Понеделник, 17 Юни 2019
Четвъртък, 06 Декември 2018 13:58

Падна граничната ограда край Малко Търново, научаваме от Фейсбук след 8 дни

Валери Симеонов няма нищо против БСП да сезира Прокуратурата, знаел, че оградата е паднала на 29 ноември, отнесена от дъждове

 

Част от оградата по границата с Турция отново е на земята. За това свидетелстват снимки, публикувани в социалните мрежи от депутата от БСП доц. д-р Николай Цонков. Кадрите са заснети на 4 декември 2018 г., а падналата ограда е на 12 км от Малко Търново, в местността “Дълбокия дол “.

„След сигнал на БСП прокуратурата разследва строежа на оградата по границата. Сигналът е свързан със съмнения за корупционни прояви на лица, заемащи висши държавни длъжности.

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Ако експертизата за оградата по границата потвърди изводите в доклада на ДАНС, ще има обвиняеми министри и областни управители. Къде е резултатът от разследването? Къде е отговорността на управляващите?”, пита д-р Цонков във Фейсбук.

Николай Цонков обясни повече за снимките пред Дарик радио: „Вчера ми ги изпратиха и аз веднага ги публикувах. Абсолютно на 100% се доверявам на източника. Не ги познавам гражданите, те се свързаха с мен, ходили са там на място. Не съм сигурен къде точно живеят, но разбрах, че това нещо се е случило в района на Дълбок дол. Това е сериозен пробив в националната сигурност. Вече сме подали веднъж сигнал до прокуратурата, но ще преценим дали ще поискаме и втори път прокуратурата да проверява случая. Сега очакваме тя първо да излезе с резултатите от проверката, която в момента извършва”.

Снимките на падналата ограда по границата ни с Турция са истински, заяви в кулоарите на парламента депутатът от „Обединени патриоти” Валери Симеонов. Оградата е паднала заради обилните дъждове от последните дни. Този участък е обезпечен от 24-часова охрана, а държавата вече е започнала ремонта на падналата част. 

„Нека да сезират прокуратурата. Всеки има право да подаде сигнал, в случай, че смята, че има нарушение. Снимките са ми известни, известно ми е мястото. Участък от около 30-40 м от оградата е отнесен. Участъкът се казва Дълбок дол, южно от Сливарово, недалеч от Вълчанов мост. Датата е 28 ноември, сряда, когато падна дъждът. На 29 ноември става поразяването на тези 30-40 м от оградата. Същият ден стана наводнението в Одрин, когато се изсипа над 70 л/кв.м. Това струпване и стичане на огромни количества вода е предизвикало повличане на чакъл, дървета, отнасяне на пътища и съответно отнасяне на тази част от оградата. Така ще бъде и занапред за съжаление. Оградата не е направена на изключително насечен терен. Вече се работи по възстановяването й”, поясни Симеонов.

Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков заяви, цитиран от "Фокус", че повредената ограда ще бъде възстановена до седмица. "В деня, в който стана голямото наводнение в Одрин, и в Странджа се изсипа голямо количество дъжд. В следствие на това едно място от съоръжението, което е в област Бургас, е съборено – много малко метри", каза още Чолаков и посочи, че това се случва в резултат на огромен обем вода, листна маса, дървета, камъни, шума и клони.

"Фирмата, с която сме сключили договор за поддръжка, моментално е започнала действия по отстраняване на вредата. Така че се работи, но теренът там е тежък и много трудно достъпен", допълни Чолаков.

Напомняме, че преди година депутатът от "БСП за България" Елена Йончева сигнализира, че оградата по границата с Турция е с нарушена цялост на места. В коментар за филма си "ГРАНИЦА", в който бе показано как бежанци прескачат оградата. Тогава Йончева каза, че го е направила не за да се види как те преминават с лекота границата, а за да покаже корупция при изграждането на съоръжението.

Снимка на Доц. д-р Николай Цонков.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар