Петък, 18 Януари 2019
Четвъртък, 27 Декември 2018 12:55

В края на 2018 г. оптимизмът за непосредственото бъдеще продължава да преобладава по света, въпреки че песимизмът се увеличава

Това сочат данните според първия и най-стар Глобален индекс на надеждата на „Галъп интернешънъл“, наречен „В края на годината“

 

Очакванията за по-добро непосредствено бъдеще се увеличават за мнозинството от интервюираните в Африка (обикновено оптимистичен регион, въпреки условията на живот), в Индия, в европейските страни извън ЕС, в САЩ и в Латинска Америка. От друга страна, виждаме песимизъм за предстоящата година в Близкия изток, в Русия и до голяма степен в Западна Европа.

Традиционно, оптимизмът за новата година преобладава в повечето държави по света. Тази година изключение правят Турция, Сърбия, Обединеното кралство, Полша, Чехия, Русия, Босна и Херцеговина, България, Хонконг, Франция, Италия, Ливан, Йордания и Южна Корея.           

Глобалното изследване попита хората по света дали очакват следващите дванадесет месеца да бъдат повече или по-малко мирни. 28% от света очакват 2019 г. да бъде по-мирна, 34% смятат, че ще бъде по-проблемна.

Упованието в мира е най-ярко изразено в Индия, Гана, Албания, Нигерия и - любопитно - в Пакистан. В другия край на скалата, на фона на продължаващите протести на „Жълтите жилетки“, във Франция в най-голяма степен (70%) усещат идващата година като по-проблематична.

Кънчо Стойчев, президент на световната асоциация „Галъп интернешънъл“:

„В продължение на десетилетия глобалното изследване „В края на годината“ отчита парадокс: хората, живеещи в по-богати страни, са настроени по-песимистично към предстоящата година. И обратното. Изглежда, че страхът от загуба на това, което имаш, е по-голям от страха да нямаш.

Европейският съюз е все по-песимистичен и няма нужда да се обяснява защо. Същото е с Русия, докато оптимизмът за следващата година в САЩ е най-високият за последното десетилетие. Ефективността на американската икономика е възможното ключово обяснение тук. 

Традиционно, в предходните десетилетия повечето хора по целия свят очакваха по-скоро мирна нова година, отколкото изпълнена с опасности – с едно обичайно изключение: Близкият изток. Но сега, за първи път през този век, все по-голям брой западноевропейци очакват със страх, че следващата година ще е по-малко мирна. Глобалният политически ред, установен от победителите във Втората световна война, сега бързо се разпада и западноевропейските нации са загрижени какво ще го замести, а също и дали ще имат думата - докато силата в света се измества на изток.

Голямото предизвикателство между САЩ и Китай е икономическо, а между САЩ и Русия - военно. Европа все повече изглежда изключена от дебата."

Картината в България

В края на 2018 г. 22% от българите очакват 2019 г. да е по-добра от 2018 г. 30% - по-лоша, а 31% - същата. 17% не могат да отговорят. Така нетната стойност на оптимизма у нас (дялове на оптимисти за 2019 г. минус дялове на песимисти за 2019 г.) е -8. През миналата година тази оценка беше +3. Това показва известен спад на общия оптимизъм.

България е по-песимистична на фона на източната част на ЕС, като например Румъния показва много по-сериозен оптимизъм (нетна стойност +21) България показва по-малко оптимизъм от средното и за ЕС като цяло. Според нетните оценки, на Балканите най-оптимистично са настроени албанските общности, а на другия полюс са Турция и Босна и Херцеговина. Ние сме в средата.  

15% у нас очакват идващата година да е по-мирна за света от отиващата си, 28% са на обратното мнение, а 38% очакват да е същата. 19% се затрудняват да отговорят. Нетната стойност е -13. С тази нетна стойност страната ни е близо до средните стойности за света.

България изглежда сравнително по-оптимистична за мира на фона на останалите страни в източната част на ЕС и особено на фона на целия ЕС. Сравнени с останалите на Балканите обаче, българите изглеждат по-скоро песимисти за това дали годината ще бъде по-мирна. И тук, като че ли албанските общности са сред най-бодро настроените.

Индекс на надеждата по държави: Според Вас, дали 2019 г. ще бъде по-добра, по-лоша или същата като 2018 г.?

Определения: Оптимисти = По-добра; Песимисти = По-лоша; Неутрални = Същата

източник: gallup-international.bg

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 27 Декември 2018 12:55
  Отпада забраната за огласяване на социологически анкети в изборния ден

  Това изменение в Изборния кодекс са внесли депутати от ГЕРБ

 • Четвъртък, 27 Декември 2018 12:55
  Посрещнахме Новата 2019 година с пожелания за здраве и благоденствие

  Вече сме в Новата 2019 година. За всички нас тя идва с надежди за мир, благоденствие и просперитет. Как посрещнахме Новата година у нас и по света:

  С празнична заря хиляди хора посрещнаха Новата 2019 година по площадите в големите градове на страната. За 20-а поредна година на площад "Княз Александър Първи" в София се проведе новогодишният концерт "Сцена под звездите". В първите минути на новата година се изви и традиционното Дунавско хоро.

  По традиция Новата година беше посрещната в много градове на страната с празнични програми на открито.

  Мир, благоденствие и просперитет си пожелаха и столичани и гости на София, избрали да посрещнат Нова година на открито на площад "Княз Александър Първи".

  Чужденци от много държави също бяха дошли на площада. На италиански, киргизстански, китайски, румънски, иврит, турски и шведски те поздравиха българите, а дошлите жители и гости на столицата си пожелаха за Новата година най-вече живот, здраве, любов, пари и пътувания.

 • Четвъртък, 27 Декември 2018 12:55
  Посрещаме Новата 2019 година!

  Екипът на BIG5 ви желае весели празници и щастлива, здрава и ползотворна Нова 2019 година!

  Празнуването на Нова година датира от хилядолетия като всеки народ има свои обичаи и традиции.

  Според народните поверия, ако нощта срещу Нова година е ясна, годината ще е здрава, ако е облачна – ще има болести. Каквото е времето на Нова година, такова ще е през цялата година.

  По стара християнска традиция вечерта срещу Нова година се прави втората след Бъдни вечер кадена вечеря. Приготвя се богата трапеза, която включва пита с пара и баница с късмети. Питата се разчупва високо и се раздава на всички по старшинство. Новогодишната трапеза не се раздига до сутринта.

  От този, който пръв дойде на гости в първия ден от Новата година, зависи късметът на къщата.

  Тържествата

Оставете коментар