Вторник, 26 Май 2020

Понеделник, 09 Март 2020 17:30

„Взгляд“: Падането на цените на петрола постави Русия пред нова реалност

„Кървава баня”, „чиста истерия”, „агресивна кампания за изземване на дела на руския пазарен сегмент”. Всичко това е емоционална реакция на анализаторите на бурните събития, случващи се на петролните и валутните пазари. Защо рязко падат цените на рублата и петрола, наистина ли Саудитска Арабия изнудва Русия - и кой губи най-много в сегашната ситуация, коментира руският вестник “Взгляд“, цитиран от Агенция "Фокус".

В понеделник еврото надхвърли 85 рубли, а доларът - 74 рубли. Това са последиците от срива в цените на петрола. В понеделник сутринта цената на майския фючърсен договор за суров петрол Brent по време на търговията с лондонската борса падна с 42,6%, до 31,74 долара за барел. Падането беше най-силното след 1991 г., когато приключи войната в Персийския залив. По-късно цените започнаха да растат. Към обяд фючърсите за май за сорт Brent бяха на стойност 36,66 долара.

За да подкрепи обменния курс на рублата, Банката на Русия спря да купува чуждестранна валута на вътрешния пазар като част от прилагането на бюджетното правилото за 30 дни. В същото време Министерството на финансите обяви достатъчен размер на средствата на Националния фонд за благосъстояние (НФБ) за покриване на приходите в случай на падане на цените на петрола. Според сегашното бюджетно правило в Русия, ако цената на петрола падне под базовата граница, загубите от нефт и газ се дофинансират от федералния бюджет със средствата на Националния фонд за благосъстояние, „който се компенсира с продажба на чуждестранна валута на открития пазар“.

Бюджетът на Русия през 2020 г. е балансиран при цена на петрола от 42,2 долара за барел. С по-скъпия нефт Министерството на финансите насочва допълнителни приходи от износа на нефт и нефтопродукти за закупуване на чуждестранна валута и го спестява в НФБ. Ако цените паднат под тази граница, Министерството на финансите може да започне да продава валута на пазара, за да финансира бюджетните разходи от тези средства. Министерството на финансите твърди, че ликвидността на НФБ е достатъчна, за да покрие бюджетната загуба от падане на цените на петрола до 25-30 долара за барел за период от 6-10 години.

Сривът на цените на петрола започна миналата седмица, след в петък се появиха данни за провала на преговорите по ОПЕК + за намаляване на производството на петрол. Участниците в срещата не се съгласиха да удължат споразумението, което изтича на 31 март. Съобщава се също, че Русия е отказала предложението на Рияд за допълнително намаляване на производството. В същия ден цената на барел от сорта Brent падна до минимум от 27 юни 2017 г. В допълнение, Рияд обяви рязко увеличение на производството и обяви рекордни високи намаления на петрола за основните клиенти през последните 20 години.

Според чуждестранната преса спадът на цените на петрола е повлиян от саудитската петролна компания Saudi Aramco и е насочен към отслабване на позициите на Русия на световния пазар за този енергоносител.

Според американския вестник The Wall Street Journal подобен ход на саудитците е "елемент от агресивна кампания за изземване на дела на руския пазарен сегмент". Тази стъпка е насочена директно към отслабване на руските позиции след провала на преговорите по ОПЕК +.

Анализаторът на Bloomberg Дейвид Фиклинг нарича играта на котка и мишки на Саудитска Арабия с Русия и независими американски производители с надеждата да ги победи на този пазар. Но за разлика от 1985 г., когато саудитците заляха пазара с евтин петрол и СССР започна да се пръска по шевовете, сега ситуацията е друга. Въпреки най-ниската цена на производството на петрол в Саудитска Арабия (2,8 долара на барел срещу 16 в САЩ и 20 в Русия), бюджетът й излиза без дефицит в случай на цена от 83,6 за барел. А за Русия тази цифра е само 42 долара (точката на неутралност на американските петролни компании е на същото ниво).

„Победителите и губещите в тази война ще бъдат определени на фондовите пазари, а не на стоковите пазари. И в краткосрочен план американските производители са в най-уязвимата позиция ”, пише Фиклинг и добавя, че Саудитска Арабия, при намаляване на глобалното търсене на черно злато, ще трябва да търси няколко пъти повече купувачи на петрола си, за да оправдае ниските цени.

„Страните, разгръщащи войни, често очакват, че ще продължат само няколко месеца, за да открият по-късно, че съперникът е по-силен, отколкото са очаквали. Ако битката на петролния пазар продължи, Москва едва ли ще е първият играч, който ще се спасява“, казва Фикинг.

Икономистът, професор в HSE и Чикагския университет Константин Сонин смята, че коронавирусната епидемия стои зад спада на цените на петрола. Участниците на пазара изпаднаха в паника поради несигурност и действията на Русия нямат нищо общо, написа специалистът в блога си на уебсайта „Ехото на Москва“. Освен това той нарече правилен отказ на Русия да участва в ОПЕК +.

Директорът на групата за природни ресурси и стоки на Fitch Дмитрий Маринченко обаче твърди, че ако цените на петрола паднат до 30 долара за барел, Русия ще се сблъска с бюджетен дефицит и обезценяване. Според РИА Новости аналитикът е предположил, че е малко вероятно Москва да „очаква цените на петрола да паднат до почти 30 долара“. От своя страна Андрей Верников, заместник генерален директор за инвестиционен анализ на инвестиционната компания Zerich Capital Management, заяви в разговор с агенция „Прайм“, че доларът ще скочи до 80-85 рубли, ако цената на суровия петрол марка Brent бъде определена на около 30 долара за барел.

„Руските генерали от сивия сектор са решили да се справят с шистовия добив от Съединените щати. Битката няма да е лесна. Производителите на шистови горива са свързани с американските банки и те са хеджирали доставките на петрол за следващите месеци. Предвид възможностите за лобиране на американските босове в енергийния сектор, те неизбежно ще нанесат санкционни атаки срещу руските петролни компании, така че руските компании няма да могат автоматично да разширяват своите пазари за продажби “, прогнозира Верников.

Ръководителят на експертния отдел на борсовия пазар на BCS Broker Василий Карпунин обвинява коронавируса в случващото се, поради което „търсенето на суровини се забавя и излишъкът нараства“.

Анализаторът на Finam Group Сергей Дроздов не изключва, че вторник ще се превърне в "кървава баня" за руския фондов пазар. Още в понеделник ценните книжа на руските компании по време на търговията на Лондонската фондова борса (LSE) поевтиняха в интервала от 9 до 26%. „Утре, когато се отвори търговията на Московската борса, най-оптимистичният вариант е, ако всичко остане на нивото от 2500 точки по индекса на Московската борса. Чиста истерия се случва на пазарите сега, дори като се вземе предвид фактът, че Русия отказа офертата на ОПЕК в петък, това не е нищо повече от спекулативен фактор.

Професорът на HSE Олег Матвечев нарича настоящата ситуация на петролния пазар уникална. Ако доскоро държаната от Русия цена е била подходяща за САЩ и арабите, то сега шистовият нефт, произведен от американците, започва да замества обемите, които Русия не произвежда. „Имаме много евтин нефт и американците се отказаха от скъпия си. И тази сделка с OPEC + престана да има някакъв смисъл. Русия би могла да продължи да намалява производството, както и предишните пъти, да поддържа цените на петрола около нивото на 60 долара, което не би било критично за нас, но американците ще се окажат на ръба на разходите“, заяви Матвейчев пред вестник “Взгляд“.

След като Саудитска Арабия наруши картелните конспирации, „отказахме предложението им да разделим пазарите“. „Сега всеки е за себе си. Имаме пазар, за който доставяме нашето специфично масло. Има и други козове. Няма да останем с празни ръце ”, каза експертът. Според него в настоящата ситуация най-губещи са американските производители на шистови горива, които са силно кредитирани.

„Нашата ситуация е средна. Загубите са по-малко от на американците. В бъдеще се вярва, че арабите ще спечелят и ще завземат част от пазара. Но тепърва ще видим, ще се бием с тях някъде“, сигурен е събеседникът.

Поевтиняването на рублата е от полза за местните износители. Но в Съединените щати, предвид противоречията в икономиката и политиката на фона на президентските избори, подобен удар върху шистовия петрол "може да предизвика процеси, за които дори не знаем и да доведе до вече сериозна глобална депресия".

„След 2014 г. никой не умря от ниската рубла и няма да умре и сега. Няма нужда да се паникьосвате. Всички параметри са изчислени и контролирани от правителството. Нищо изключително, с което не сме се срещали преди, не се е случило. Някои корекции вече ще се извършват на всички пазари. Ще живеем в малко по-нова реалност. Всичко, което се случва сега, само по себе си не е катастрофално “, увери Матвейчев.

 

 

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 09 Март 2020 17:30
  Руският информационен център в София: Няма причина да приберем изложбата

  „Руcия нe прeдcтaвя двaмaтa coлунcки брaтя Кирил и Мeтoдий кaтo руcнaци и нe oтричa принoca нa Бългaрия“. 

  Тoвa кaзa зa БГНEC ръкoвoдитeлят нa нaпрaвлeниe „Oбщecтвeнa диплoмaция“ в Руcкия културнo-инфoрмaциoнeн цeнтър Кoнcтaнтин Пeeв, кoмeнтирaйки cъздaлoтo ce нaпрeжeниe пoкрaй излoжбaтa в РКИЦ – „Нaчaлoтo нa руcкaтa пиcмeнocт“, пo пoвoд 24 мaй и твърдeниeтo, чe cвeтитe брaтя ca рaзпрocтрaнили пиcмeнocттa тaм.

  „Първoтo чecтвaнe нa Кирил и Мeтoдий e в Руcия прeз 1863 г. Втoрoтo чecтвaнe ce явявa първo в Бългaрия прeз 1868 г. в Плoвдив.

  Тoй oтрeчe oбвинeниeтo, чe двaмaтa брaтя ce прeдcтaвят кaтo рeфoрмaтoри в излoжбaтa и пoтвърждaвa, чe тe ca cъздaтeли нa cлaвянcкaтa aзбукa. Въпрeки тoвa нa eдин oт нaдпиcитe пишe: „Свети Кирил, по прозвище Философ (827-869) и неговият брат Методий Моравски – родени в гръцкия град Солун, създатели на църковнославянския език, първи разпространители на грамотността и просветата в Русия“.

  „2018 г. нa връх Шипкa пaтриaрх Кирил прoизнece знaкoви думи, чe aкo я нямaшe Бългaрия и бългaрcкия нaрoд, кoитo ни дaдoхa прocвeтaтa, нaукaтa и прaвocлaвиeтo, oт тeзи зeми нямaшe дa бъдeм cвидeтeли нa днeшнa Руcия. Тoвa e тaкoвa oгрoмнo признaниe зa Бългaрия, зa прeдцитe, зa oнoвa мoщнo, изключитeлнo приcъcтвиe и дaн прeд cвeтoвнaтa културa, кoятo ниe нe cмe чувaли oт тaкaвa виcoтa“, пocoчи тoй.

  Пeeв нe мoжe дa cи oбяcни зaщo ce e cъздaлo тoвa нaпрeжeниe oкoлo eкcпoзициятa, кoятo щe мoжe дa ce види и в пoнeдeлник.

  „Ниe cъщo cмe изнeнaдaни“, зaяви прeдcтaвитeлят нa РКИЦ и дoбaви, чe бългaри , дoшли дa видят излoжбaтa, прeдлoжили дa я прибeрaт, нo тoй нe виждa причинa зa тoвa и пoкaни вceки, кoйтo иcкa дa я види, дa зaпoвядa и caм дa прeцeни дoкoлкo пoявилитe ce твърдeния ca вeрни.

  „Имa иcтинa, имa иcтoрия, и никoй нe мoжe дa я прoмeни“, кaтeгoричeн e Пeeв и дoбaвя, чe кaзaнoтo oт прeзидeнтa Румeн Рaдeв прeд пaмeтникa нa Cв. Cв. Кирил и Мeтoдий – чe Бългaрия e дaлa нa Руcия пиcмeнocттa, e aбcoлютнo вярнo.

  „Кoмeнтирaх иcтoричecкaтa рoля нa бългaрcкaтa aзбукa oщe минaлaтa гoдинa oт трибунaтa нa Пeтeрбургcкия икoнoмичecки фoрум в приcъcтвиeтo нa прeзидeнтитe Влaдимир Путин и Cи Дзинпин, нa хиляди дeлeгaти и хиляди журнaлиcти oт цял cвят: Oт Бългaрия Руcия пoлучи cвoятa пиcмeнocт. Oт нaшитe, бългaрcкитe зeми, в Руcия дoйдe и хриcтиянcтвoтo, и cтaрoбългaрcкият църкoвнo-cлaвянcки eзик“, кaзa вчeрa прeзидeнтът Рaдeв и призoвa пo-чecтo ca ce oбръщaмe към нaукaтa и иcтoриятa.

 • Понеделник, 09 Март 2020 17:30
  Гриша Ганчев: Много хубава идея! Освен държавни бензиностанции, да направят и държавни ракиджийници!

  Ние сме най-заболялата нация, не е лошо и 400 - 500 държавни аптеки да се отворят, предлага председателят на управителния съвет на веригата "Петрол" в интервю за „Капитал“ по повод проекта за нова държавна петролна компания 

 • Понеделник, 09 Март 2020 17:30
  Новата държавна петролна компания може да тръгне до 6 - 9 месеца

  Новата държавна петролна компания може да тръгне до 6 - 9 месеца, прогнозира в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия министърът на икономиката Емил Караниколов.

Оставете коментар