Четвъртък, 01 Октомври 2020

Петък, 22 Май 2020 16:55

НСИ отчита 4% спад на смъртността по време на кризата с коронавируса

Увеличили са се пациентите на химиотерапия. Епидемията е намалила с една пета лекуваните с инсулт

 

Няма големи промени в смъртността по време на корона кризата у нас в сравнение със същия период на предходните 3 години, стана ясно от данни, предоставени от здравния министър Кирил Ананиев в рамките на парламентарния контрол днес.

През първите четири месеца на тази година са регистрирани 37 808 смъртни случая при 39 529 за първото четиримесечие на 2019 г. Намалението е 4%, като данните за тази година са предварителни заради късното отчитане на някои случаи, обясни Ананиев. Статистиката е на НСИ. За първите четири месеца на 2017 г. смъртните случаи са 40 825, а за същия период на 2018 г. - 38 603.

Около смъртността в последните седмици имаше доста спорове, тъй като се изразяваха съмнения, че има скрити смъртни случаи от други заболявания заради отложено лечение. Русенски лекари дори съобщиха за бум на инфаркти, тъй като пациентите идват при тях в тежко състояние в последния момент. От щаба обаче няколко пъти обясняваха, че няма как да се скрие смъртността, а данните са, че тя намалява, съобщава „Сега“.

Премиерът Борисов дори видя в това доказателство, че в здравната система има злоупотреби със скъпи клинични пътеки и обеща да се върнем към този въпрос след кризата. "Българската система е не само хубава, тя е и финансирана добре. 50% по-малко инфаркти - сещате ли се какво говоря? Инфарктите не могат да се скрият. Знаете ли как скъпо се лекуват тези клинични пътеки? Същото е с ДДС. След вируса има много теми да си говорим", заяви Борисов на 3 май.

Въпреки че при смъртността не се регистрират големи отклонения, то при статистиката за хората, потърсили лечение, се забелязва ясно отражение на пандемията. Тя е повлияла значително на достъпа и качеството на лечение при някои социално значими заболявания, показва анализ на „Индекс на болниците", който се базира на данни от НЗОК.

Анализът съпоставя периода от 1 февруари до 30 април 2020 г. със същите месеци на 2019 г. Проследява се броят на пациентите, които са потърсили медицинска помощ в областта на инвазивната кардиология, онкологията, както и на хората с инсулти.

С 33.3% са намалели хората, които са преминали през различни инвазивни диагностични процедури за наличието на сърдечносъдови проблеми - тази година те са 7123, докато миналата са били 10 679. При тези пациенти обикновено става дума за спешни или неотложни състояния на стеснения или запушвания на артериите и опасност от настъпване на инфаркт, посочват авторите на анализа от clinica.bg и "Галъп интернешънъл".

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Аналогично е положението и при инвазивната кардиология. Тази година медицинска помощ в тази област са потърсили 7340 души при 10 254 през 2019 г., като намалението е с 28.4%. По-малко са били и хората с остър коронарен синдром с персистираща елевация, които са потърсили медицинска помощ, въпреки че при тях нуждата от лечение е с най-голяма спешност. Броят им за изследвания период на миналата година е бил 2340 срещу 1902 за тази, което е с 18.7% по-малко. 

С над една трета са намалели и пациентите, на които е бил сложен пейсмейкър. Техният брой се е понижил с 35.3% - от 1192 през трите месеца на 2019 г. на 771 през същия период на 2020 г.

Намалява и броят на пациентите с инсулти, които са получили медицинска помощ в болница през февруари-април тази година. Той е с 21.2% по-малък - миналата година са били хоспитализирани 13 885 души, а тази - 10 945. В близо 95% от случаите става дума за исхемичен инсулт. Спад има и при спешните интервенции, които се осъществяват в някои от случаите на исхемичен инсулт – тромболизите. Техният брой през трите месеца на 2020 г. е по-нисък с близо 10% в сравнение със същия период на миналата година, като достига до 258.

Най-малко отражение на пандемията има при пациентите с онкологични заболявания. Общо 41 673 са били хората, които са получили план за лечение на заболяването си от 1 февруари до 30 април през 2019 г. Техният брой за същия период на 2020 г. е бил 36 168 или с 13.2% по-малък. В това число влизат и новодиагностицирани случаи, и пациентите с ревизия на лечението.

Пациентите, които са преминали през лъчелечение остават почти без промяна - 4116 сега при 4132 преди година.

Увеличение има единствено при пациентите на химиотерапия - тази година те са 13 293, а миналата са били 12 485.

Намалението на хората, потърсили медицинска помощ, е пряко следствие на затруднения достъп до болнична помощ заради въведеното извънредно положение по време на пандемията от COVID-19 в страната, посочват от "Индекс на болниците". Страхът от заразяване с Ковид-19 и въведената социална изолация вероятно допълнително са повлияли на решението на отделни пациенти за отлагане на търсенето на медицинска помощ дори в случаи на спешни състояния, коментират авторите на анализа, цитирани от „Сега“.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар