Вторник, 19 Март 2019
Петък, 11 Януари 2019 16:37

Алфа рисърч: ГЕРБ и БСП се изравняват, при патриотите – електорален срив

Всички политици губят рейтинг

По-ниска избирателна активност на евроизборите ще доведе до силно сближаване на позициите между ГЕРБ и БСП, показва изследване на социологическата агенция "Алфа рисърч". При такъв сценарий ДПС може да скъсят съществено дистанцията с първите две и да пледират за връщане във властта през парадния вход.

Изследването, проведено между 14 и 19 декември 2018 г. чрез пряко стандартизирано интервю по домовете с 1027 пълнолетни, показва, че 48.2% от имащите право на глас биха го упражнили. Останалите отказват или не са решили.

За ГЕРБ биха гласували 16% от всички избиратели (32-34% от гласувалите). БСП би получила около 30-32% (14.9% от всички гласоподаватели). ДПС се открояват като третият участник със сигурно представителство в ЕП с подкрепа от 5.1% от общия брой избиратели (10-13% от гласувалите).

Скандалите в "Обединените патриоти" сриват подкрепата им с изключително бързи темпове. Те мобилизират едва 1/3 от бившите си избиратели. Антиевропейските настроения на значителна част от потенциалните им симпатизанти допълнително ги демотивират и така електоралният им ресурс пада до 2.9% от общия брой избиратели в страната. При сега заявената избирателна активност от около 48%, това е равностойно на около 5.5 - 6 на сто от гласуващите, което ги поставя на границата на бариерата, необходима за излъчване на евродепутат.

Също там, но с положителна електоралена тенденция е „Демократична България“. 2.7% от всички избиратели подкрепят коалицията (5.5 – 5.8 % от готовите да гласуват). Обратно на патриотичния вот обаче привържениците на ДП са значително по-заинтересовани и мотивирани да гласуват.

След юни 2018 настъпва обрат и в личния рейтинг на премиера Бойко Борисов. Той получава 30% одобрение срещу 37% неодобрение и 33% неутрални оценки. Той остава най-одобряваният лидер на политическа партия.

Положителните оценки за Корнелия Нинова също намаляват. За пръв път от 2 г. падат под 20% - от 22.2% на 19.4%.

Най-силна е ерозията на доверието към лидерите на "Обединените патриоти". Красимир Каракачанов губи седем пункта - от 23.4% през септември на 16.3% през последния месец на 2018 г. Валери Симеонов е имал доверието на 16.4% от избирателите през юни, а сега то е едва 5.1%. При Волен Сидеров спадът е от 5.5% на 4.9%.

Обратно на тенденцията при тях доверието към председателя на ДПС Мустафа Карадайъ се повишава от 5.4% през септември на 6.5% през декември. При Веселин Марешки доверието се увеличава на 13.8% от 10.5%.

Проучванията все още не открояват партия или лидер извън парламента, с които широки обществени групи да свързват своите очаквания, показват данните. Но част от тях получават идентично одобрение на лидери на парламентарни партии. 11.3% подкрепят съпредседателя на ДП Христо Иванов. 5.7% е одобрението за лидера на ДСБ Атанас Атанасов,  5% за лидера на „Зелените“ Владислав Панев.

Президентът Румен Радев губи 5 пункта одобрение за 3 месеца и за първи път от встъпването му в длъжност положителните оценки за неговата дейност са под 50% - 47% одобрение срещу 17% неодобрение.

В края на една година с успешно европредседателство, но и напрежение и скандали расте критичността към изпълнителната власт: 17% положителни срещу 45% отрицателни оценки. Твърдо зад властта са само привържениците на ГЕРБ. Намалелите симпатизанти на ОП са поляризирани в зависимост от това коя партия в малката коалиция подкрепят.

Сред министрите най-висок рейтинг има вицепремиерът Томислав Дончев, но доверието спада от 20.3% на 16.7%. Запазва позициите си външният министър Екатерина Захариева (8.9%), а одобрението за образователния Красимир Вълчев нараства с 8 пункта - 14.7% от избирателите оценяват неговата работа положително. Правосъдният министър Цецка Цачева е най-ниско оценена - според 22.6% нейната работа е неуспешна.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 11 Януари 2019 16:37
  Нинова: Националният съвет ще решава дали Станишев ще е в евролистата и на кое място

  Днес проведохме среща с Българска земеделска партия, обяви лидерът на левицата

 • Петък, 11 Януари 2019 16:37
  Станишев: Оставам в битката за нареждането в евролистата

  "Готов съм да подам ръка на Корнелия Нинова и да разговаряме, подчерта лидерът на ПЕС

 • Петък, 11 Януари 2019 16:37
  Елена Йончева ще е водач на листата на БСП за европейските избори

  Пленумът на левицата отхвърли предложението на Сергей Станишев и Елена Йончева да се гласуват заедно първото и второто място в евролистата.

  Нинова заяви, че Станишев няма място в листата на БСП за евроизборите.

   

  Елена Йончева е водачът на листата на БСП за европейските избори. Това реши пленумът на социалистите след тайно гласуване. Резултатите още не са официално обявени. По неофициална информация за Елена Йончева са гласували 95 от членовете на пленума, а 75 са подкрепили президента на ПЕС Сергей Станишев.

  Преди да започне тайното гласуване лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че мястото на Сергей Станишев въобще не е в листите за евроизборите.

  В словото си пред пленума (вж ТУК), Нинова определи Елена Йончева като „лице на борбата за справедливост”.

Оставете коментар