Петък, 10 Април 2020

Понеделник, 23 Март 2020 15:45

Не хулете Президента – той е необходимият коректив!

Днес, държавата има две фундаментални задачи: защита на на свободното слово и контрол между институциите и смекчаване на социални ефекти за българските граждани

Президентът Румен Радев използва конституционното си право и наложи частично вето върху Закона за извънредното положение. Направи го по текстове, свързани с теми, по които той винаги е отстоявал ясни позиции – свободата на словото, социалната политика и борбата със спекулата, която става бич за обществото ни в тези напрегнати дни.

И какво се случи след този абсолютно навременен акт на българския президент?

Лично министър-председателят Борисов даде хейтърски сигнал, който отприщи вълна на омраза срещу президента на проправителствените медии и на дежурни „анализатори”. В драматичен тон премиерът проведе едночасова пресконференция, в която обвини Радев във всички смъртни грехове: че му е забил нож в гърба, че си прави евтин PR, че разединява нацията във върховен миг на изпитание, в което той - Борисов, неговото правителство и неговата партия ГЕРБ давали всичко от себе си за спасението на България...

А какво се случи на следващия ден?

Всички парламентарни партии (начело с ГЕРБ) единодушно приеха мотивите на държавния глава и подкрепиха ветото, с което показаха, че аргументите на Радев тежат и са верни!

Днес, наред с борбата с епидемията, която безспорно е тежка, държавата има две фундаментални задачи, които не бива да остават на заден план, колкото и да ни убеждават в обратното:

Първата е защитата на крехката ни демокрация, на свободното слово и на взаимния контрол между институциите! Да не позволим отстъпление от и без това незавидните позиции, които имаме в тези сфери.

Втората е да се смекчат тежките социални ефекти за българските граждани! Всеки ден по няколко пъти ни съобщават колко са заразените с коронавирус, но някак тихомълком се пропуска, че за ден 4 000 (четри хиляди!) българи са загубили работа си и са се записали в Бюро по труда и че ще става все по-зле. Че дребният и семейният бизнес е жестоко ударен и много трудно ще се възстанови. И на този фон управниците отказват да разсрочат битовите сметки (десет дни не е разсрочка, а подигравка!) и вноските по кредити – нещо, което цивилизованият свят направи, наред със солидни пакети помощи и гаранции срещу безработица и за оцеляване на производството и икономиката.

Наред с това, спекулата изисква радикални мерки, така както настоява Президентът, но и председателката на БСП Корнелия Нинова и парламентарната. В условията на криза надуването на цените и печалбата от животоспасяващи средства и стоки от първа необходимост не е пазарна икономика, а мародерство!

Акцентирането върху тези проблеми не е грешка, а достойнство за държавния глава, за което той трябва да бъде поздравен, а не критикуван! И въпреки, че се опитаха да го изкарат необходимия грешник, той се показа истинският национален лидер в точното време!

България, която днес се превърна в страната на щабовете - национален (който показа ефективност и в ситуацията на криза би следвало да е единствен), логистичен и медицински... днес неистово се нуждае от лидерство и то бе показано от българския президент. Националното съгласие не е съгласие на всички с Егото на Бойко Борисов, а разумен диалог и дебат между институциите в полза на гражданите.

 

Автор: Проф. Светлана Шаренкова

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 23 Март 2020 15:45
  Борисов: Няма да коментирам Радев! Той излъга за ветото, заклевам се във внуците си!

  Няма да коментирам този човек, "идеите му" за справяне с кризата с коронавируса са като това, че през декември ще падне сняг. Излъга за ветото, заклевам се във внуците си.

 • Понеделник, 23 Март 2020 15:45
  Радев: Не приемам Борисов да гради образа на спасител върху страха от трупове и морги

  Не приемам премиерът да гради образа на спасител върху страха, който той сам раздухва с трупове, морги, масови гробове и ад, който слиза тук. Нека да мислим за психическото състояние и имунитета на хората. В същото време, ако нещо се обърка, ще има виновен – Радев.

 • Понеделник, 23 Март 2020 15:45
  Доц. Атанас Мангъров: Срещата ми с премиера ще промени отношението към епидемията

  Доц. Атанас Мангъров е началник на Детската клиника в Инфекциозна болница - София. Той е най-активният защитник на масовото изследване с т.нар. бързи тестове. Миналата седмица премиерът Бойко Борисов открито показа недоволството си от доц. Мангъров заради позицията му, че за да се спре разпространението на новата инфекция, трябва поне 70% от населението на страната да я прекара и да си изработи имунитет. По време на традиционния брифинг на националния щаб, на който днес Борисов дойде неочаквано, министър-председателят каза, че "ние сме добри приятели с него, по-точно сестра ми се познава с него".

Оставете коментар