Понеделник, 18 Февруари 2019
Сряда, 05 Декември 2018 16:56

България се въздържа от присъединяване към Глобалния пакт за миграцията

Няма да пращаме официални представители на световния форум в Мароко

 

Министерският съвет реши Република България да се въздържи от присъединяване към Глобалния пакт за безопасна, регулирана и редовна миграция. Страната ни няма да участва със свои официални представители в Междуправителствената конференция за приемане на Пакта, която ще се проведе в Маракеш, Мароко, на 10 и 11 декември.

Правителството също така взе решение при последващо гласуване на резолюция в Общото събрание на ООН за утвърждаване на вече приетия пакт Постоянният представител на Република България в ООН да гласува с „въздържал се“. Това съобщиха от правителствената информационна служба. 

Темата за по-ефективното управление на миграционните процеси е от основно значение за Република България. На този етап българското правителство смята, че решението за неприсъединяване към Глобалния пакт за безопасна, регулирана и редовна миграция защитава в най-пълна степен интересите на страната и нейните граждани. 

Република България ще продължи да изпълнява вече съществуващите и поети международноправни задължения в областта на правата на човека, както и да упражнява засилен контрол на националните граници.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 05 Декември 2018 16:56
  Съветът по сигурността при МС призна самопровъзгласилия се за президент на Венецуела Хуан Гуайдо

  България подкрепя позицията на ЕС и международната общност, се казва в позиция на Съвета.

  Съветът за сигурността при Министерския съвет проведе извънредно заседание във връзка със ситуацията във Венецуела. Той се председателстваше от министър-председателя Бойко Борисов, като в него участваха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, представители на службите за сигурност и на президента на Република България.

  Съветът излезе с позиция, че България изразява подкрепа за партньорите си в Европейския съюз и международната общност, които признават председателя на Националната асамблея на Боливарска република Венецуела Хуан Гуайдо като временно изпълняващ функциите на държавен глава с оглед скорошно провеждане на демократични избори за мирно разрешаване на кризата, предотвратяване на хуманитарна катастрофа, възпиране на по-нататъшна ескалация на напрежението и възможно масово насилие в страната.

 • Сряда, 05 Декември 2018 16:56
  Хаосът около Закона за горивата се задълбочава: Депутати внасят антиконституционни предложения - искат да задължат банки да връщат пари и да прекратят наказателно преследване

  Юристите не изключват да се роди поредното недоносче, което да създаде работа на Конституционния съд.

  „Все едно да се отложи действието на Закона за Данък добавена стойност или на Закона за акцизите или пък на Наказателния кодекс за 6 месеца и никой да не плаща ДДС или акцизи или пък да не носи наказателна отговорност през този период. “

  Така юристи коментират пълния хаос около Закона за горивата, инспириран от народни представители и още топли предложения за нови промени.

  Законът за горивата влезе в сила на 28 януари тази година. С това се изпълни записаното в преходните и заключителните му разпоредби – 6 месеца след приемането му, а то стана на 28 юли миналата година.

  Така че „На печелившите честито!“ А печелившите са всички българи, защото новият закон внася ред в търговията с горива и удря през ръчичките сивия сектор, който е около 30% и то според официални данни на Министерството на финансите.

 • Сряда, 05 Декември 2018 16:56
  Венецуела отхвърли европейския ултиматум за избори

  Посолството на Венецуела в София: Народът ни е мишена на безпрецедентна атака

Оставете коментар