Петък, 18 Януари 2019
Петък, 11 Януари 2019 16:37

Алфа рисърч: ГЕРБ и БСП се изравняват, при патриотите – електорален срив

Всички политици губят рейтинг

По-ниска избирателна активност на евроизборите ще доведе до силно сближаване на позициите между ГЕРБ и БСП, показва изследване на социологическата агенция "Алфа рисърч". При такъв сценарий ДПС може да скъсят съществено дистанцията с първите две и да пледират за връщане във властта през парадния вход.

Изследването, проведено между 14 и 19 декември 2018 г. чрез пряко стандартизирано интервю по домовете с 1027 пълнолетни, показва, че 48.2% от имащите право на глас биха го упражнили. Останалите отказват или не са решили.

За ГЕРБ биха гласували 16% от всички избиратели (32-34% от гласувалите). БСП би получила около 30-32% (14.9% от всички гласоподаватели). ДПС се открояват като третият участник със сигурно представителство в ЕП с подкрепа от 5.1% от общия брой избиратели (10-13% от гласувалите).

Скандалите в "Обединените патриоти" сриват подкрепата им с изключително бързи темпове. Те мобилизират едва 1/3 от бившите си избиратели. Антиевропейските настроения на значителна част от потенциалните им симпатизанти допълнително ги демотивират и така електоралният им ресурс пада до 2.9% от общия брой избиратели в страната. При сега заявената избирателна активност от около 48%, това е равностойно на около 5.5 - 6 на сто от гласуващите, което ги поставя на границата на бариерата, необходима за излъчване на евродепутат.

Също там, но с положителна електоралена тенденция е „Демократична България“. 2.7% от всички избиратели подкрепят коалицията (5.5 – 5.8 % от готовите да гласуват). Обратно на патриотичния вот обаче привържениците на ДП са значително по-заинтересовани и мотивирани да гласуват.

След юни 2018 настъпва обрат и в личния рейтинг на премиера Бойко Борисов. Той получава 30% одобрение срещу 37% неодобрение и 33% неутрални оценки. Той остава най-одобряваният лидер на политическа партия.

Положителните оценки за Корнелия Нинова също намаляват. За пръв път от 2 г. падат под 20% - от 22.2% на 19.4%.

Най-силна е ерозията на доверието към лидерите на "Обединените патриоти". Красимир Каракачанов губи седем пункта - от 23.4% през септември на 16.3% през последния месец на 2018 г. Валери Симеонов е имал доверието на 16.4% от избирателите през юни, а сега то е едва 5.1%. При Волен Сидеров спадът е от 5.5% на 4.9%.

Обратно на тенденцията при тях доверието към председателя на ДПС Мустафа Карадайъ се повишава от 5.4% през септември на 6.5% през декември. При Веселин Марешки доверието се увеличава на 13.8% от 10.5%.

Проучванията все още не открояват партия или лидер извън парламента, с които широки обществени групи да свързват своите очаквания, показват данните. Но част от тях получават идентично одобрение на лидери на парламентарни партии. 11.3% подкрепят съпредседателя на ДП Христо Иванов. 5.7% е одобрението за лидера на ДСБ Атанас Атанасов,  5% за лидера на „Зелените“ Владислав Панев.

Президентът Румен Радев губи 5 пункта одобрение за 3 месеца и за първи път от встъпването му в длъжност положителните оценки за неговата дейност са под 50% - 47% одобрение срещу 17% неодобрение.

В края на една година с успешно европредседателство, но и напрежение и скандали расте критичността към изпълнителната власт: 17% положителни срещу 45% отрицателни оценки. Твърдо зад властта са само привържениците на ГЕРБ. Намалелите симпатизанти на ОП са поляризирани в зависимост от това коя партия в малката коалиция подкрепят.

Сред министрите най-висок рейтинг има вицепремиерът Томислав Дончев, но доверието спада от 20.3% на 16.7%. Запазва позициите си външният министър Екатерина Захариева (8.9%), а одобрението за образователния Красимир Вълчев нараства с 8 пункта - 14.7% от избирателите оценяват неговата работа положително. Правосъдният министър Цецка Цачева е най-ниско оценена - според 22.6% нейната работа е неуспешна.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 11 Януари 2019 16:37
  БСП сезира прокуратурата за охраната на 12 поделения с опасни вещества

  Към сигнала до прокуратурата е предоставена и гражданска подписка на хората, живеещи в районите около 12-те поделения.

 • Петък, 11 Януари 2019 16:37
  Милион мъртви души в избирателните списъци?

  Има голяма разлика между данните за населението у нас между НСИ и ГРАО, съобщава bTV. Според направения анализ има между половин милион и милион повече избиратели, отколкото показват данните на НСИ. Според тях ние сме под 7 милиона, а ГРАО показва, че сме над 8 300 000.

  Остава въпросът колко души се водят по постоянен и настоящ адрес и дали тези, които са починали, са извадени от избирателните списъци.

  480 000 души са хората, според ГРАО, които живеят у нас на постоянен адрес и трябва да са на него.

  Този, който печели изборите, обикновено ги печели с 1 милион гласа, тези почти половин милион, които са неясни, са сериозен въпрос. Т.е. излиза, че има между половин и 1 милион хора, които се разминават.

  Изкривяванията в избирателните списъци сриват доверието в изборния процес. Това обяви в предаването „Тази сутрин” математикът и експерт по изборно законодателство Михаил Константинов.

 • Петък, 11 Януари 2019 16:37
  Корнелия Нинова: Злепоставяте България пред света!

  Лидерът на БСП подчерта, че управляващите потъпкват парламентаризма и държавността, внасяйки решение в противоречие на вече взето решение на Народното събрание

Оставете коментар