Неделя, 27 Септември 2020

Петък, 20 Март 2020 13:58

Новите лекарства за COVID-19: Ще помогне ли хлорихинът и ще го ползваме ли у нас

Световната здравна организация (СЗО) обяви клинично изпитване в различни страни на четири лекарства, които могат да осигурят лечение на COVID-19 - едно от тях е хлорохин (Chloroquine), използвано за лечение на малария. На следващия ден американският президент Доналд Тръмп съобщи, че Департаментът по храните и лекарствата на САЩ ще започне скоро да използва нови лекарства за борба с коронавируса. Тръмп каза, че ще бъдат премахнати "всички червени линии" пред тези медикаменти и те ще се появят на пазара "веднага, след като ги получим".

Едно от тях е именно хлорохинът, което според американски лекари може да е ефективно за лечение на пациентите с COVID-19. Тръмп дори определи лекарството като "изключително обещаващо", като се аргументира с тестове и резултати.

В България пък бизнесменът Кирил Домусчиев, който е вирусоносител и лежи в болница, каза, че вече е направил постъпки чрез свои бизнес партньори във фармацията да бъдат осигурени сериозни количества от медикамента, с който страната ни отдавна не разполага и не внася.

"Опитвам се да ми продадат определено количество хлорахинов фосфат - за щаба (Националния кризисен щаб), за да се третират всички хора, които се нуждаят. В Германия го произвежда "Байер", отбеляза Домусчиев, който е собственик на медията и развива фармацевтичен бизнес. Той изрази надежда правителството да направи своите контакти в това отношение.

Запитан за хлорихина, ръководителят на Националния оперативен кризисен щаб ген. д-р Венцислав Мутафчийски каза по време на редовния си сутрешен брифинг днес, че за лекарството няма разрешение в България към момента. Но добави, че във връзка с това се работи в две посоки: водят се преговори с дистрибутори на медикамента; водят се разговори и с българската фармацевтичната индустрия дали могат да го произвеждат.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Ген. Мутафийски обаче даде да се разбере, че ефектът на хлорихина при лечение на новия коронавирус не е доказан.

Но пък няколко часа по-късно националният консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров докладва на премиера Бойко Борисов и здравния министър Кирил Ананиев за положителния ефект на антималарийното лекарство хлороквин при лечението на болни от COVID-19.

Междувременно израелският гигант за производство на генерични медикаменти "Тева" (Teva) обяви днес, че ще предостави безплатно на американски болници 10 милиона дози от антималарийния си препарат хидроксихлороквин, който би могъл да се окаже ефикасен в борбата срещу пандемията от коронавирус. Компанията уточнява, че шест милиона дози ще бъдат изпратени на американски болници до 31 март и над 10 милиона до един месец.

Както знаем, "Тева" е собственик на двата нaй-гoлeми фapмaцeвтични зaвoдa в Бългapия - в Дyпницa и Tpoян - след като през 2016 г. купи конкурента си в производството на генерични медикаменти "Актавис" (Асtаvіѕ Gеnеrісѕ).

Какво се знае за новите лекарства и кои са те?

Да се върнем към началото - съобщението на СЗО от 18 март. Ана Мария Хенао-Рестрепо, ръководител на отдела за проектни изследвания и разработки на организацията заяви, че тестовете на четирите лекарства трябва да са така устроени, че "да могат да участват дори болници, които са претоварени".

"Изпитанията се фокусират върху ключовите приоритетни въпроси за обществото. Дали някое от тези лекарства намалява смъртността? Дали някое от тези лекарства намалява времето, през което пациентът е в болница и независимо дали пациентите, приемащи някое от лекарствата, се нуждаят от апаратна вентилация или интензивно лечение", каза Хенао-Рестрепо, цитирана в съобщението на СЗО.

Лекарствата, които трябва да бъдат тествани, са антивирусните лекарства ремдесивир; комбинация от две лекарства срещу ХИВ - лопинавир и ритонавир; лопинавир и ритонавир плюс интерферон бета; и антималарийното лекарство хлорохин. Всички показват някои доказателства за ефективност срещу вируса SARS-CoV 2, който причинява COVID-19.

Ремдесивир (Remdesivir) е произведен от Gilead. Лопинавир и ритонавир се комбинират и продават като Kaletra или Aluvia, предлагани от AbbVie.

Именно Ремдесивир е второто лекарство, заедно с хлорохина, което Тръмп посочи като много обещаващо.

"Дали комбинирането на лопинавир-ритонавир с други антивирусни средства, както е направено при SARS (ТОРС) и се изследва в MERS-CoV, може да засили антивирусните ефекти и да подобри клиничните резултати, остава да разберем", отбеляза  Хенао-Рестрепо.

Ще помогне ли хлорихинът?

Хлорохинът е широко разпространен в момента и може да бъде използван извън традиционното му приложение, но ръководителят на комисарят на Департаментът по храните и лекарствата (FDA) Стивън Хан обясни, че неговите служители искат официално проучване, за да получат надеждна информация за неговата безопасност и ефективност.

Лекарството е използвано за първи път за лечение на малария през 1944 година.

"Ние разглеждаме лекарства, които вече са одобрени за други показания", като потенциален мост, докато не бъдат завършени проучванията за други лекарства, каза Хан, цитиран от Фокснюз (Foxnews).

Когато хората се заразят с COVID-19, протеиновите шипове на вируса (oт защитната обвивка на вируса изпъкват шипове от протеинови молекули) се свързват с рецепторите от външната страна на човешките клетки. Хлорохинът действа като прекъсва този процес със SARS. Може потенциално да повлияе на способността на COVID-19 да се свързва с клетки - в първите дни на инфекция новият коронавирус бързо нахлува в човешките белодробни клетки.

Още преди месец, в средата на февруари, заместник-ръководителят на Китайския национален център за развитие на биотехнологиите Сан Янжон заяви, че хлорихинът е под клинично изпитание в поне 10 болници. Напоследък то започва да се прилага тестово и от френски лекари.

При пациентите, лекувани с хлорохин, се наблюдава по-голямо намаляване на треската, подобряване на резултата, показан при белодробни сканирания, като на  пациентите им е било необходимо по-кратко време за възстановяване в сравнение с другите пациенти.

Изследователи отбелязват, че "са наблюдавали бързо и ефективно ускоряване на лечебния процес и рязко намаляване на времето, през което пациентите с COVID-19 остават заразени".

Във връзка с положителните сигнали за това лекарство премиерът Борисов заяви, че поддържа непрекъснат контакт с китайския си колега Ли Къцян по отношение на възможностите за внос от Китай на медикамента хлорохин (хлороквин - Chloroquinum). 

 

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 20 Март 2020 13:58
  169 са новозаразените с Covid-19 в България

  169 са новите случаи на коронавирус през изминалото денонощие, показват данните на Единния информационен портал.

 • Петък, 20 Март 2020 13:58
  Красимир Вълчев: Под карантина са 0.4% от паралелките в страната

  По-думите му вече няма да има грипна ваканция, а ще се учи дистанционно

  Общото правило в страната в момента е, че маските на закрити места са задължителни. Ние имахме множество варианти за това как да направим по-безопасна средата в училище, – хибридно обучение, и да няма взаимодействие между паралелките, за да не караме децата да стоят цял ден с маски.

  Избрахме втория вариант. Това съобщи пред Нова телевизия министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

  В момента карантинираните паралелки са 0.4%, дори и да стигнат 4%, ще има максимум деца в стаите, това е по-добър вариант.

  „Сбъдват се по-скоро негативните сценарии с коронавируса. В началото очаквахме той да остане в Китай, след това да остане в Италия, да бъде кратък, лятото да изчезне. Нищо от това не се случи. Далеч по-трудно може би ще бъде следващите месеци, когато ще застудее времето и ще има и грипни вируси”, коментира министърът на образованието Красимир Вълчев пред Диана Найденова в „Карай Направо”.

  По думите му засега стойностите на заразените с COVID-19 са нормални. В момента в училищата няма свръх стойности спрямо общия брой заразени. „Ако имаме бум на заразени в област или община, ще се минава изцяло на обучение в електронна среда. Надяваме се, че тези прагови стойности няма да бъдат достигнати”, заяви Вълчев.

  По-думите му вече няма да има грипна ваканция, а ще се учи дистанционно.

  Що се отнася до носенето на маски в училище той припомни, че общото правило в момента е, че те са задължителни на закритите места.

  „Имахме множество варианти да изберем. Основните бяха два – или паралелките да се разредят, или този, който избрахме – да има невзаимодействие на паралелките. Не можем да накараме децата да стоят целодневно в час с маските. Затова избрахме моделът на невзаимодействие на паралелките. Когато има заразено дете, се карантинира цялата паралелка”, каза образователният министър.

  На въпрос дали правителството ще изкара пълния си мандат или ще приключи преди “втория срок”, Вълчев допълни: “Ако изборите са редовни, ще са март. Ако сега се подаде оставка, те ще са през януари. Тоест разликата е два месеца, но цената е съставяне на служебно правителство, а това значи, че държавата ще остане без приет Бюджет за догодина. Това значи още, че януари месец някои от дейностите няма да стартират”, допълни министърът на образованието.

 • Петък, 20 Март 2020 13:58
  Д-р Александър Симидчиев: Тепърва училищата ще са място за разпространение на COVID-19

  „Повишението на фини прахови частици ще увеличи и вероятността за зараза с коронавирус“, съобщи пулмологът

  Имаме повече заразени последните два дни. Ръстът на случаите на коронавирус е очакван. Това заяви пред БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев.

  „700 000 ученика бяха върнати в училище – нормално е когато си общуват, заразата да се разпространява. Тепърва училищата ще са място за разпространение на коронавируса. Не предвиждам проблеми с учениците, защото няма да боледуват тежко, но ще са разпространители на COVID-19“, разкри още експертът.

  „Ще наблюдаваме пик на заразата когато хората започнат да си общуват повече без предпазни средства. Когато се събират гражданите на затворени места, на протест или в училище ще виждаме ръст на случаите на коронавирус. Всичко се опира до общественото поведение“, разкри д-р Симидчиев.

  „Повишението на фини прахови частици ще увеличи и вероятността за зараза с коронавирус“, съобщи пулмологът.

  „Да се каляваме с редуване на топъл и студен душ“, препоръча д-р Александър Симидчиев.

  Експертът заяви, че с масово ваксиниране срещу грип ще се намалят заразите с подобни на COVID симптоми. Д-р Симидчиев препоръча носенето на маски и спазването на мерките срещу вируса.

Оставете коментар