършва ислямистки атентат, същият този Европарламент приема декларация, осъждаща... руската агресия!?!?!? Тези наистина нямат връзка с главния мозък!”, написа Петър Волгин във Фейсбук.

  Коментарът на журналиста е по повод заседанието на евродепутатите от сряда, когато отчетоха извършените реформи в Украйна, като същевременно осъдиха агресията на Русия в Керченския проток и изграждането на „Северен поток 2“.

  В декларация евродепутатите осъждат категорично агресията на Русия срещу Украйна на 25 ноември в Керченския проток и настояват за незабавното и безусловно освобождаване на всички украински кораби и моряци. Те са сериозно загрижени, че напрежението може да представлява прикрит опит за анексиране на суверенните права на Украйна в Азовско море. Поради тази причина Русия трябва да гарантира свободата на корабоплаването през Керченския проток и в Азовско море, се заявява в текста.

  Резолюцията призовава ЕС и неговите държави членки да въведат целенасочени санкции срещу Русия, в случай че украинските военнослужещи не бъдат освободени и в случай на по- нататъшна военна ескалация.

  В заключение евродепутатите категорично осъждат нарастващия брой физически нападения срещу защитници на гражданските права и журналисти, както и насилието срещу ромите и ЛГБТИ общностите.

  Освен това те изискват от Руската федерация незабавно и безусловно да освободи носителя на наградата „Сахаров“ за 2018 г. Олег Сенцов и всички други незаконно задържани украински граждани.

 • Вторник, 04 Декември 2018 13:49
  ЕС явно разчита на глобалното затопляне и печките с дърва

  Европейските парламентаристи, които вчера приеха резолюция срещу газопровода "Северен поток" 2, вероятно разчитат на глобалното затопляне или възнамеряват да преминат към дърва за огрев.

  В някои страни закриват АЕЦ, а в същото време призовават за отказ от руския газ. На дърва ли ще минават? Но и за тях се знае, че отнякъде трябва да се вземат.

  Русия не за първи път се сблъсква с блокиране на мирни, изгодни и перспективни енергийни проекти от страна на европейските политици.

  Тези хора, много от които се представят за изразители на мнението на хората, просто са под контрола на определени лобистки групи, а понякога и непосредствено на специални служби.

  Чии интереси изразяват тези хора? Ако те казват, че защитават интересите на обикновените хора, то това е лъжа.

   (говорителят на руското външно министерство Мария Захарова)

  Напомняме, че в сряда Европейският парламент призова да бъде прекратен строежът на разширението на газопровода "Северен поток". Резолюцията, приета по доклада "За реализацията на Договора за асоцииране ЕС-Украйна", бе утвърдена с 433 гласа "за", 105 "против" и 30 въздържали се. Причина за призива е ключовата роля на Украйна в европейската енергийна мрежа, се посочва в съобщение на ЕП. Според евродепутатите доизграждането на газопровода, който заобикаля Украйна, "е политически проект, който представлява заплаха за европейската енергийна сигурност".

 • Вторник, 04 Декември 2018 13:49
  „Презареди България“ с окончателно решение дали ще се явява на евроизборите

  Това стана по време на провело се днес заседание в Страсбург

Оставете коментар