Понеделник, 25 Март 2019
Петък, 21 Декември 2018 16:42

"Форбс" за България: Корупция, слаб съд и непрозрачни поръчки

Изданието набляга на енергийната зависимост от Русия

 

„Въпреки благоприятния инвестиционен режим, включващ нисък плосък корпоративен данък, пред страната остават значителни предизвикателства. Инвестиционният климат и икономическите перспективи страдат от корупция в администрацията, слабо правораздаване, ниска производителност, липса на прозрачност в обществените поръчки и присъствие на организираната престъпност." Така американското списание "Форбс" описва България в публикуваната тази седмица годишна класация за това кои са най-добрите страни за бизнес.

От 161 държави, включени в класацията, на България е отделено 46-о място. По-зле от страните в ЕС е само Хърватия (52). Сред съседите ни по-напред са Румъния (41) и Гърция (42), а изостават Сърбия (56), Турция (57) и Македония (68).

В десет от показателите, определящи подреждането в класацията, България има най-слаб резултат в регулациите за бизнес - 86-а държава в света. Приблизително в същата категория е и оценката за данъчната тежест на държавата върху предприемачите и служителите им – 81-о място.

Най-добрият показател (21-о място) е по свобода за търговия, което в значителна степен произтича от членството в единния пазар от 500 млн. души на Европейския съюз и ползата от споразуменията за свободна търговия, които съюзът договори с редица държави напоследък.

Сравнително добра е оценката и за технологично състояние (30) и защита на инвеститорите (32). Прилични - но е и в контекста на Европа - са и показателите за монетарна свобода (44), иновации (48) и лични свободи (41). Но едва ли е привлекателен за бизнеса резултатът по други два - защита правото на собственост (68) и корупция (64).

В краткото представяне на бизнес климата в България от "Форбс" посочват още, че икономиката ѝ демонстрира силен растеж, но пак си остава с най-ниския БВП на глава от населението в ЕС - 8000 долара. Макар да се казват добри думи за разумното управление на обществените финанси, списанието допълва, че "енергийната ѝ зависимост и разчитането продукцията ѝ да се търси в чужбина правят растежа чувствителен към външни за страната пазарни условия".

Значителна част от текста е посветена на проблемите с енергетиката, като изрично се изтъква, че е потенциална слабост зависимостта от Русия. Припомня се, че преди две години държавата е дала почти 700 млн. долара на НЕК да плати на "Атомстройекспорт" оборудване за АЕЦ "Белене", спряна от правителството четири години по-рано и сега възродена като идея от кабинета на Бойко Борисов. Почти пълна е зависимостта от Русия и на българския газов пазар, а проекти за връзки с Гърция и Сърбия, които биха могли да я намалят, са замразени или едва кретат, пише още изданието.

Класацията е изработена на базата на популярните доклади на "Фрийдъм хаус", Фондация "Херитидж", ООН, Световната банка, Световния икономически форум, "Прозрачност без граници", Алианса за имуществени права и базираната в САЩ група за услуги за бизнеса "Марш и Маклийнън".

В класацията за втора година начело е Великобритания, въпреки опасенията за ефекта от Брекзит. Страната не заема позиция извън водещите 30 по нито един от разширения списък от 15 показателя, сред които е и качеството на живот. Следват Швеция, Хонконг, Холандия, Нова Зеландия, Канада, Дания, Сингапур, Австралия и Швейцария.

САЩ слизат от 12-о на 17-о място, Русия е на 55-о. Най-трудно е за бизнеса в Централноафриканската република, Конго, Гвинея Бисау, Екваториална Гвинея и Чад.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 21 Декември 2018 16:42
  Беновска зове Борисов да закове този, който му сервирал гурме-то с апартаментите

  Водещата с пламенно обръщение към премиера: Г-н Борисов, ще проанализирате кой Ви сервира „гурме“-то с апартаментите на Цветанов и Цачева? И да го заковете? Това е въпросът на Илиана Беновска в днешното издание на „Беновска пита”

 • Петък, 21 Декември 2018 16:42
  Цветанов: ГЕРБ работи разумно и в интерес на хората

  Докато Цецка Цачева и кумицата Ваня Колева подготвяха оставките си, Цветанов пише във Фейсбук за стабилност и просперитет. Всичко останало било обикновено продуциране на фалшиви новини от партийните централи.

 • Петък, 21 Декември 2018 16:42
  Софиянски: В България има огледално комунистическо управление

   

  СДС предадоха десните принципи, съюзявайки се управляващите от ГЕРБ, заяви в предаването "ЕвроДикоф" бившият депутат от СДС и бивш кмет на София Стефан Софиянски.

  "ГЕРБ е бивша комунистическа партия. Произходът на ГЕРБ и на сегашното БСП е един и същ. През 1997 г., когато с всички тези хора ние бяхме на барикадите и гербаджиите и бесепарите бях от другата страна на барикадата срещу нас. И днес ти да отидеш при тях е един огромен компромис на принципите, които аз не бих допуснал", обясни Софиянски.
  Той беше категоричен, че дори от чисто прагматична страна, обединението между двете партии, няма да доведе до успех за демократите.

  Бившият кмет на София изтъкна и че дори действително депутат от СДС да влезе в европарламента в резултат на съединяването на десните с ГЕРБ, той реално ще се превърне в кадър на управляващите, а не в изразител на синята идея. 
  Заради всичко това Стефан Софиянски сподели с горчивина, че на предстоящия вот не знае за кого ще даде гласа си.

  Софиянски коментира и актуалната тема с апартаментгейта в ГЕРБ, като определи логиката на управляващите като „странна”: „Те казват – едно време вие си живеехте в хубави жилища, сега искаме и ние“.

  Според него нямало никаква разлика между двете основни партии – БСП и ГЕРБ – нито като мислене, нито манталитет, нито като произход.

  „Ние имаме огледално комунистическо управление“, обобщи бившият градоначалник.

  Той сподели още, че Евгени Крусев, когото той познавал от съвместната им работа като добър професионалист, бил „натопен“ за некачествения ремонт на улица „Граф Игнатиев“.

  „Крусев е добър транспортчик, но България е министерска република, страна на проверките“, формулира Софиянски.

  Как вижда бъдещето пред ГЕРБ след тежкия скандал с жилищата в „сграда на годината“ „фирма „Артекс“?

  На този нъпрос ексградоночалникът на София отговори, че „понеже двете партии са огледално отражение една на друга, алтернатива няма”.

  “ГЕРБ ще отидат или при турците, или ще се съберат с комунистите“, прогнозира Софиянски и призова избирателите у нас да не гласуват повторно за български евродепутати в Брюксел с мотива, че те „не зааслужават това“.

Оставете коментар