Неделя, 31 Май 2020

Сряда, 17 Април 2019 18:02

„Таймс“: Крайно време е да спрат опитите за смяна на пола върху деца

Свидетели разказват, че има скандално много случаи, когато потърсили помощ деца са обявявани за трансдженъри и им е назначавано съответно лечение
 
Експерти предупреждават, че единствената детска клиника по джендърна медицина към Националната служба по здравеопазване на Великобритания (NHS) провежда рискован „научен експеримент“, назначавайки радикално лечение на стотици пациенти, без да се замисля, че това може да доведе до необратими последици.
 
„Таймс“ дава думата на петима специалисти, напуснали въпросната клиника, след като били скандализирани от големия брой случаи, когато потърсили помощ деца са обявявани за трансдженъри и им е назначавано съответно лечение.

Те са убедени, че някои хомосексуални пациенти, които просто не са могли да приемат своята сексуална ориентация, погрешно са определяни като „трансджендъри“ в Клиниката за развитие на половата идентичност (GIDS).

И петимата бивши служители са отговаряли за вземането на решение на кого от подрастващите, определящи се като трансджендъри, да назначат хормонална терапия, възпираща половото съзряване. Повечето от пациентите, които започвали прием на такива блокатори, към 16-та си година преминават на необратима терапия с хормони на противоположния пол.

Специалистите от Националната служба по здравеопазване изразяват опасения, че при някои деца и юноши е извършвана интервенция по промяна на пола, още преди експертите да успеят да разберат на какво се дължат проблемите им с половата идентификация.

Професор от Оксфорд също изразява съмнение относно безопасността на хормоналната терапия, назначавана от клиниката – по думите му  „без достатъчни основания, а в много случаи въобще без никакви основания“.

Броят на младите пациенти, които се обръщат клиниката, стремително расте. През 2010 г. са регистрирани 94 случая. Миналата година броят им е бил 2519. Като най-малкият пациент е бил само на три години. Освен петимата служители, още най-малко 18 работещи в клиниката са напуснали само за последните три години.

В доклада от вътрешната проверка, с който журналистите от „Таймс“ разполагат, ръководството на клиниката за развитие на половата идентичност (GIDS) признава, че има необходимост от подобряване на системата за насочване към специалисти, както и за получаване и регистрация на информирано съгласие, преди на младите пациенти да бъде предписано медицинско лечение, което може да промени живота им.

„Последните две години не си тръгвах, само защото виждах на каква опасност са изложени голям брой деца. Предпочетох да остана на поста си, за да защитя децата от тази опасност“, казва един от напусналите лекари.

„На децата не само се назначаваше експериментално лечение, но това бяха крайно нестабилни деца“, признава друг от напусналите служители на клиниката.

И петимата лекари подозират, че благотворителни фондации в подкрепа на трансджендърите, като Mermaids („Русалки“), само усложняват ситуацията, като внушават на обърканите младежи, че смяната на пола ще реши всичките им проблеми. Обвинение, което въпросните организации отхвърлят.

Лекарите твърдят, че често са принуждавани да назначават на тийнейджъри кардинална терапия, дори когато не са били убедени, че тя е подходяща за конкретния пациент.

Ръководството на клиниката заявява, че използва само разрешени препарати за терапия на половото съзряване, с доказан дългосрочен ефект, и настоява, че предлаганите от клиниката услуги са безопасни, още повече, че „резултатите са видими в световен мащаб ... докато почти не са известни случаи, когато на пациента е причинена вреда. Ние винаги поставяме здравето и самочувствието на пациентите на първо място в нашата работа“, заявяват от клиниката.

Специалистите изразяват тревога, че много деца се замислят за смяна на пола вследствие на преживян тормоз от страна хомофоби. Независимо от това, по думите им, на тези млади хора се назначава хормонално лечение, без да се отчита факта, че те може да са просто хомосексуални. Една от лекарките изразява опасения, че прилагането на хормонотерапия при такива деца е скандално.

От клиниката GIDS отхвърлят всички обвинения и твърдят, че предоставят „безвредни“ услуги, след щателно и задълбочено изследване и всеки отделен случай.

Според правилата на клиниката хормоналните блокатори се назначавали само на пациенти, при които е настъпил процесът по полово съзряване. Тези препарати можели да бъдат спрени и тогава организмът се връщал към нормалното си развитие, въпреки че дългосрочното въздействие на този тип терапия върху умственото развитие не е докрай проучено. Необратима хормонална терапия се назначавала само на юноши, навършили 16 години.

"Таймс" цитира и мнението на Карл Хенеган (Carl Heneghan), директор на Центъра за доказателствена медицина в Оксфорд: „Предвид недостатъчните данни, използването на лекарства не по назначение (в случаите, непредвидени в официалния патент) при лечение на джендърна дистрофия, като цяло означава, че върху децата се извършва безконтролен експеримент“.

От клиниката възразяват, че при вътрешната проверка не са констатирани сериозни проблеми, свързани с безопасността на пациентите или с недостатъчното им обследване.

От GIDS твърдят, че на всеки етап от изследванията на пациентите е обръщано достатъчно внимание и време, за да осъзнаят възможните последици от избора си. Оттам заявяват, че персоналът не е имал никакви предварително зададени предпочитания за избора на лечение и че обсъждането на въпросите за сексуалността „занапред ще залегне по-сериозно в подхода ни при обследването на пациентите

Колкото до въпроса за недостатъчните данни, от ръководството на клиниката посочват: „Броят на непълнолетните пациенти, които се обръщат към специалисти по целия свят, се увеличи рязко през последните години. Преди той беше крайно недостатъчен, за да бъдат събрани достатъчно данни, въз основа на които да се извърши оценка на разните подходи при лечението. Ние, както и останалите специалисти от цял свят, активно полагаме усилия за изследването на нови данни, които ще ни позволят да разберем по-добре особеностите и потребностите на децата и юношите, които се обръщат към специалист“.

От британското министерство на здравеопазването заявиха, че дейността на тръстовата фондация „Тевисток и Портман“ към Националната служба по здравеопазване подлежи на проверка, мониторинг и регулации (Tavistock and Portman NHS Foundation Trust).

Превод: "Гласове"

Източник: https://inosmi.ru/social/20190411/244928160.html

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар