Понеделник, 22 Април 2019
Петък, 07 Декември 2018 10:58

Финансисти предупреждават за покачване на лихвите догодина

Най-добрата подготовка за увеличаването на лихвите е да не се взимат заеми, съветват експерти

Мненията на Преслав Райков, Левон Хампарцумян и Петър Андронов

За вдигане лихвите по кредити предупреди  финансовият експерт Преслав Райков в ефира на „Плюс-Минус”.

 „Несъмнено започва вдигането на лихвите по кредитите, но то ще бъде поетапно, много плавно и 2019 година няма да е годината, в която ще видим някакви резки покачвания нагоре”, коментира Райков. 

„Това нещо се получава от вдигането на основните лихвени проценти, което се очаква да започне в Еврозоната в средата на 2019 година. В целия свят лихвите вървят нагоре. В САЩ са вече 2,25%”, добави той.

По думите му след като започне повишаването на лихвения процент на банките в Европа, в България това ще се случи 6-7 месеца по-късно. „ЕЦБ обяви, че в края на тази година спира вливането на директни пари в икономиката, а от средата на 2019 година започва и поетапното вдигане на процента. Според мен вдигането на процента ще бъде с четвърт пунктове, така че краят на 2019 година може да започне процесът по-активно в България. За момента в ипотечните кредити и цени имаше едно леко повдигане от август към септември, което беше продиктувано именно от тази нагласа”, обясни той.

Най-добрата подготовка за увеличаването на лихвите е да не се взимат заеми, съветва експертът. 

По думите му не може да се очаква криза, подобна на тази от 2008 година.

„Догодина лихвите няма да тръгнат рязко нагоре и ще бъдат поносими, особено ако икономиката расте”. Това каза пред Нова ТВ банкерът Левон Хампарцумян. Коментарът му дойде по повод прогнози на експертите, според които лихвите ще скочат драстично през 2019 г.

Хампарцумян обясни, че ако тези очаквания станат реалност, то дълговете на големите държави ще станат непосилни за самите тях.

 „Ако има нещо, за което трябва да се притесняваме, това е да запазим темпа на растеж на икономиката”, категоричен бе банкерът.

Той коментира още, че е нормално и банките да генерират печалби, при положение че икономиката и брутният вътрешен продукт нарастват. Трябвало обаче регулаторните органи да следят за това таксите, които налагат финансовите институции, да бъдат нормални.

Хампарцумян коментира и идеята БНБ да регулира размера на кредитите, които се отпускат на определени лица, така че заемите да са съобразени с доходите на кредитоискателя.

 „Това е с цел да се предпазят хората от свръхзадлъжняване. У нас, на системно ниво, такова свръхзадлъжняване няма. Българинът е доста консервативен и разумен, когато става дума за взимане на кредит”, каза банкерът.

В четвъртък пред bTV банкерът Петър Андронов също коментира покачването на лихвите. Той припомни, че Европейската централна банка вече е обявила, че ще започне лихвен растеж през втората половина на 2019 г. „Федералният резерв на САЩ започна процеса на корекция през декември 2015 г. и от тогава на 8 стъпки по 0,25% се увеличи от 0 до 2% лихвата по доларите. Вероятно ЕЦБ ще следва такъв плавен преход”, прогнозира банкерът.

Върви ли светът към нова финансова криза? Според Андронов трябва да сме готови за забавяне на икономиката в глобален план, защото вече има „прегряване” в САЩ и Европа, а зад Океана скоро ще отбележат 10 г. растеж – 80-годишен рекорд, след който няма как да не се навлезе в следващата фаза.

Петър Андронов беше категоричен, че нашата банкова система е в най-доброто си състояние за последното десетилетие и не отстъпва по параметри на средното за Европа. Според него нашата страна е атрактивна за инвеститорите заради ниската цена на труда, стабилните фискални параметри както и ред други фактори.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар