Понеделник, 22 Юли 2019
Четвъртък, 06 Декември 2018 13:07

Корнелия Нинова: Няма да участвам в Конгреса на ПЕС. Някои решения противоречат на нашите позиции

БСП подкрепя кандидатурата на Сергей Станишев за президент на ПЕС, но не и Пакта за миграция на ООН и Истанбулската конвенция, които ще се обсъждат на Конгреса на европейските социалисти

 

"Няма да участвам в Конгреса на ПЕС и държа да го чуете от мен, за да няма спекулации. БСП издигна кандидатурата на Сергей Станишев за президент на ПЕС, стоим твърдо зад него, подкрепяме го и гласовете на нашата делегация ще бъдат дадени за него. Желая му успехи и здраве, защото на европейските избори догодина му предстоят тежки битки", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

БСП подкрепя редица от решенията на Конгреса, които се отнасят до социална Европа, политика за млади хора, зелена икономика и други,но Конгресът ще приеме някои решения, които противоречат на някои позиции на левицата, съобщи Нинова.

"Ще бъде приета Резолюция за равенство на половете, в която се призовава всички държави членки да ратифицират Истанбулската конвенция и да я приложат в националното си законодателство, като „единствен начин за защита на жени от насилие“. Позовавам се на решенията на Конституционният съд, който  се произнесе, че конвенцията противоречи на българската Конституция, и на Националния съвет на БСП. Не приемаме това решение, изпратих писменото си възражение, което е депозирано до Конгреса и нашата делегация няма да подкрепи тази резолюция.

Ще се приеме и резолюция относно политиката по миграция, в която се приема всяка държава да поеме солидарна отговорност за приемане на мигранти и ако това не се случи, да й се прилагат финансови и икономически санкции. Ние не приемаме това. По наше искане има решение на парламента по този въпрос, с него задължихме правителството да не подписва двустранни споразумения за връщане. В тази резолюция се казва, че трябва да се улесни достъпът, чрез издаване на хуманитарни и студентски визи, визи за сезонна заетост и други – не приемаме и това. Има и трета резолюция, в която ПЕС се солидаризира с пакта по миграция на ООН. Затова помолих ИБ на НС на БСП да ме освободи от присъствие на Конгреса", заяви Корнелия Нинова.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар