Четвъртък, 28 Май 2020

Четвъртък, 19 Септември 2019 17:46

Маккартизмът ли се завръща в България?

Маккартизмът е тъмен период в историята на САЩ. Свързан е с шпиономания, със съдебни репресии и цензура, с масово следене и подслушване, с прекършването на съдбите на хиляди интелектуалци само по подозрение в симпатии към комунистическия идеал и Съветския съюз.

Колкото и невероятно да звучи, днес, 30 години след края на Студената война, в условията на многополюсен свят (така както прогнозираха акад. Евгений Примаков и Хенри Кисинджър) маккартизмът се възражда в безумен вид.

Възражда се не къде да е, а... в България чрез вездесъщия атлантик Соломон Паси, който е зает главно с това да брои руски шпиони, при това – в геометрична прогресия.

Паси обяви, че само в руското посолство работят 68 разузнавачи на Кремъл, а извън него „под пагон”(?) били още 100-200!? И понеже дипломатите в руското посолство са доста под 68 души, най-вероятно той в своя шизофренен списък включва и техните жени и деца.

Но върхът на неговото русофобско безумие беше призивът му за изгонване на посланика на Русия Анатолий Макаров от България, защото бил началник на всички руски ”шпиони” у нас!?

Паси едва ли сам вярва в това, което говори? Като бивш външен министър знае, че обявяването на един посланик за персона нон грата е радикална стъпка, предшестваща скъсване на дипломатическите отношения или война.

Този призив днес е провокация срещу националния интерес на България! Въпросът е защо я прави? Може би защото напоследък конкуренцията между евро-атлантическите групи у нас се изостря – Атлантически клуб, Атлантически съвет, а и новият „мозъчен” тръст на Цветан Цветанов. Явно  Паси се опитва да трупа точки пред „началствата” отвън.

Или пък това е отчаян опит да бъдат саботирани стратегическите енергийни проекти - газовият „Балкански поток” и АЕЦ „Белене”.

Спирането на тези проекти преди години под външен натиск бе истинско престъпление срещу българската икономика.

Отново ли готвят България да падне в този капан, който Паси безотговорно залага!?

Докога гласовити русофоби ще тровят двустранните отношения и ще провокират емоциите и идеите на близо 80% от българите!?

Докога с антидипломация ще вредим на националните си интереси, които изискват балансирана политика в новия многополюсен свят.

Паси нарочи посланик Анатолий Макаров за „шпионин”!?. За разлика от него и от други ръководни кадри на днешното българското Външно министерство, които в дипломацията се държат като слонове в стъкларски магазин, посланик Анатолий Макаров е достоен професионалист, дипломат с огромен опит – възпитаник на световно признатата руска дипломатическа школа на Горчаков, Громико, Примаков, Лавров...

И най-важното – Анатилий Макаров е голям и искрен приятел на България, доказва това всекидневно – няма регион в страната, който да не е посетил, провел е хиляди срещи с държавни институции, с президент и премиер, с кметове, с обществени организации, с интелектуалци, с граждани. Работи искрено, активно и резултатите се виждат – достойно отбелязване на 140-ата годишнина от Руско-турската освободителна война и българо-руските дипломатически отношения, рестарт на диалога на най-високо равнище и на енергийните проекти, подписване на договора за „Балкански поток”, успешно проведено заседание на българо-руската икономическа комисия.

В последните критични за двустранните отношения седмици именно човешкият и професионален такт на посланик Макаров тушира напрежението, създадено с декларация от Министерството на външните работи. Последното бе оценено високо и от премиера Бойко Борисов. На този фон заканите и заплахите на Паси звучат крайно нелепо и антибългарски.

Проф. Светлана Шаренкова

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 19 Септември 2019 17:46
  Не на реваншизма

  Две грозни и противоречащи на националния ни интерес русофобски провокации извършиха в дните около 9 май външната министърка Екатерина Захариева и кметът на „Лозенец” Константин Павлов.

 • Четвъртък, 19 Септември 2019 17:46
  Перпетуум мобиле

  Неправилен беше начинът, по който началникът на Оперативния щаб за борба с COVID-19 генерал професор Мутафчийски бе изтеглен от публичното пространство.

 • Четвъртък, 19 Септември 2019 17:46
  За единството и самоцелната критика в БСП

  След дългата карантина опонентите на Корнелия Нинова се активизираха, но аргументите им са слаби и вредят на социалистите

Оставете коментар