Събота, 15 Декември 2018
Петък, 07 Декември 2018 10:58

Финансисти предупреждават за покачване на лихвите догодина

Най-добрата подготовка за увеличаването на лихвите е да не се взимат заеми, съветват експерти

Мненията на Преслав Райков, Левон Хампарцумян и Петър Андронов

За вдигане лихвите по кредити предупреди  финансовият експерт Преслав Райков в ефира на „Плюс-Минус”.

 „Несъмнено започва вдигането на лихвите по кредитите, но то ще бъде поетапно, много плавно и 2019 година няма да е годината, в която ще видим някакви резки покачвания нагоре”, коментира Райков. 

„Това нещо се получава от вдигането на основните лихвени проценти, което се очаква да започне в Еврозоната в средата на 2019 година. В целия свят лихвите вървят нагоре. В САЩ са вече 2,25%”, добави той.

По думите му след като започне повишаването на лихвения процент на банките в Европа, в България това ще се случи 6-7 месеца по-късно. „ЕЦБ обяви, че в края на тази година спира вливането на директни пари в икономиката, а от средата на 2019 година започва и поетапното вдигане на процента. Според мен вдигането на процента ще бъде с четвърт пунктове, така че краят на 2019 година може да започне процесът по-активно в България. За момента в ипотечните кредити и цени имаше едно леко повдигане от август към септември, което беше продиктувано именно от тази нагласа”, обясни той.

Най-добрата подготовка за увеличаването на лихвите е да не се взимат заеми, съветва експертът. 

По думите му не може да се очаква криза, подобна на тази от 2008 година.

„Догодина лихвите няма да тръгнат рязко нагоре и ще бъдат поносими, особено ако икономиката расте”. Това каза пред Нова ТВ банкерът Левон Хампарцумян. Коментарът му дойде по повод прогнози на експертите, според които лихвите ще скочат драстично през 2019 г.

Хампарцумян обясни, че ако тези очаквания станат реалност, то дълговете на големите държави ще станат непосилни за самите тях.

 „Ако има нещо, за което трябва да се притесняваме, това е да запазим темпа на растеж на икономиката”, категоричен бе банкерът.

Той коментира още, че е нормално и банките да генерират печалби, при положение че икономиката и брутният вътрешен продукт нарастват. Трябвало обаче регулаторните органи да следят за това таксите, които налагат финансовите институции, да бъдат нормални.

Хампарцумян коментира и идеята БНБ да регулира размера на кредитите, които се отпускат на определени лица, така че заемите да са съобразени с доходите на кредитоискателя.

 „Това е с цел да се предпазят хората от свръхзадлъжняване. У нас, на системно ниво, такова свръхзадлъжняване няма. Българинът е доста консервативен и разумен, когато става дума за взимане на кредит”, каза банкерът.

В четвъртък пред bTV банкерът Петър Андронов също коментира покачването на лихвите. Той припомни, че Европейската централна банка вече е обявила, че ще започне лихвен растеж през втората половина на 2019 г. „Федералният резерв на САЩ започна процеса на корекция през декември 2015 г. и от тогава на 8 стъпки по 0,25% се увеличи от 0 до 2% лихвата по доларите. Вероятно ЕЦБ ще следва такъв плавен преход”, прогнозира банкерът.

Върви ли светът към нова финансова криза? Според Андронов трябва да сме готови за забавяне на икономиката в глобален план, защото вече има „прегряване” в САЩ и Европа, а зад Океана скоро ще отбележат 10 г. растеж – 80-годишен рекорд, след който няма как да не се навлезе в следващата фаза.

Петър Андронов беше категоричен, че нашата банкова система е в най-доброто си състояние за последното десетилетие и не отстъпва по параметри на средното за Европа. Според него нашата страна е атрактивна за инвеститорите заради ниската цена на труда, стабилните фискални параметри както и ред други фактори.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 07 Декември 2018 10:58
  1 милион българи са функционално неграмотни

  Банкерът на годината квалифицира пазара на труда

 • Петък, 07 Декември 2018 10:58
  Централната банка: Българите теглят все повече кредити

  Българите теглят все повече кредити. Това сочат данни на Централната банка. Над 21 милиарда лева са кредитите на домакинствата у нас в края на юни. Само за година сме взели заеми в размер на 1 милиард 768 милиона лева. Най-голямо увеличение има при броя на кредитите между 100 и 200 хиляди лева.

  Справката на Централната банка показва още, че при заемите до 1000 лева също има значителен ръст. Най-малък е ръстът при кредитите над 1 милион. Финансовите експерти обясняват по-високия интерес към заемите с ниските лихви, които предлагат банките. При ипотечните кредити средните лихви и в левове, и в евро намаляват и са под 4%. В борбата за клиенти някои банки предлагат кредит за жилище с лихва под 3%:

  „За тип клиенти, които се осигуряват на високи доходи, на максималния осигурителен доход или пък имат нетен доход поне 3000 лева”, обясни финансовият анализатор Иван Стойков пред БТВ. А според икономистите за ръста в кредитирането има и други причини. „Икономиката расте, заетостта е на рекордно високи нива и заплатите растат с относително високи темпове – всичко това води до едни по-добри доходи и спокойствие в потребителите за бъдещето”, коментира Десислава Николова.

  Икономистите обясняват ръста на по-големите кредити с поскъпването на имотите. А по-голямата популярност на кредитите до 1000 лева се дължи на желанието за дребни покупки, за които потребителите предпочитат заем с малки вноски, които не тежат на семейния бюджет.

 • Петък, 07 Декември 2018 10:58
  Адв. Десислава Филипова пред BIG5: ЧСИ-та си докарват до 200 000 лв. от такси, докато помагат на банките да ограбват клиентите си

  Случвало се е банки да вдигат вноските на клиентите си за кредити двойно - от 500 на 1000 лв. Съдът е длъжен да осигури служебен защитник на потребителя, без той да се занимава с въпроса, дали има в договора си т.нар. неравноправни клаузи. Някога държавното съдебно изпълнение не беше ефективно. Трябва да се запази моделът – да има и държавни, и частни съдебни изпълнители. Над ЧСИ-тата трябва да има по-голям контрол, тъй като в момента работят само 11 инспектори към Министерството на правосъдието, каза пред BIG5 адвокат Десислава Филипова.

Оставете коментар