Неделя, 23 Февруари 2020

Неделя, 25 Август 2019 18:45

Кой е прав в казуса "Дарина Такова"

Скандалът с конкурса в Националното музикално училище "Любомир Пипков", на който се е явила известната оперна певица Дарина Такова, предизвика множество полярни коментари в социалните мрежи.

Причината е, че Такова е била информирана, че ще трябва да бъда изпитана да изпее пет произведения, за да се установи може ли да пее. Тя обаче прекрати кариерата си и се занимава с педагогическа дейност заради проблем с гласните струни след неуспешна операция, а нейните ученици са визитка за това как обучава. Директорката Столина Добрева обясни, че не може да направи компромис, защото нормативната база я задължава да проведе пунктуален конкурс. И посочи, че в предишни години Такова била канена да преподава, но тогава отказала. В резултат министърът на културата Боил Банов поиска оставката на Добрева с публикация във "Фейсбук", а след множеството критики, които получи, разясни, че правилата си ги е създала самата директорка, че е можела да реагира с уважение и да намери решение. Ето някои от реакциите на този скандал:

Полина Паунова, разследващ журналист от "Свободна Европа":

Предполагам, познавате историята, но есенцията е следната – световната оперна прима Дарина Такова, загубила гласа си при операция преди години, се връща в България и подготвя млади певци. В един момент решава, че най-добре би било да прави това в музикалното училище. Отива и иска да работи там. Директорката на училището й казва как стоят нещата по нормативен ред – трябва да се яви на изпит, да пее пред комисия и т.н. Разбира се, за прима от подобна величина това е смешно. Дарина отказва и пише историята във "Фейсбук". Следва реакцията на министъра на културата Боил Банов. Който се извинява на Дарина Такова и... иска оставката на директорката на музикалното училище.

Постъпката на Банов е също толкова адекватна, колкото всичко, което живеем всекидневно.

Да анонсираш, че ще уволниш директор, защото е спазил нормативната база, е трагедия. Защото днес поводът е световна оперна прима, но след този прецедент ще има и друг – и ще бъде уволнен някой просто за да бъде назначен друг – по-удобен, а не от величината на миланската Скала. И ще стане съвсем като оня случай, дето напоследък го споменавам твърде често – дето уволнили директорът на старопиталището заради грубост, но понеже трябвало да има работа, го назначили за директор на филхармонията (по Илф и Петров).

Всъщност аплодисментите не са за Банов, както първосигнално реагираха някои. Именно Банов, а не директорката, създава проблем. При положение че знаеш, че в държавата ти има оперен певец от такава величина, редно е да бъде поканен за преподавател, особено когато публично се знае, че преподава. Това, че министърът на културата не се е сетил... е проблем на министъра на културата. Не на директорката, която е реагирала според разписаните си задължения.

И ако днес Банов се заканва да уволнява директорка заради реакция към Дарина Такова, утре,

следващият директор ще назначава всеки, за когото му свирнат, за да не бъде уволнен.

А втора Дарина Такова нямаме. Ще бъде назначен някой като оня по Илф и Петров...

И още нещо: голямата тема тук е образованието. В доста сфери у нас има прекрасни специалисти, реално работещи, създаващи и прочие. Да сте чували някой от тях да бъде поканен да преподава или да консултира ученици или студенти?

Няма и да чуете. Защото политика в тази сфера няма. Няма и размисъл как тия малки хора могат да бъдат зарибени да учат, защото ученето може да е приятно, когато разказът за него е добър.

---

Мария Касимова-Моасе, журналист, автор на книги и коментатор на свободна практика:

Смятам, че не е работа на министъра да знае дали Дарина Такова иска да преподава в музикалното училище, а тъкмо на директорката, при която първо е засвидетелствано това желание. Тя е трябвало да отиде при министъра и да му каже, че за точно тази оперна звезда не би трябвало да има конкурс. А тя не го е направила, защото... следвала нормативната уредба.

Значи следва само уредби, не мисли и не разсъждава кое как може да се направи. Ето ЗАТОВА не заслужава да е на поста си - защото е чиновничка. Като кметицата на Каварна, която продаде колата с автографите на огромни звезди за 10 000 лв. Просто защото не може да го оцени. Тук е същата работа.

---

Иванина Манчева, управител на Economix.bg:

Ярка демонстрация на капаните на вземането на решения чрез "Фейсбук" (и не само): Министърът на културата Боил Банов чрез социалната мрежа поискал оставката на директорката музикалното училище заради това, че последната настоява световноизвестната оперна певица Дарина Такова да се яви на редовния конкурс, за да получи щатно място на преподавател.

