Понеделник, 01 Юни 2020

Четвъртък, 06 Декември 2018 16:22

Иванчева и Петрова остават в ареста за постоянно, без право на обжалване

Според запис от СРС, Иванчева е "поръчана" за 15 хил. лв. от Спецпрокуратурата

 

Десислава Иванчева и Биляна Петрова остават в ареста с мярка за неотклонение "Задържане под стража", като определението не подлежи на обжалване и протестиране, реши Апелативният специализиран съд.

За втори път спецапелативният съд отказва да пусне от ареста бившата кметица на кв. "Младост", обвинена в подкуп.

Съдиите Веселина Вълева, Димчо Георгиев и Даниела Росенова са отказали да си направят отвод по делото. Съдиите отричат да са били предубедени. Освен това според тях не е бил нарушен срокът, в който е трябвало да се поизнесат по делото.

Съдебният състав не е съгласен с изводите на първата инстанция, че в условията на ареста Иванчева и Петрова не могат да се запознават с всички материали, както и да организират правото си на защита.

Според апелативния спецсъд здравословното състояние на Биляна Петрова не пречи тя да остане в ареста. От съдебно-медицинска експертиза се установява, че то се подобрява.

Макар вещите лица да твърдят, че Десислава Иванчева трябва да се лекува в дома си, а не в ареста, съдебният състав смята, че тези заключения са необосновани, а освен това в местата за лишаване от свобода имало кой да оказва контрол за здравословното състояние на арестуваните.

Съдиите са категорични, че престоят на Иванчева и Петрова в ареста не накърнява правото им на защита, тъй като и двете имат висококвалифицирани адвокати.

Решението е окончателно.

Същевременно от вчера част от СРС-та по делото „Иванчева“ за подкупа се разпространяват в социалните мрежи. От тях става ясно, че се спускат оферти от спецпрокуратурата, за да се случи дадена поръчка. Разговорът се води между мъж и основният свидетел на прокуратурата по делото Александър Ваклин.  Според разпространената информация, въпросният запис е станал пред кабинета на Иванчева на 9 февруари 2018 г.:

Мъж: Ти не знам дали знаеш, аз имам оферти от Специализирана прокуратура за петнайсе’ хиляди ле’а те да я напра’ат. Мен целта ми не е…

Ваклин: Ма не, няма смисъл, а, не, то има смисъл да напра’име, ама, ма, ма. Айде да седнем да пием кафе.

В страницата за подкрепа на Иванчева и Петрова във Фейсбук публикуваха протокола със следния коментар:

Най-важното от днешното заседание в Специализрания съд! Това е снимка на стр. 6 от протокол от СРС – запис на разговор между Ваклин и неизвестен мъж, състоял се пред кабинета на Десислава Иванчева на 9 февруари 2018 г. Г-жа Иванчева и г-жа Петрова настояха този запис да се изслуша и съдебният състав прие. След петото изслушване днес в съдебната зала на подчертаната с червено част от разговора, всички, включително прокурорите признаха, че чуват думите „Специализирана прокуратура за петнайсе’ хиляди ле’а“.

Вижте цялата договорка между мъжете:

източници: vesti.bg и paragraph22.bg

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар