Неделя, 05 Април 2020

Сряда, 05 Февруари 2020 13:12

Светлана Шаренкова: Отговорният президент. Радев избра да застане на страната на народа!

Президентът Румен Радев сне политическото си доверие от кабинета „Борисов 3”.

Това е изключителна стъпка в новата ни история – с тази формулировка (или с подобна) това се е случвало четири пъти – на Боянските ливади от президента Желев през 1992 г., през 1999 г. с репликата „Иване, кажи си!”, изречена от президента Стоянов по адрес на премиера Костов, през лятото на 2014 г. от президента Плевнелиев към кабинета „Орешарски”.

Факт е, че снемането на политическо доверие е дълбоко символен акт – държавният глава, пряко избран и черпещ легитимност пряко от народа, изрича от името на народа, че държавата е в системна криза, че управляващите са загубили не само доверието на хората, но и способността да решават техните проблеми.

Силни и верни са аргументите на Румен Радев: парализа на цели системи, липса на воля за реформи и борба с корупцията, екологична криза, причинена от управленско безхаберие и алчност на шепа бизнесмени, законодателство, превърнато в инструмент за лобизъм, търгуване с национален суверенитет в името на личното политическо оцеляване, сплашване на недоволните и нарушаване на граждански свободи, разпад на държавността и отнемане на бъдещето ни като нация.

„Днес делението не е между леви и десни, столица и провинция, а между порочната власт и милионите почтени българи”, заяви президентът.

Словото на държавния глава съдържаше точните диагнози на действителността в България и именно затова думите на Радев вбесиха толкова премиера, министрите и присъдружните медии и коментатори.

Но кой може да отрече, че отговорността за случващото се в страната е на днешните управляващи, които са на власт от почти 10 години?
Кой ще отрече, че живеем от скандал в скандал и от криза в криза, а решенията ни се поднасят под формата на гасене на пожар, а не на стратегически мерки и политики?

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Кой ще отрече, че пропастта между властта и народа е огромна и че изборите, спечелени с контролиран вот и невалидни бюлетини, не дават нужната легитимност на тази власт?

Думите на президента изискват не сръдни и обидни квалификации от властта, а разумен диалог между институциите в името на бъдещето на България. Засега управляващите не дават сигнали, че ще проявят мъжество да признаят грешките си и да потърсят национално отговорен диалог.

Не е вярно и това, че с обръщението си президентът разделя нацията!

Той не е нито конферансие, нито говорител на правителството. Неговата роля, бидейки избран от над два милиона българи, е да бъде коректив на самозабравилата се власт.

Обратното, ако политическото му говорене бе гладко, фризирано и удобно, той щеше да абдикира от задълженията си, да предаде доверието на избирателите.

С изявлението си Румен Радев доказа, че не избира ролята на удобния президент, със сигурност жертва личния си комфорт на държавен глава, но го казва ясно – в предизвиканото от властта разделение между управляващ елит и народ той избра да застане на страната на народа!

С което ясно се позиционира като отговорния президент!

Проф. Светлана Шаренкова

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 05 Февруари 2020 13:12
  Прокуратурата с първи разкрития за скандала с разпределението на делата: IT специалисти от ВСС не допускат одитори до системата. Доверието в съдебната власт е сериозно разклатено!

  Прокуратурата разкрива подробности за образувано досъдебно производство в Софийска градска прокуратура по сигнал на членове на Висшият съдебен съвет.

 • Сряда, 05 Февруари 2020 13:12
  Почина бащата на президента Румен Радев

  Георги Радев, бащата на президента Румен Радев е починал днес. Тъжната новина съобщи от Смолян премиера Бойко Борисов, който призна, че се е чул с държавния глава, за да изкаже съболезнованията си

 • Сряда, 05 Февруари 2020 13:12
  Президентът: Правителството дължи на обществото отчет за първия месец на извънредното положение

  "Пандемията изисква решителни мерки, обществото ги приема с разбиране, но правителството дължи на обществото обективна информация. Извънредното положение доведе до обществена парализа, социално-икономическа криза, безработицата расте с часове и много българи се нуждаят помощ. Гладът скоро може да надделее над страха". Това каза президентът Румен Радев в специално изявление, посветено на извънредното положение и пандемията, причинена от коронавируса.

  Трябва да си поставим ясни национални цели, каза държавният глава и посочи, че такава цел трябва да бъде връщане към нормален ритъм на живот, производство, свободно движение на хора и стоки.

  "Това може да бъде постигнато с усилията на всеки от нас", каза президентът.

  Ще оцелеят онези, които са сплотени и иновативни, добави той и посочи, че здравеопазването във взаимодействие с останалите системи трябва да възприеме по-гъвкава стратегия и да разшири кръга на изследваните лица.

Оставете коментар