Събота, 08 Август 2020

Четвъртък, 06 Февруари 2020 21:04

Das Handelsblatt: Американските санкции заплашват „Северен поток-2“, но може ли Европа да отвърне?

Има противоотрова, но европейците се колебаят да я използват. Точно както ЕС реагира с ответни такси срещу митата на САЩ, той може и да отвърне със санкции срещу американските компании. Във военно отношение, сравнен с Вашингтон, ЕС може да е джудже, но в икономическо, Брюксел тежи на мястото си, дори в поставен пред САЩ 

В крайна сметка беше нужно само едно писмо, за да се парализира най-важният и най-проблемният немско-руски енергиен проект. Американският сенатор Тед Круз апелира към „уважавания“ Едуард Хирема, собственик на „Allseas“, специализирана строителна компания, и заплаши да я унищожи като икономическо образувание, пише германското издание Das Handelsblatt.

„Ако Allseas продължи да работи само още един ден по завършването на газопровода „Северен поток-2“, вашата компания ще бъде изправена пред огромни законови и икономически санкции“, написа Круз. Хирема се поддаде на натиска.

В края на декември той заръча на корабите си да се върнат в пристанището, а само до този момент те полагаха тръба след тръба по морското дъно на юг от остров Борнхолм. Сега работата е спряна и никой не знае колко дълго ще продължи тази ситуация. Трудно е да се замени компанията Allseas, с нейната техническа компетентност. Съответно гневът на Берлин и Москва е голям по отношение на САЩ, каквото е и отчаянието им от собственото им безсилие. Европейците все още не могат да се противопоставят на санкциите на американците.

И скоро американците ще могат да нанесат и следващия удар по „Северен поток 2“. Ако Русия се опита да завърши останалите километри от газопровода по дъното на Балтийско море, Камарата на представителите и Сенатът са готови да приемат следващия набор от санкции, за които се говори в дипломатическите кръгове във Вашингтон.

Този път те ще бъдат насочени срещу европейските инвеститори, участващи в проекта, или евентуално срещу компаниите, които планират да купуват газ, ако той някога започне да пристига през тръбопровода. Всичко това може да се случи много бързо – още през февруари или март. 

Берлин не иска да провокира никого

Хората в икономическите кръгове са обезпокоени. 

„Знаем, че американците са решили да не позволят въвеждането в експлоатация на „Северен поток-2“, заяви официалният представител на германския енергиен концерн Uniper, един от инвеститорите в газопровода. Той заяви, че не желае да спекулира за „възможните по-нататъшни действия на американците“, но от неговата компания „внимателно следят развитието на събитията“.

Ами ако американците наистина продължат със санкциите? Като се има предвид ефективността на търговските санкции в САЩ, „Северен поток-2“ ще трябва да се подготви за най-лошото. Газопроводът, струващ 10 млрд. долара, заплашва да се превърне в скъп замразен проект на дъното на Балтийско море. 

Но германското правителство смята, че не всичко е загубено. То очаква газопроводът да може да бъде завършен "в разумен срок". В крайна сметка той е почти готов. Остава да се положат само още 150 километра тръби между Русия и Германия. 

Русия възнамерява да завърши строителството самостоятелно. Тя не може да разчита на техническата подкрепа на Германия в тази ситуация. Берлин не желае да дразни американците още повече. Вместо това федералното правителство залага на дипломацията. 

„Полагаме всички усилия да премахнем санкциите на САЩ, така че нищо повече да не пречи на завършването на изграждането на „Северен поток-2“, обяснява германски дипломат.

Но коалиционните партии са настроени по агресивно. 

„Ще направим всичко възможно да завършим проекта „Северен поток-2“. Германия и ЕС няма да позволят на Вашингтон да диктува енергийните ни политики“, казва Бернд Уестфал, говорител на фракцията на германските социалдемократи. 

Освен това настроението на САЩ би трябвало да се промени и от успешното решаване на газовия конфликт между Киев и Москва.
„Успешното сключване на ново дългосрочно споразумение за транзита на руски газ през Украйна е допълнително доказателство, че „Северен поток-2“ не може да заплашва транзита на газ през Украйна“, се казва в изявление на германското външно министерство. Те също така изразяват надежда, че американците скоро ще се уверят, че "Северен поток 2" не застрашава икономическото съществуване на Украйна.

Внимателният тон на Путин 

Вашингтон обаче все още не е отговорил на подобни аргументи. Русия се възприема в САЩ като съперник в борбата за влияние. И демократите, и републиканците си поставиха за цел да противодействат на желанието на руския президент Владимир Путин да си създаде зони на влияние и да накажат Москва за предполагаемата намесата в предизборната кампания в САЩ през 2016 г. На първо място, тези цели включват и саботаж на „Северен поток-2“.

