Понеделник, 22 Април 2019
Сряда, 05 Декември 2018 17:20

Парламентът прие първия от законите за хората с увреждания

Мая Манолова: Доволни сме, но истинската победа ще бъде утре, когато Законът за личната помощ бъде приет

 

Окончателно депутатите приеха Закона за хората с увреждания. Утре предстои второто гласуване на Закона за личната помощ. Третият закон за хората с увреждания е този за социалните услуги.

Със Закона за хората с увреждания беше създаден Съвет, който да наблюдава прилагането на Конвенцията за правата на хората с увреждания. Народните представители решиха Националният съвет за хората с увреждания да се ръководи от вицепремиер, каквото беше искането на майките на деца с увреждания. 
Парламентът въведе индивидуална оценка на потребностите на хората с увреждания. Оценката ще се изготвя по настоящ адрес от специализиран отдел в дирекциите „Социално подпомагане“. 

Хората с увреждания ще имат право на финансова помощ за медицински изделия, за балнеолечение или рехабилитация. На децата и учениците с увреждания ще се предоставя подкрепа за развитие в системата на образованието. Хората с увреждания над 18 години ще получават финансова подкрепа, обвързана с линията на бедност. Досега помощта се получаваше на база гарантиран минимален доход. 

Със закона се въвежда работна квота за назначаване на работници и служители с трайни увреждания. Работодатели с 50 до 99 работници трябва да назначат едно лице с увреждане. Работодатели със 100 и над 100 работници- две лица на сто от състава. Глоба от 1000 до 2000 лева ще се налага на работодателите, неизпълнили квотите за назначаване на хора с увреждания. 

От 1 януари 2021 година досегашната Агенция за хората с увреждания към социалния министър се преобразува в Държавна агенция към Министерски съвет. 
До 31 март 2019 година Министерски съвет трябва да приеме Правилник за прилагането на Закона за хората с увреждания. В същия срок изпълнителните директори на „Социално подпомагане“ трябва да сформират специализираните отдели за индивидуалната оценка на потребностите на хората с увреждания. 

Мая Манолова: Доволни сме, но истинската победа ще бъде утре, когато Законът за личната помощ бъде приет 

„Всъщност битката е за началото на реформата, за промяна в политиките по отношение на хората с увреждания. Каузата на майките на палатките е свързана със Закона за личната помощ, който очакваме депутатите да приемат утре. Празникът ще бъде утре. Никулден - хубав ден и християнски празник, надявам се, че ще имаме хубав повод да благодарим, да сме щастливи, да празнуваме и да съберем палатките“, каза омбудсманът Мая Манолова. 

От своя страна представители на протестиращите майки заявиха, че ако Законът за личната помощ бъде приет в договорения при последната среща с премиера Борисов вид, те ще вдигнат палатковия лагер, за да го преместят пред сградата на Министерство на здравеопазването, защото битката им продължава за реформа в ТЕЛК. Според тях докато отпусканата помощ зависи от ТЕЛК-а в този му вид, нещата няма да бъдат справедливи. 

Министър Бисер Петков: Имаме един нов закон, който гарантира правата на всички хора с увреждания и им дава нови форми на подкрепа 

„Аплодисментите са за народните представители, които приеха окончателно Закона за хората с увреждания и за всички, които имат принос, за да се стигне до тук. Знаете колко дълго продължи работата по този законопроект - няколко месеца, но положителното е, че имаме един нов закон за хората с увреждания, който гарантира правата на всички хора с увреждания и дава нови форми на подкрепа. За първи път финансовата подкрепа е обвързана с линията на бедност и размера ѝ е определен в самия закон, защото сега се определя в подзаконов акт. Само за тази месечна финансова подкрепа, която е диференцирана в 5 групи в бюджета на МТСП за следващата година са предвидени 426 млн. лв. За сравнение ще кажа, че разходите за интеграционни добавки тази година са 152 млн. лв.“, заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. 

Той добави, че с този закон се отговаря на редица изисквания на ратифицираната през 2012 г. Конвенция за правата на хората с увреждания. 

„Не по-малко важно е, че в закона са предвидени мерки за заетост за хората с увреждания, което е тяхната реална интеграция. Убеден съм, че с приемането на закона се поставя основата за цялостна реформа на политиката за хората с увреждания. Очаквам утрешния ден НС да гласува и втория законопроект за личната помощ, а днес МС одобри и третия законопроект за социалните услуги. През тази година може да се поздравим с една значителна промяна в правната рамка за хората с увреждания“, каза още социалният министър.

източник: focus-news.net

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар