Събота, 29 Февруари 2020

Понеделник, 10 Февруари 2020 13:13

До какво могат да доведат записите от СРС-та на президента

Бившият конституционен съдия Пламен Киров посочи до какво могат да доведат записите от СРС-та на президента. Той посочи, че държавната измяна винаги е престъпление, но се борави с наказателно-правни понятия, които не кореспондират на това, което може да извърши един държавен глава

В началото на месеца главният прокурор Иван Гешев поиска съдът да каже какво точно е държавна измяна и докъде се простира имунитетът на президента. По-късно се появиха записи от СРС-та, в които мъж, за който се предполага, че е Румен Радев обсъжда начина, по който се разследва назначаването на съпругата му във военновъздушните сили.

Пламен Киров не смята, че има основания президентът да носи наказателна отговорност, ако става въпрос само за разпространените записи. Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че държавната измяна винаги е престъпления, но се борави с наказателно-правни понятия, които не кореспондират на това, което може да извърши един държавен глава.

"Изправени сме пред това да гадаем какво точно е станало, защото никой не споделя цялата информация. Не може да бъде разкрито всичко, не е ясно и каква престъпна дейност се разследва. Не става точно ясно каква е фирмата, кои лица са разследвани. Слушани са едни лица, едни телефонни разговори, изведнъж се намесва частен разговор с гласа на президента. Става въпрос за производство на КПКОНПИ", коментира Киров.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

В студиото на "България сутрин" той отбеляза, че очаква тълкователното решение на магистратите по запитването на главния прокурор да отнеме 4-5 месеца. "В България има недосегаеми хора. Народните представители не отговарят наказателно за своите изказвания и гласувания в парламента. Могат ли с гласуванията си да извършват престъпления? Могат да разпалят агресивна война", поясни Пламен Киров.

Според него няма необходимост от промени в Конституцията, касаещи имунитетите на държавниците ни. Киров отбеляза, че тя не е съвършена в някои свои части, но по думите му с всяко нейно изменение решаваме някои промени, но пораждаме други такива. "Имунитетът представлява привилегия на длъжностни лица, които не носят отговорност, каквато носят всички останали граждани. В миналото са имали основания. Евентуално би могла да се запази единствено тяхната неприкосновеност, като тя не бъде абсолютна, но да отпадне тяхната неотговорност", подчерта бившият конституционен съдия. 

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 10 Февруари 2020 13:13
  "Галъп": Румен Радев, Мая Манолова и Слави Трифонов - с най-висок рейтинг

  Политическата криза, започнала в началото на тази година, видимо засяга публичния образ на властта – правителството, парламента, министрите и т.н. Сравнението в данните за общественото мнение преди и след началните седмици на годината показва ясно по-неблагоприятни масови възприятия за текущото състояние на страната. Водната криза, скандалите, протестите и т.н. явно създават определени рискове за управлението, това показват данните от ежемесечна изследователска програма на "Галъп интернешънъл" "Политически и икономически индекс".

 • Понеделник, 10 Февруари 2020 13:13
  Радев: Кипър е важен икономически и търговски партньор, добрите ни отношения предстои да се развиват

  За мен е истинско удоволствие да видя събрани представители на българския и кипърския бизнес. Това е ясен знак, че добрите отношения предстои да се развиват. Нашата обща цел да задълбочим сътрудничеството в енергетиката, туризма и икономиката изглежда все по-постижимо. Кипър е наш важен икономически и търговски партньор. Това каза президентът Румен Радев по време на откриването на Българо-кипърски бизнес форум, предаде „Фокус“.

 • Понеделник, 10 Февруари 2020 13:13
  Румен Радев: Скандалът с къщата в Барселона засяга България в международен план

  Президентът Румен Радев отрече да има нещо общо с публикацията за "Къщата в Барселона". Случаят с т.нар "Къща в Барселона" засяга не само премиера Бойко Борисов, но и България. Така президентът Румен Радев коментира пред журналисти скандала с разследването на пране на пари с българско участие в Испания, в който беше намесено името на министър-председателя от испанския вестник.

Оставете коментар