Събота, 30 Май 2020

Понеделник, 06 Април 2020 17:20

Шаренкова: Във време на видима липса на лидерство Си Дзинпин стана глобалният социален лидер

Преди броени дни се проведе уникална видеосреща на лидерите на най-развитите държови Г–20. Всеки от тях направи своето послание към света в условията на планетарна криза, предизвикана от коронавируса COVID - 19.

Китайският президент Си Дзинпин бе първият, който предложи ясна и задълбочена визия за справяне с проблема. Тя се основава на принципите на солидарността, колективния отговор и проактивните социално-икономически мерки в защита на хората и икономиките.

Предложенията на китайския президент идват във време на видима липсата на лидерство на традиционните западни елити.

И тъй като Китай показа реална решителност и видими резултати в справянето с COVID-19, а епидемията на територията на Поднебесната фактически е овладяна, президентът Си Дзинпин има пълното право да се обърне към своите колеги и да поеме лидерството по отношение на очертаващата се световна социално-икономическа криза.

А, че кризата е всеобхватна, вече се вижда отвсякъде, защото от нея не са пощадени – нито държави, нито бизнеси, нито лидери и обикновени хора.

Китай, който в началото на годината заради COVID-19 се бореше с огромни икономически, социални и политически трудности, само след три месеца вече възстановява своето производство и се връща към нормалния си начин на живот.

И още нещо, в тези трудни за всички дни Китай активно и безвъзмездно помага на Европа и света с обучени на терен медицински специалисти, с предпазни средства и лекарства, а китайската наука дава бързи резултати в търсенето на ефективно лечение от вируса убиец.

Ето защо китайските идеи в сферата на икономиката, здравеопазването, социалната защита са работещ подход днес.

Но как Китай успя да се справи с пандемията, каква е рецептата?

Това се случи, защото КНР е социална държава с реален пазар.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Държава, в която здравето на хората не е стока, а е приоритет. Индустрията и икономиката функционират на основата на реформите за отваряне към света, на точната и промислена симбиоза между държавната собственост и частната инициатива. А борбата с бедността, екологичната и социалната защита са в основата на Китайската мечта за по-добро бъдеще!

През годините тази политика дава впечатляващи резултати – уникална урбанизация и качествено подобряване на жизнения стандарт на стотици милиони граждани.

От хилядолетия в основата на външната политиката на Китай е не експанзията, а мирното съжителство, което в съвременния свят се изявява чрез инициативите „Един пояс, един път” и „16 плюс 1”. Тези програми в днешните условия придобиват много важна роля  и се превръщат в реален шанс за следкризисното възстановяване на редица държави.

Фактът че китайският президент поставя акцента върху социалната защита на хората, върху солидарните и колективни мерки за икономическо възстановяване, дава ясен знак, че той е стратегически и социален лидер от глобална величина.

Във времена, в които много динамично се преоценяват постулатите на либералния глобализъм, новоформиращият се многополюсен свят трябва да се поучи от китайския опит и мъдрост!

Китайският народ ни преподаде урок по солидарност и решителност, а сега ни води към социалното мислене.

Нека да се вслушаме в гласа на глобалния социален лидер Си Дзинпин!

Проф. Светлана Шаренкова,

източник: Епицентър

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар