Вторник, 31 Март 2020

Понеделник, 16 Март 2020 19:30

Брюкселска пандемия

Жестока институционална и ценностна криза отдавна е обхванала Европейския съюз

Автор:  проф. Светлана Шаренкова

Италианският журналист Джанлука ди Фео написа: „Маски, гумени ръкавици, пластмасови очила, това бяха първите неща, които Италия поиска от Европа. Но призивът й остана без отговор. Франция и Германия затвориха границите си за тези продукти, като по този начин забраниха износа, и ни изпратиха тревожен сигнал: От Брюксел няма да дойде никаква конкретна подкрепа, дори минимална”... 

Тези простички думи описват жестоката институционална и ценностна криза, която отдавна е обхванала Европейския съюз, но която стана очевидна около случващото се с коронавируса. 

В дефинициите си Евросъюзът бе организация, основана на ценности: социална, демократична, свободна, солидарна, просперираща, ефективна - истински глобален лидер! 

Отдаваме суверенитет, но получаваме свобода и благосъстояние за отделните хора и обществата! Но всъщност какво реално се получи при реална криза? 

ЕС не взема най-елементарни мерки срещу епидемията, въпреки че имаше два месеца след избухването й. Уж свръхефективният и демократичен ЕС произвежда безкрайни заседания и документи, но има жесток дефицит на лидерство - никакви общи, конкретни мерки и политики, а само бюрократично разпределение на „финансови инструменти”. „Водачите” - Фон дер Лайен, Мишел и многобройните комисари, произнасят лозунги, но не и реални мерки срещу всеобщата заплаха - там са националните държави. Отстъпвахме суверенитет и национални интереси, а днес чуваме: Оправяйте се... Солидарност няма, изчезна – на Италия помогнаха не европейските държави, а Китай! 

В ЕС днес страдат и хората, и народите – иде жестока социална и икономическа криза за обикновените граждани и за дребния и средния бизнес. Вместо да се вземат спешни, проактивни мерки, темата се неглижира и оставя за „после”, когато ще бъде късно. Социална Европа очевидно се оказва един мит! 

Европейският съюз измени на реалните си ценности и ги замени с глобализма и либералния фундаментализъм, които се провалиха с гръм и трясък, когато хората бяха ударени от пандемията. Европейските народи имат нужда от помощ, а не от лозунги. В Брюксел всички съгрешиха и вкупом непотребни станаха!

източник: "Епицентър"

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 16 Март 2020 19:30
  Браво за мерките, но спрете езика на омразата!

  Днес премиерът Бойко Борисов при посещението си на ГКПП Капитан Андреево, където имаше спешни задачи, свързани със струпаните ТИР-ове, заяви, че голямата заплаха за България в момента била… Българската социалистическа партия!?

 • Понеделник, 16 Март 2020 19:30
  Заради пандемията от коронавирус служби в църквите няма да има

  Ген. Венцислав Мутафчийски, шеф на Националния щаб за борба с коронавируса,  разкри как ще се процедира в църквите по време на празниците, които предстоят.

 • Понеделник, 16 Март 2020 19:30
  Хипократовият воин

  Щабът, който той оглавява, е и трябва да остане основното, единственото звено в битката срещу епидемията на територията на Република България. Показателен е и огромният личен рейтинг, който отбелязват социолозите. Той е белег, че хората имат доверие на действията на Щаба

Оставете коментар