Реакцията на Банов идва също след пост на Такова във "Фейсбук". Вероятно е безсмислено и обидно точно тя да се явява на конкурс, но Банов би трябвало да е наясно с правилата по-добре от всеки друг. Той сам е виновен, че не се е застъпил да ги направи по-гъвкави и адекватни. От години се говори (по повод и на предстоящите промени в Закона за висшето образование), че училищата трябва да се отворят за хора от практиката. Досега единственото, което им бе позволено, е да удостояват с доктор хонорис кауза съмнителни звезди.

---

Асенка Христова, изпълнителен директор на Института за изследвания в образованието:

Макар точно това училище да е към Министерството на културата, случката е показателна за преградата на формализма пред влизането на опитни и квалифицирани хора от "света на работата" (от всякакво естество) в училищата.

Очакването, че тези хора, с целия си капацитет и доказана в практиката експертиза, ще се явяват на изпити за придобиване на заветното ПКС е напълно остаряло като концепция, нереалистично и означава лишаване на децата от шанса да получават трансфер на модерни, практически знания и умения - от което те имат критична нужда, особено в професионалното образование. Политиката следва да е насочена към привличането на такива хора на всяка цена, не към отблъскването им.

За горчивината на г-жа Такова няма какво да се коментира, тъжно е.

---

Найо Тицин, журналист, съпруг на оперната певица Александрина Пендачанска:

За протокола - приветствам позицията на Боил Банов! Ако и предишните министри на културата бяха като него, може би в музикалната академия щяха да са преподавали и Гена Димитрова, и Никола Гюзелев, и Валери Попова, и Райна Кабаиванска, и Дарина Такова. Всички те не са били допускани да преподават там заради правилата на академията, изготвени от посредствени хора именно за да я "опазят" от певци със световна кариера.

---

Пламен Манов Петров:

За да махнеш някой като Столина Добрева, наистина трябва да имаш сериозна, ама много сериозна причина. Не се сещам за по-отговорен и всеотдаен човек от нея в тази професия. Дано наистина Боил Банов и министерството да знаят какво правят.

Като директор на човек му се налага да взема решения, които не са нито лесни, нито популярни, но те са в името на ефективната работа и правилата. Точно за тези решения човек трябва да бъде подкрепян, не изгонен от "по-горе".

Едно е да бъдеш поканен като световен музикант да споделиш опита си, друго е ти сам да кандидатстваш на обявен конкурс с обявени правила и да очакваш правилата да не важат за теб. А останалите за какво да се готвят, изобщо за какво е вече този конкурс?

Емоционално и глупаво решение, сменете си министъра, не Столина.

Източник: Дневник

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 25 Август 2019 18:45
  Частните радиа скочиха на Боил Банов заради българската музика

  Сдружение призова министъра да остави аудиторията да решава сама какво да слуша

 • Неделя, 25 Август 2019 18:45
  Дадоха срок на правосъдния министър за представяне на доказателства за уволение на съдия Миталов

  Съдийската колегия на ВСС даде срок от една седмица на правосъдния министър Данаил Кирилов да посочи доказателства в подкрепа на искането си за уволнение на съдия Андон Миталов. Дванадесет от членовете на Колегията подкрепиха това решение от днес, като отвод си направи само Севдалин Мавров.

  Миналата седмица Кирилов внесе предложение съдията да бъде дисциплинарно наказан, след като името на магистрата бе посочено от САЩ, заради "сериозна корупция", а редом с него забрана да влиза в Съединените щати получи и семейството му.

  Правосъдният министър ще трябва да посочи фактическите обстоятелства - дата, място на извършване на нарушението от страна на съдията, конкретно дело и кои текстове от НПК са нарушени.

  Предложението на правосъдния министър Данаил Кирилов за уволнение на съдия Андон Миталов съдържа непълноти и неясноти, каза председателят на ВКС Лозан Панов. И допълни, че от искането на "най-добрия юрист на управляващите" не става ясно кои са действията на съдията, с които е накърнен престижът и са нарушени неговите служебните задължения.

 • Неделя, 25 Август 2019 18:45
  Отмениха българската изложба в Лувъра

  Притеснението ми като учен беше, че ще се доказват влиянията на ислямското изкуство върху християнското в една изложба, която е национална. Не може да бъде кауза на българската съвременна държава да представя една теза, която е доказано, че е първо спорна, а освен това тези влияния са индиректни, спорадични и ограничени.

Оставете коментар