Следователно санкциите са свързани само косвено с търговската война, подета от президента на САЩ Доналд Тръмп.
„Търговските санкции на САЩ срещу Русия се насърчават много повече от Конгреса, отколкото администрацията на Тръмп“, заяви Джейкъб Киркегор, старши научен сътрудник в Института „Питърсън“ във Вашингтон.

В допълнение към германските компании Uniper и Wintershall Dea, в проекта участват и френската Engie, австрийската OMV и британско-холандската Shell. Те финансират проекта с 50% от разходите по него. Руският газов концерн „Газпром“ е собственик и оператор на газопровода.

В първите дни след налагането на санкции срещу Allseas, привържениците на проекта все още не са загубили оптимизмa си. Според тях санкциите, въпреки че са пречка и могат да увеличат цената на проекта, в крайна сметка могат и да бъдат заобиколени. 

„Проектът е толкова напреднал, че ще бъде възможно да се намерят средства и методи за обезсилване на санкциите“, заяви през декември в свое изявление един от представителите на германския енергиен сектор. 

Но сега привържениците на газопровода са по-сдържани. Дори руският президент Владимир Путин, който иначе обича да демонстрира своя боен дух, говори предпазливо. Когато през втората половина на януари в Москва той проведе пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел, Путин не искаше да посочва конкретни дати. 

„Надявам се, че работата ще приключи преди края на тази година или през първото тримесечие на следващата година и тръбопроводът ще бъде въведен в експлоатация“, каза Путин.

Безкомпромисната твърдост, с която действат американците, изненада всички: както мениджърите на проекта за тръбопровода, така и правителствата в Берлин и Москва. Всъщност законът за санкциите, приет от американския Конгрес, както обикновено се случва в такива случаи, предвижда преходен период.

Би трябвало да той да е 30 дни преди въвеждането на санкциите и е възможно това време да е достатъчно за завършването на газопровода. Но Крус в писмото си изясни, че икономическите санкции срещу компаниите ще влязат в сила незабавно. Дори срещу Иран американците не са действали толкова категорично.

Насочените санкции срещу Allseas се оказаха интелигентен шахматен ход. Компанията има специални технически способности, които предизвикват завист у колегите им по света. Благодарение на своите кораби - огромния „Пионерски дух“ и по-малкия „Пасианс“ - компанията е в състояние да полага тръби в големи дълбочини и при трудни метеорологични условия. Намирането на заместник на компания с такава компетентност не е лесно.

Ответни санкции са малко вероятни 

Въпреки това руснаците искат да се опитат да решат проблема като преоборудват собствените си кораби. Най-вероятният кандидат, който би могъл да поеме полагането на последните километри, е кораба „Академик Черски“. Това е руски кораб за полагане на тръби, построен през 2015 г., който отговаря на условията на работа в датските териториални води. Но според съобщения в пресата „Академик Черски“ последно е бил близо до Владивосток, в Тихия Океан. 

Според експерти само прехвърлянето на кораба до Балтийско море ще отнеме около два месеца. Друг руски кораб за полагане на тръби - „Фортуна“, който се намира по-близо, е оборудван, според експерти, само за полагане на тръби в плитка вода или в крайбрежни зони и следователно не е подходящ кандидат. 

Тревожността в германските икономически среди нараства. 

„Без руски газ амбициозните цели на Германия за опазване на климата в краткосрочен и дългосрочен план не могат да бъдат постигнати, ако искаме да поддържаме приемливи цени на електроенергията и съответно на енергийната промишленост“, предупреди наскоро председателят на Източния комитет за германската икономика Оливър Хермес в една от неговите речи. Заключението му - ЕС трябва да се научи да се съпротивлява. 

„Ако не намерим ефективен отговор на подобни екстериториални санкции, тогава европейската икономика ще се превърне в играчка в ръцете на американци и китайци“, изрази загриженост Хермес.

Има противоотрова, но европейците се колебаят да я използват. Точно както ЕС реагира с ответни такси срещу митата на САЩ, той може и да отвърне със санкции срещу американските компании. Във военно отношение, сравнен с Вашингтон, ЕС може да е джудже, но в икономическо, Брюксел тежи на мястото си, дори в поставен пред САЩ. 

За американските компании европейският пазар е също толкова важен, колкото американският пазар за компаниите от Европа. Ответните санкции биха били болезнени за САЩ. Въпреки това правителството във Вашингтон вероятно ще разглежда такова решение на европейците като ултимативна ескалация. И въздействието му върху трансатлантическите отношения е трудно да се предвиди. 

източник: Das Handelsblatt / "Фокус"

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар