Четвъртък, 01 Октомври 2020

Петък, 24 Април 2020 11:15

Politico: Лидерите на ЕС подкрепиха промяна на дългосрочния бюджет, но не решиха големите проблеми

Националните лидери на ЕС в четвъртък насочиха председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да изготви планове за нов дългосрочен финансов план за блока, който също ще доведе до икономическо възстановяване от мерките срещу коронавируса с комбинация от заеми и субсидии. Лидерите обаче не постигнаха съгласие за размера на фонда за възстановяване, който някои служители на Комисията предложиха да бъде до 2 трилиона евро, пише изданието Politico, цитирано от Агенция "Фокус".

Ръководителите на правителствата предадоха инструкциите на фон дер Лайен на последната виртуална среща на върха на Европейския съвет - видеоконференция, на която те обсъдиха не само пагубните икономически последствия от пандемията, но и всички аспекти на кризата, включително предизвикателството кога и как да се отменят ограничителните мерки.

Усилието за промяна на многогодишната финансова рамка (МФР) - редовният, седемгодишен бюджет на ЕС – така че тя да послужи и като спасителна програма, е потенциално опасна маневра, целяща да парира ожесточената борба сред лидерите на ЕС за това как да се финансира възстановяването, обяснява медията.

Сред рисковете е възможността бюджетната сделка, вече много закъсняла в сравнение с предишните цикли, да бъде забавена допълнително, което може да застраши и забави прилагането на широк спектър програми на ЕС, когато текущият бюджетен план изтече на 31 декември.

Но има редица други потенциални проблеми, включително правни пречки пред необичайните мерки за финансиране, които Комисията обмисля, въпроси относно това дали стратегията може да бъде приложена достатъчно бързо и несигурност относно различни технически подробности, които биха съпътствали такова безпрецедентно въздействие върху бюджетните ангажименти на държавите от ЕС.

Докато фон дер Лайен каза, че разглежда идеята като единственото жизнеспособно решение, далеч не е ясно, дали лидерите в крайна сметка ще приемат това, което Комисията предлага, особено по-високите национални вноски, които ще се изискват във времена, когато икономиките в целия ЕС се свиват, а някои се насочват към дълбоки рецесии.

„Убедена съм, че има само един инструмент, който може да изпълни този мащаб на задачите зад възстановяването и това е европейският бюджет, ясно свързан с фонда за възстановяване“, подчерта председателят на ЕК, изявявайки се с председателя на Съвета Шарл Мишел по време на пресконференция след срещата на върха.

„Бюджетът е тестван във времето“, каза тя. „Всички го знаят. На него се доверяват всички държави-членки и той сам по себе си е предназначен за инвестиции, за кохезия и конвергенция“. Фон дер Лайен добави: „Следващият седемгодишен бюджет на МФР трябва да се адаптира към новите обстоятелства, след кризата с коронавируса. Трябва да увеличим неговата огнева мощ, за да можем да генерираме необходимите инвестиции в целия Европейски съюз“.

Но от собствените им коментари след срещата стана ясно, че националните лидери продължават да са силно разделени по някои от най-фундаменталните въпроси относно финансирането на фонда за възстановяване, включително дали пакетът трябва да предоставя помощ под формата на безвъзмездни средства - както е предпочитано от най-засегнатите държави като Италия и Испания - или със заеми.

Някои държави от ЕС, като Германия и Холандия, се противопоставят категорично на призивите за нова форма на инструмент за съвместен дълг, настоявайки, че в крайна сметка всяка държава трябва да бъде отговорна за своя бюджет и че би било погрешно да се създават затруднения, които дори теоретично биха могли да поставят кредитните рейтинги в риск или а доведат до неочаквани задължения.

„Говорихме за това, не винаги по еднакъв начин“, заяви германският канцлер Ангела Меркел за продължаващия дебат. „Трябва ли да стане чрез безвъзмездни средства или заеми? Как трябва да се извърши финансирането?“

Френският президент Еманюел Макрон също призна, че остават остри разногласия, но той категорично се обяви в полза на безвъзмездните средства, които също могат да бъдат под формата на трансфери в рамките на бюджета на ЕС.

„Остават разногласия - това е вярно“, обясни Макрон. „Не става дума толкова за общ дълг, а за това да знаем дали той се използва за финансиране на дългове или за реални трансфери“.

Той каза, че налагането на допълнителен дълг на тежко засегнатите страни ще бъде контрапродуктивно. „Това не е на висотата на очакванията, защото тези кредити ще бъдат добавени към дълговете, които тези страни вече имат“, продължи държавният глава. „Мисля, че в периода, през който преминаваме, тези трансфери трябва да бъдат трансфери, истински бюджетни трансфери“, добави Макрон. „Днес нямаше консенсус по този въпрос“.

Последната видеоконференция на лидерите почти се разпадна, когато италианският премиер Джузепе Конте и испанският премиер Педро Санчес настояха за съвместен дълг за финансиране на план за възстановяване. За разлика от това, по време на и след срещата в четвъртък, лидерите изглеждаха много внимателни, за да избегнат възпламенителни изказвания.

Мишел и фон дер Лайен подчертаха, че някои части на ЕС и някои сектори в икономиката на ЕС претърпяват по-големи щети и трябва да получат най-голяма помощ. В същото време Мишел подчерта, че е необходима допълнителна работа, за да се реши как най-добре да се структурира планът за възстановяване и той изрази удовлетворение, че лидерите са единодушни от необходимостта да действат със сила и бързо.

Мишел отбеляза, че по време на видеоконференцията лидерите са дали и своето политическо одобрение на спешни икономически програми на обща стойност над 500 милиарда евро, които вече са одобрени от министрите на финансите, и призова националните парламенти да одобрят мерките, така че те да влязат в сила от 1 юни.

По време на пресконференцията след срещата фон дер Лайен отказа да даде точен график за новата МФР или предложението за възстановяване. Но в отговор на въпросите на Меркел по време на срещата на върха тя каза на лидерите, че Комисията се стреми това да се случи на 6 май, съобщиха за POLITICO двама служители, които слушаха видеоконференцията. „Не забравяйте да говорите с нас“, отговори Меркел.

Постигането на споразумение за МФР винаги е мъчително трудно и първоначалните усилия на срещата на върха през февруари не доведоха до сделка. Много длъжностни лица и лидери също вярват, че ще бъде невъзможно да се постигне споразумение без физическа среща на върха, където държавните и правителствените ръководители да могат да преговарят лице в лице. Но не е ясно кога здравната ситуация ще позволи такова събиране.

Холандският премиер Марк Руте заяви, че би било „много полезно“ да има споразумение преди лятото и че традиционната среща на върха „ще помогне изключително много“.

Руте, който е лидер сред така наречените „пестеливи“ страни, които са нетни вносители и се застъпват за по-малък бюджет на ЕС, каза, че ако са необходими директни безвъзмездни средства, тогава Комисията трябва да обмисли как да преразпредели парите от други програми. „Вижте какво има смисъл от гледна точка на реприоритизирането“, каза той.

„Безпрецедентно“ въздействие

Конте, италианският премиер, който през последните седмици се оплака от липса на солидарност в ЕС, заяви, че е изключително доволен от резултатите от виртуалната среща на върха.

„Голям напредък, немислим до преди няколко седмици“, казва той в изявление.

Тези забележки вероятно дойдоха като голямо облекчение за фон дер Лайен, която бе обвинена в несъпричасност, тъй като в един момент отхвърли предложението за съвместно финансиране, наречено корона-облигации, като просто „лозунг“.

В четвъртък фон дер Лайен подчерта, че е наясно, че някои страни страдат повече от други, а също така подчерта, че самата здравна криза далеч не е приключила.

„Здравната ситуация далеч не е напълно контролирана и много държави-членки все още не са достигнали своя пик“, каза тя. „Но в същото време вече знаем, че мащабът, бързината и въздействието на икономическата криза са безпрецедентни в съвременните времена. Докато пандемията със сигурност не знае граници и е сляпа за националностите, някои държави със сигурност са засегнати по-силно от други и ако не действаме решително и колективно, възстановяването няма да е симетрично и разликите между държавите-членки ще се увеличават“.

Фон дер Лайен не се ангажира с конкретно число за предложения възстановителен фонд, но каза, че Комисията ще предложи увеличение в така наречената „главница“ между планираните национални вноски в европейския бюджет и максимума, който блокът теоретично може да използва.

Тя каза, че таванът трябва да се повиши от сегашните 1,2 процента от брутния национален доход (БНД) до около 2 процента от БНД за първите две или три години от бюджетния план. Това увеличение ще позволи на ЕС да даде гаранции за заем за голям пакет от финансиране на възстановяването.

„Не говорим за милиард, а за трилион“, констатира председателят на ЕК. Тя също така заяви, че Комисията ще се стреми към баланс в дебата за безвъзмездни средства срещу заеми и че е чула, че националните лидери подкрепят идеята за използване на МФР като инструмент за възстановяване.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар