Понеделник, 22 Април 2019
Сряда, 05 Декември 2018 16:56

България се въздържа от присъединяване към Глобалния пакт за миграцията

Няма да пращаме официални представители на световния форум в Мароко

 

Министерският съвет реши Република България да се въздържи от присъединяване към Глобалния пакт за безопасна, регулирана и редовна миграция. Страната ни няма да участва със свои официални представители в Междуправителствената конференция за приемане на Пакта, която ще се проведе в Маракеш, Мароко, на 10 и 11 декември.

Правителството също така взе решение при последващо гласуване на резолюция в Общото събрание на ООН за утвърждаване на вече приетия пакт Постоянният представител на Република България в ООН да гласува с „въздържал се“. Това съобщиха от правителствената информационна служба. 

Темата за по-ефективното управление на миграционните процеси е от основно значение за Република България. На този етап българското правителство смята, че решението за неприсъединяване към Глобалния пакт за безопасна, регулирана и редовна миграция защитава в най-пълна степен интересите на страната и нейните граждани. 

Република България ще продължи да изпълнява вече съществуващите и поети международноправни задължения в областта на правата на човека, както и да упражнява засилен контрол на националните граници.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 05 Декември 2018 16:56
  Орбан нарече критиците си „полезни идиоти"

  Унгарският премиер настоява за реорганизация на миграционната политика на Европейския съюз

  Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан остава в конфронтационен курс с Европейската комисия в Брюксел, обобщават в редакцията на австрийския ежедневник Die Kronen Zeitung, коментирайки последните изявления на лидера на Будапеща, в които той определя критиците като „полезни идиоти“, съобщава „Фокус”.

  Изданието подчертава, че Орбан настоява за реорганизация на миграционната политика на Общността.

  „Нуждаем се от метод, който ни позволява да живеем заедно, въпреки различните гледни точки. Ето защо проблемите, произтичащи от миграцията, трябва да бъдат извадени от ръцете на Комисията“, категоричен бе унгарският премиер.

  Орбан се изказа в подкрепа на създаването на нова институция на европейско равнище: „Трябва да създадете отделен орган, в който да бъдат представени само министрите на вътрешните работи на Шенгенската зона. Както в случая с еврозоната, за която има отделен Съвет на финансовите министри. Всички въпроси, свързани с Шенгенската зона, следва да бъдат решавани по същия начин от професионалисти, а не от политици“, обясни Орбан.

  Противоречивият правителствен ръководител на Унгария не можа да устои на удара на критиците си в рамките на Европейската народна партия, които той определи като „полезни идиоти“, пише Die Kronen Zeitung.

  „Докато вярват в духовна борба, те служат на силните интереси на другите, дори и на нашите опоненти", коментира министър-председателят на Унгария.

  От редакцията примнят, че миналата седмица правителството в Будапеща започна кампания с полемични плакати срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Будапеща го обвинява, че иска да задължи страните от ЕС да отслабят защитата на националните си граници.

  Поради противоречивата антиевропейска кампания, партията на Орбан - ФИДЕС, е заплашена с изключване от Европейската народна партия (ЕНП).

  Независимо от това, унгарският правителствен ръководител обяви още една антибрюкселска кампания, този път срещу заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс. Той е водещ кандидат на Партията на европейските социалисти (ПЕС) на изборите през май и претендент за поста на председател на Комисията. На новите плакати нидерландският политик ще бъде изобразен редом до американския милиардер Джордж Сорос, подобно на постерите с Юнкер. „Ролята на Сорос в европейската политика не може да бъде пренебрегвана и всеки има право да знае, че Тимерманс е негов съюзник", увери Орбан.

  източник: focus-news.net

 • Сряда, 05 Декември 2018 16:56
  А агенция по самоубийствата кога?

  Любомир Кольовски по повод зачестилите самоубийства и убийства и новите агенции и звена в държавната администрация

 • Сряда, 05 Декември 2018 16:56
  Съветът по сигурността при МС призна самопровъзгласилия се за президент на Венецуела Хуан Гуайдо

  България подкрепя позицията на ЕС и международната общност, се казва в позиция на Съвета.

  Съветът за сигурността при Министерския съвет проведе извънредно заседание във връзка със ситуацията във Венецуела. Той се председателстваше от министър-председателя Бойко Борисов, като в него участваха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, представители на службите за сигурност и на президента на Република България.

  Съветът излезе с позиция, че България изразява подкрепа за партньорите си в Европейския съюз и международната общност, които признават председателя на Националната асамблея на Боливарска република Венецуела Хуан Гуайдо като временно изпълняващ функциите на държавен глава с оглед скорошно провеждане на демократични избори за мирно разрешаване на кризата, предотвратяване на хуманитарна катастрофа, възпиране на по-нататъшна ескалация на напрежението и възможно масово насилие в страната.

Оставете коментар